Η Γιάννα Αγγελοπούλου επενδύει στη διανοούμενη πλευρά της: Συνεργάζεται τώρα με τον περίφημο καθηγητή Αθανάσιο Φωκά για την ίδρυση στο Κέιμπριτζ δύο πρωτοποριακών προγραμμάτων: Ελλάδα 2021 – Μαθηματική Κληρονομιά και το έταιρο, Ελλάδα 2021 – Πρόγραμμα μοντελοποίησης της επόμενης γενιάς.
Ουσιαστικά συνδέει τις δύο βασικές ιδιότητές της. Χρησιμοποιεί το κύρος της ως πρόεδρος της επιτροπής Ελλάδα 2021 και αντιπρόεδρος στη σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Χάρβαρντ για να εμβαθύνει τις σχέσεις της σύγχρονης Ελλάδας με το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ευρώπης (στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας). Μέσω του οποίου θα πλατύνει την εμβέλεια της χώρας διεθνώς.
Ο αναγεννησιακός Φωκάς
Σε αυτό βέβαια στηρίζεται στον Αθανάσιο Φωκά που θα ηγηθεί των νέων προγραμμάτων (σε συνεργασία με τον καθηγητή Νίκο Νικιφοράκη). Πρόκειται για τον αρχετυπικό, αναγεννησιακό επιστήμονα. Μαθηματικός, ιατρός, αεροναυπηγός, διακεκριμένος σε όλους τους τομείς. Το Κείμπριτζ (Cambridge) ουσιαστικά δημιούργησε την έδρα Μη γραμμικών μαθηματικών λόγω της έρευνας που ο ίδιος διακονεί.
Παραμένει μέλος του τμήματος πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής αλλά και της βιοιατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of South California).
Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και φυσικομαθηματικά Naylor prize για τη λεγόμενη «μέθοδο Φωκά» (διάσημοι προκάτοχοι του ο Στίβεν Χόκινς και ο Ρότζερ Πενρόζ που μόλις τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ).
Στην Ελλάδα εποπτεύει το Κέντρο Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών ενώ προεδρεύει στην επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη το οποίο διακρίνεται για τη μεγάλη πνευματική του εμβέλεια.
Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, συνεργάστηκε με τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους ερευνητές του Κέντρου της ΑΑ κάνοντας εκτιμήσεις για την καμπύλη της πανδημίας.
GAPSTI@Greece2021
Η Γιάννα ξέρει να διαλέγει. Ας σημειωθεί ότι υπηρετεί την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας μέσω του προγράμματος Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Γιάννα Αγγελοπούλου με ακρωνύμιο GAPSTI που λειτουργεί στο Κέιμπριτζ. Υπό τη σκέπη του προτάθηκαν και θα υλοποιηθούν τα νέα αυτά προγράμματα. Όχι πλέον ως μεμονωμένες, εφήμερες δράσεις. Αλλά επί μονίμου βάσεως. Διευθυντής του GAPSTI διατελεί ο καθηγητής Νίκος Νικιφοράκης με τον οποίο θα συνεργάζεται ο Αθανάσιος Φωκάς για να τρέχουν από κοινού τα δύο νεοπαγή προγράμματα.
Μέσω αυτών, θα σφηριλατηθούν νέες σχέσεις μεταξύ αγγλικών και ελληνικών ιδρυματών, θα δημιουργηθεί ένα νεότευκτο πλέγμα σχέσεων σε βάθος χρόνου ανάμεσα στους ερευνητές του Κέιμπριτζ και τους ομολόγους τους στα ελληνικά ιδρύματα (στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνίο, στο ΙΤΕ μεταξύ άλλων) αλλά και στην Ακαδημία Αθηνών.
Το ερευνητικό πεδίο θα επικεντρωθεί αρχικά στους τομείς ιατρικής ακρίβειας, καθαρής ενέργειας και αστροφυσικής. Θα εκπονηθούν κοινά ερευνητικά έργα, προγράμματα διδακτορικά με κοινή εποπτεία, αμφίπλευρη μεταφορά τεχνολογίας. Αμφότερα τα προγράμματα αναφέρονται ως GAPSTI@Greece2021. Αγγελόπουλου και Φωκάς βρίσκονται «πολύ μπροστά», για να το εκφράσει κανείς λαϊκά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί