Πανύψηλη, με φορέματα μιας άλλης εποχής, πολλών αιώνων πίσω για την ακρίβεια, με το στέμμα στην κεφαλή και ένα αγαπημένο της κόργκι στα πόδια -στην κυριολεξία να ξεπροβάλλει από τον ποδόγυρο – το νέο άγαλμα της βασίλισσας Ελισάβετ πρόκειται να αποκαλυφθεί σε λίγους μήνες στην κομητεία Ράντλαντ στο Ιστ Μίντλαντς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μεγαλειώδες μνημείο από τον βρετανό γλύπτη Μπραν Πράτλι παρουσιάζει τη μεγαλοπρεπή εικόνα μιας νεαρής βασίλισσας με επίσημα ενδύματα και όπως μπορεί να διακρίνει κανείς με μία επαρκή ομοιότητα με την Ελισάβετ. Με 2,14 μέτρα κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας 800 κιλά πηλού και είναι το πρώτο γνωστό, επίσημο μνημείο της χώρας για την αείμνηστη βασίλισσα, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου πέρυσι.
Το άγαλμα παραγγέλθηκε από την Σάρα Φέρνες, την ΄Αρχοντα- Υπολοχαγό του Ράτλαντ, της μικρότερης κομητείας στην Αγγλία που βρίσκεται βόρεια του Λονδίνου. Το σχέδιο, που απαθανατίζει τη βασίλισσα όπως ήταν τις δεκαετίες του 1950 και του ’60, συμφωνήθηκε τον Μάρτιο και εξασφαλίστηκαν γι΄αυτό 125.000 λίρες δημόσιας χρηματοδότησης. Όταν το έργο ανεγερθεί έξω από τη βιβλιοθήκη του Όουκαμ θα περιλαμβάνει έναν πέτρινο πάγκο στη βάση του.
Οι δωρεές
Η αποκάλυψη του αγάλματος ελπίζεται, ότι θα γίνει κοντά στην επέτειο του θανάτου της βασίλισσας, πιθανώς τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο ή έστω στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως λέει η Φέρνες, η οποία προσδοκά επίσης την παρουσία κάποιου εκπροσώπου του βασιλιά για να παρευρεθεί στην τελετή.
«Όλες οι δωρεές ήταν εθελοντικές», λέει η ίδια επίσης, «εκτός από μια σχετικά μικρή επιχορήγηση από το Oakham Memorial Institute. Οι δωρεές ήρθαν σε διάφορα ποσά από 10 λίρες έως πολύ περισσότερα. Εκατοντάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις επιχειρήσεις σε όλο το Ράτλαντ συνέβαλαν για το μνημείο».
«Έχω τον τοίχο έμπνευσής μου με όλες φωτογραφίες της όμορφης ,νεαρής βασίλισσας Ελισάβετ», λέει και ο Πράτλι. «Η επιλογή αυτής της όψης του προσώπου της, με τα ζυγωματικά και τα φρύδια της, όπως ήταν εκείνη την εποχή, ήταν υπέροχη για μένα, το απόλαυσα πάρα πολύ». Προσθέτοντας ακόμη, ότι επρόκειτο για μία πολύ σημαντική φάση στη ζωή της, όταν τα παιδιά της ήταν μικρά και η ίδια μια ισχυρή δύναμη στην Κοινοπολιτεία «τόσο ζωντανή και όμορφη, όταν έκανε τον γύρο του κόσμου».
Ένα μόνιμο μνημείο
Στο μεταξύ λίγο μετά τον θάνατο της βασίλισσας ξεκίνησε μια συζήτηση, μεταξύ των βασιλικών αξιωματούχων για τη θέση ανέγερσης ενός μόνιμου μνημείου. Η πρόταση ωστόσο για την τοποθέτησή του στη λεγόμενη Τέταρτη Πλίνθο στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, που παραμένει κενή έχει αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό. Άλλοι πιστεύουν, ότι η θέση οφείλει να προορίζεται για μεγάλες δημόσιες παραγγελίες τέχνης. Και πράγματι από το 1999 έχει φιλοξενήσει έργα των Mark Wallinger, Rachel Whiteread, Marc Quinn, Antony Gormley, Yinka Shonibare και David Shrigley.
Κατ΄άλλους όμως θεωρείται, ότι αυτή η θέση ήταν δεσμευμένη για ένα έφιππο άγαλμα της Ελισάβετ Β’ μετά τον θάνατό της.
Ένα ακόμη άγαλμα της Ελισάβετ πάντως, λαξευμένο από τρεις τόνους ασβεστόλιθου από τον τοπικό λιθοξόο Ρίτσαρντ Μπόσονς τοποθετήθηκε στην πρόσοψη του York Minster τον Νοέμβριο από τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Αυτό το πορτρέτο όμως προοριζόταν αρχικά για τον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου της βασίλισσας και ολοκληρώθηκε ένα μήνα πριν από το θάνατό της.+
Διαβάστε επίσης:
Fitch: Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον δικαιολογία για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Apple: Έπεσε κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 3 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση