ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η πολυαναμενόμενη διαδικτυακή 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μια μεγάλη πρόκληση», δήλωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρός του Νίκος Κούκης. Στη Θεσσαλονίκη με το βαρύ ιικό φορτίο οι διοργανωτές φαίνεται ότι κατέβαλαν προσπάθεια για να παρουσιάσουν ένα από τα πιο πλούσια προγράμματα των τελευταίων ετών.
Ορισμένοι από του πιο γνωστούς αστέρες του βιβλίου «περιηγήθηκαν» ήδη στον ψηφιακό της χώρο, όπως ο Τζορτζ Πελεκάνος με το αστυνομικό του Ο άνδρας που επέστρεψε (εκδόσεις Πατάκης).
Και πολλοί άλλοι έπονται: Ο έλληνας συγγραφέας που χρόνια εγκατεστημένος στο Λονδίνο έχει απορροφηθεί από τη βρετανική πραγματικότητα Πάνος Καρνέζης (Το προσφυγικό μεταξύ ντοκουμέντου και λογοτεχνίας στις 29/11) αλλά και ο καταπληκτικός ελληνιστής, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας, επί σειρά ετών κάτοχος της έδρας Κοραή στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Ρόντερικ Μπίτον (Η Ελλάδα από τον Λόρδο Μπάιρον έως σήμερα στις στις 27/11, αφού έχει γράψει και το βιβλίο Ο πόλεμος του Μπάιρον, εκδ. Πατάκη 2015).
Σχετικά με το τελευταίο βιβλίο του Ελλάδα, Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (εκδ. Πατάκη 2020), οι Financial Times σημείωσαν ότι πρόκειται για το σημαντικότερο βιβλίο της χρονιάς. Παραδειγματικά ουδέτερη προσέγγιση αλλά και τόσο αφηγηματικά γραμμένο ώστε να διαβάζεται και σαν παραμύθι. Είθε να αποτελέσει πρότυπο για τα εκπαιδευτικά βιβλία του μέλλοντος.
Αγγλοσαξονικά συνεχίζει και με τον Βρετανό συγγραφέα και καλλιτέχνη Τζέιμς Μπριντλ (με τακτική στήλη στον Γκάρντιαν) που συζητάει για το νέο του βιβλίο με τίτλο Νέα σκοτεινή εποχή: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος (εκδ. Μεταίχμιο). Η ομιλία με θέμα τη ριζοσπαστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους από τον διάσημο δημοσιογράφο και πολιτικό σχολιαστή Πολ Μέισον (Καθαρό λαμπρό μέλλον, εκδ. Καστανιώτη), ήδη πραγματοποιήθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραπάνω ομιλίες στον ιστιότοπο της Διεθνούς έκθεσης.
Ωστόσο δεν απουσιάζει η λατινογενής επιρροή. Τουναντίον, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης μαζί με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (στην Αθήνα) και την Ακαδημία Γκονκούρ παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού βραβείου Γκονγκούρ Ελλάδας τις ομιλίες σημαντικών πρωταγωνιστών της γαλλικής φιλολογίας όπως τον συγγραφέα, σύμβουλο εκδόσεων, κριτικό και αρθρογράφο Πιέρ Ασουλίν, τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και τιμημένο με Γκονκούρ Ζαν Πολ Ντιμπουά (Jean-Paul Dubois) ή τον συγγραφέα και επίτιμο πρόεδρο του Λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας Χρήστο Χρυσόπουλο μεταξύ άλλων.
Εμφανίζεται επίσης στις 21/11 ο σταρ της ισπανικής λογοτεχνίας Χαβιέρ Θέρκας του οποίου το τελευταίο βιβλίο Ο μονάρχης των σκιών μόλις εκδόθηκε σε ελληνική μετάφραση από τον Πατάκη αλλά και ο Σουηδός Νίκλας Νατ οχ Νταγκ στις 26/11, που κατάγεται από την παλιότερη αριστοκρατική οικογένεια της χώρας του. Στο νέο του βιβλίο 1793: Τότε που βασίλευε η βία (εκδ. Μεταίχμιο) συνδυάζει το ιστορικό μυθιστόρημα με την αστυνομική λογοτεχνία. Πλέκει μία ιστορία μυστηρίου στους δρόμους της Στοκχόλμης την εποχή που η Γαλλική Επανάσταση τρομοκρατούσε την αριστοκρατία της Ευρώπης.
Όσον αφορά την ημέτερη παραγωγή, αξιοσημείωτο μοιάζει το βιβλίο του εστέτ και πολύπειρου επιχειρηματία του οίνου Γιάννη Μπουτάρη 60 χρόνια τρύγος (εκδ. Πατάκη) το οποίο παρουσιάζει στις 29/11 με τη Μαρία Μαυρικάκη (συγγραφέας με εμπειρία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, στα χρηματοοικονομικά και στη διοίκηση μονάδων υγείας. Ύστερα από χρονογραφήματα, διηγήματα και μία νουβέλα, το Περαστικά αποτελεί πρώτη της προσπάθεια στο μυθιστόρημα).
Οι ευπώλητοι Αύγουστος Κορτώ (Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής μου, εκδ. Πατάκη) και Αλέξης Σταμάτης (Αθώα Πλάσματα, εκδ. Καστανιώτη) παρουσιάζουν τα βιβλία τους αντιστοίχως στις 28 και 24/11 παράλληλα με ομιλίες γύρω από πιο επιστημονικά θέματα: Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου συζητάει για το τελευταίο της βιβλίο Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού (εκδ. Πατάκη) σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Αφορμή για κουβέντα γύρω από την παρουσία του ανθρώπου στο σημερινό ελλαδικό χώρο από τις απαρχές της ιστορίας μέχρι τις μέρες μας. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε επίσης και ο Νίκος Κούκης από το γραφείο του στο Ίδρυμα Μποδοσάκη (το γραφείο του αείμνηστου Μποδοσάκη) όπου εδράζεται το Ίδρυμα. Η Μαρία Ευθυμίου συμμετέχει ως μέλος στο Δ.Σ. του Ιδρύματος και ηγείται της πρωτοβουλίας του για εκπαιδευτικές δράσεις στην Ελλάδα και διεθνώς γύρω από την Επανάσταση του ’21.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2004 με οργανωτή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ από το 2014 τη σκυτάλη της οργάνωσης κατέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Από την πρώτη στιγμή με διττό χαρακτήρα εμπορικό αλλά και φεστιβαλικό, αποδείχθηκε φάρος και βαρόμετρο όσον αφορά τις εξελίξεις στο διεθνές τοπίο του βιβλίου. Και ετήσιο σημείο ζύμωσης όλων των παραγόντων περί του βιβλίου, ήτοι εκδοτών, συγγραφέων, μεταφραστών, βιβλιοθηκονόμων αλλά και αναγνωστών. Φέτος απέδειξε τη δύναμή της και με τον νέο πρόεδρο Νίκο Κούκη στο τιμόνι.
Πληροφορίες:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί