ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων – άρα περιορισμός του δρόμου – νέες δαπεδοστρώσεις και πλακοστρώσεις, καινούργιος φωτισμός και στέγαστρα, τα απαραίτητα δεντράκια και φυσικά πέργκολες. Εξυπακούεται η απαγόρευση της στάθμευσης.
Την Ερμού, όπως την ξέρατε, ξεχάστε την. Ο δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται για την ανάπλασή της. Από την πλατεία Μοναστηρακίου ως την πλατεία Ασωμάτων, ο ωραίος φαρδύς δρόμος θα έχει πλέον μόνον δύο λωρίδες κυκλοφορίας αλλά μεγάλα πεζοδρόμια, κάτι ευχάριστο για τους καταστηματάρχες, που θα έχουν επιπλέον χώρο για ν΄ απλώνουν την πραμάτεια τους. Όσο για τους πελάτες είναι άγνωστο, πού θα παρκάρουν, αφού οι σχετικές μελέτες δεν το προβλέπουν αυτό.
Η συγκεκριμένη «Ανάπλαση της οδού Ερμού από την Καπνικαρέα έως το Θησείο» πάντως, έφθασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να συζητηθούν τα επιμέρους στοιχεία της αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Κι αυτό, γιατί κατά μήκος της περιοχής ανάπλασης διασώζονται κτίρια και μνημεία, τα οποία έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα.
Η πρόταση
Κύριο «εργαλείο» της πρότασης αποτελεί η διεύρυνση των πεζοδρομίων με την κατάργηση της παρόδιας στάθμευσης. Για παράδειγμα στο τμήμα της Ερμού, μεταξύ Αθηνάς και πλατείας Ασωμάτων το πλάτος του δρόμου από 10,80 – 11 μέτρα θα γίνει 7 μέτρα, έτσι θα υπάρχει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ενώ αντίθετα μεγαλώνουν τα πεζοδρόμια. Επίσης στο τμήμα – της Ερμού πάντα – μεταξύ Αιόλου και Αθηνάς διατηρείται η μία λωρίδα κυκλοφορίας, που θα έχει όμως πλάτος 3,50 μέτρα, προκειμένου να διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια.
Προβλέπεται επίσης η μετακίνηση των φωτεινών σηματοδοτών που βρίσκονται στους κόμβους Ερμού-Αγίων Ασωμάτων και Ερμού-Αθηνάς, φυσικά θα ξηλωθούν τα πεζοδρόμια και ο δρόμος για να τοποθετηθούν νέα οδοστρώματα και πλακοστρώσεις, ενώ θα μετακινηθούν και τα δίκτυα υποδομών.
Νέα φωτιστικά σώματα όμως, καμπυλωτά και μεγάλου ύψους – ενίοτε και σε ένωση μεταξύ τους ώστε να δημιουργείται το εφέ αψίδας! – καθώς και αστικός εξοπλισμός προβλέπονται σε όλη την περιοχή επέμβασης. Η δενδροφύτευση στην Ερμού θα γίνει σε γραμμική μορφή αλλά μόνον προς την πλευρά του Ψυρρή.
Στην απέναντι πλευρά και στο τμήμα από την οδό Αθηνάς ως την πλατεία Ασωμάτων προτείνεται να τοποθετηθούν μπροστά στα κτίρια μεταλλικές, διάτρητες πέργκολες, πέντε τον αριθμό. Ειδικά για την πλατεία Ασωμάτων προτείνεται η αποκατάσταση της κίνησης των πεζών από και προς τον Κεραμεικό με την δημιουργία ενός κυκλοτερούς πλατώματος.
Η προστασία των διατηρητέων
Όλα αυτά ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ΄όψιν τους τα κτίρια, που προστατεύονται ως ιστορικά, διατηρητέα μνημεία, έργα τέχνης κλπ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κτίρια: Στη συμβολή των οδών Αιόλου 32 και Ερμού 62, που έχουν χαρακτηρισθεί οι όψεις του. Στην Ερμού 70, στη συμβολή των οδών Ερμού 96 και Αρτέμιδος και στη συμβολή των οδών Ερμού 99 και Νορμανού έχει χαρακτηρισθεί το κέλυφός τους. Το κτίριο στη συμβολή των οδών Ερμού 92 και Πιττακή καθώς και το κτίριο στην Ερμού 94 είναι χαρακτηρισμένα ως σύνολα.
Και φυσικά ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία και ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο έχει χαρακτηρισθεί το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Μοναστηρακίου.
Τρεις ναοί εξάλλου, εμπίπτουν στο ίδιο πλαίσιο προστασίας, καθώς πρόκειται για την εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων, την Παναγία Παντάνασσας στο Μοναστηράκι και των Εισοδίων της Θεοτόκου Καπνικαρέα. Όλη η περιοχή τέλος είναι ενταγμένη στον αναοριοθετημένο Αρχαιολογικό Χώρο της πόλεως των Αθηνών.
Οι παρατηρήσεις
Οι πρώτες παρατηρήσεις πάντως, των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρονται σε «υπερμεγέθεις κατασκευές» όσον αφορά τους φωτιστικούς ιστούς και τις πέργκολες, καθώς θεωρείται ότι συνθέτουν ένα περιβάλλον ξένο προς την ανθρώπινη κλίμακα και ανταγωνιστικό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του δρόμου και στον εμπορικό του χαρακτήρα.
Επίσης, τα μεταλλικά στέγαστρα, οι δαπεδοστρώσεις με τις πολλές αποχρώσεις χαρακτηρίζονται ως «φλύαρες» ως εκ τούτου απαιτείται απλοποίησή τους. Και παράλληλα θεωρείται αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της πλατείας Αγίων Ασωμάτων, προκειμένου να συμπεριλάβει στο σκεπτικό της και τον ναό.
Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης αποτελεί συνέχεια του σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τίτλο «Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας» του 2019 όπως διοργανώθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και το υπουργείο Υποδομών. Η χρηματοδότησή του προβλέπεται με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διαβάστε επίσης:
Ένας τόμος μνήμης στον «Άγγελο» του Μουσείου Μπενάκη
Το θαύμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – Μεγάλη έκθεση στην Ιταλία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: Χρηματοδοτεί για πρώτη φορά κοινές αγορές όπλων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό
- Τραμπ και Μασκ: Τραγούδησαν ντουέτο το «Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική»
- Αλεξάνδρα Σδούκου: Ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα οραματικό project για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης
- Σε αστυνομικό κλοιό το Παρίσι για τον αγώνα Γαλλία – Ισραήλ