ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το έργο ΑΝΤΙ-ΓΟΝΟΙ, που παρουσιάζεται για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Τόπος Αλλού, είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης του μύθου της Αντιγόνης του Σοφοκλή, μέσα από το πρίσμα της Αφροβραζιλιάνικης Πολιτιστικής Έκφρασης της Capoeira.
Η δραματουργική πρόσληψη του μύθου αντλεί στοιχεία μέσα από την κοινωνικοπολιτική διάσταση της Capoeira. H Αντιγόνη χρησιμοποιείται ως σύμβολο αντίστασης και αέναου αγώνα για την ελευθερία και συνδέεται με τον αντιστασιακό χαρακτήρα της capoeira. Η Capoeira πρεσβεύει έναν αγώνα για ελευθερία την εποχή της σκλαβιάς, μια μορφή επιβίωσης για τους περιθωριοποιημένους μετά την απελευθέρωση, και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης στο χρόνο του «τώρα».
Στην παράσταση ΑΝΤΙ-ΓΟΝΟΙ η ύλη της Αντιγόνης συναντάει το τελετουργικό δρώμενο έτσι όπως εκφράζεται στην Capoeira. Το ποιητικό κείμενο μέσα από τα τραγούδια, τους ρυθμούς και τις κινήσεις του σώματος, αφηγείται την ιστορία μιας εποχής: αντλεί ένα γεγονός από τη μνήμη και το αναβιώνει μέσα από τη μουσική αναδεικνύοντας την έννοια της καταγωγής και τη σημασία της αντίστασης για την capoeira. Οι συγκρούσεις στο πλαίσιο της τελετουργικής μάχης εμπεριέχουν τη μεταφορική έννοια του θανάτου που οδηγεί στην απελευθέρωση: απελευθέρωση από τη σκλαβιά, από την ταξική κυριαρχία, από τη φτώχεια της συνηθισμένης ζωής ακόμη και από τα όρια του ανθρώπινου σώματος.
Η παράσταση αποτελεί παρουσίαση του καλλιτεχνικού μέρους της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της Κάλλιας Θεοδοσιάδη, που εκπονείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με Επιβλέπουσα Καθηγήτρια τη Δρ. Άννα Τσίχλη και μέλη τριμελούς επιτροπής τη Δρ. Χριστίνα Ζώνου και τη Δρ. Αντωνία Βασιλάκου.
Η ταυτότητα της παράστασης
Συντελεστές :
Σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Μετάφραση διασκευής: Μαρία Σικιτάνο
Mουσική σύνθεση: Κώστας Χαριτάτος
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Λέτα Αμπαζή
Σύμβουλος δραματουργίας: Μαρία Σικιτάνο
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας
Φωτογραφίες: Κώστας Χρήστου
Ερμηνεύουν: Βιολέτα Ίκαρη, Ελίνα Τσιμπρου, Κάλλια Θεοδοσιάδη, Παύλος Αντιμάντο, Χριστιάνα Σαρασίδου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
16 και 17 Σεπτεμβρίου 2024 στις 21:00
Θέατρο Τόπος Αλλού, (Κεφαλληνίας 17, Αθήνα 11 361)
Είσοδος Ελεύθερη
Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας μέσω τηλεφωνικής κράτησης στο 210 8656004
Ευχαριστούμε πολύ το Θέατρο Τόπος Αλλού για την ευγενική παραχώρηση του χώρου την περίοδο των προβών και των παραστάσεων και τον ΚΥΚΛΟ (χώρος /pilates) για την περίοδο προβών.
Βιογραφικό σημείωμα Κάλλιας Θεοδοσιάδη
Η Κάλλια Θεοδοσιάδη είναι χορογράφος-θεατρολόγος απόφοιτος της ανωτέρας επαγγελματικής σχολής χορού Νίκης Κονταξάκη και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της σχολής Καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Με κατεύθυνση στις παραστατικές τέχνες ακολούθησε την ειδίκευση σε τεχνικές σωματικού θέατρου και την «πρακτική εφαρμογή στην χορογραφία» στο “Institute del Teatre” της Βαρκελώνης. Είναι τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Θέατρο και Κοινωνία: Σκηνική Πράξη και Διδακτική» και ανήκει στην πρώτη γενιά δασκάλων στην capoeira(βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη-χορός) στην Αθήνα.
Διδάσκει σύγχρονο χορό, θεατρική κίνηση και capoeira στα καλλιτεχνικά σχολεία και σε σχολές χορού και θεάτρου. Έχει διδάξει στα Δημόσια ΙΕΚΕφαρμοσμένων Τεχνών Χορού και Υποκριτικής στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο και έχει δώσει σεμινάρια σε χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και τραγουδιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ως χορογράφος-κινησιολόγος, χορεύτρια και ηθοποιός έχει συνεργαστεί με φορείς του εξωτερικού και της Ελλάδας (όπως μεταξύ άλλων Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Ρωμαικό Ωδείο Πάτρας, Institut del Teatre Barcelona, Northcote Theater Melbourne κ.α.). Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Ν. Χατζηπαπά, Θ.Εσπίριτου, Ρ. Μοσχοχωρίτη, Θ.Αμπαζή, Ν, Καμτσή, Γ. Λασπιάς, Lluis Graells, Cristian Atanasiou, κ.α Επίσης έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες «Νυκτών εγχόρδων της Πάτρας Θανάσης Τσιπινάκης», «Δήμου Αθηναίων», ορχήστρα της Ερτ και με αξιόλογους μουσικοσυνθέτες και μαέστρους (όπως Α. Συμεωνίδη, Γ. Αραβίδη, Ν. Ξανθούλη, Κ. Μουστάκα, Π. Στεφος, Δ. Παπαγγελίδης, Ν. Νεοφυτίδης, Β. Ζεππάτου, Χ. Παπαδόπουλος κ.α) .
Έχει αναλάβει την δραματουργική και καλλιτεχνική επιμέλεια (τελετή αφής της φλόγας, τελετή έναρξης αγώνων) στην 12η και 13η Αναβίωση των Πανάρχαιων Λυκαίων Αθλητικών, Πνευματικών Αγώνων και Εορτών στην Αρκαδία.
Συμμετέχει σε φεστιβάλ θεάτρου δρόμου και ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά προγράμματα ως χορογράφος και performer και συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του 3ο Φεστιβάλ Θέατρου Βαλίτσας “Athens Suitcase theatre festival”στο θέατρο 104 και στο 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.
To γενικότερο ενδιαφέρον της για την τέχνη, την έχει οδηγήσει να συμμετάσχει σε μία ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών έργων (μπαλέτου, χοροθεάτρου, θεάτρου δρόμου, αρχαίου δράματος, όπερας, commedia del arte, illusion show, phyiscal theatre, divise theater, theater forum, performance, Θέατρο ντοκουμέντο κ.α).
Διαβάστε επίσης:
Στο «Κτήμα Άλφα» το ιστορικό οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη
Τέσσερα αδέλφια έχουν την ίδια μέρα γενέθλια, αλλά δεν είναι τετράδυμα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα αναλύσουμε την επιστολή Μητσοτάκη – Εν ευθέτω χρόνο η απάντηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Flexopack: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 8 εκατ. ευρώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής για την Πολιτική Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Luigi Mangione: Δήλωσε αθώος για την δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Alpha Bank: Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ψηφιακό βοηθό με Generative AI