• Πολιτισμός

    «Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Βουκουρέστι – Από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank

    Η έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Η έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή


    Στο Βουκουρέστι μεταφέρεται από τον Σεπτέμβριο η εξαιρετική έκθεση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, που με τίτλο «Η άλλη όψη του νομίσματος» παρουσιάστηκε στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Ύστερα από τρεις μήνες επιτυχημένης πορείας (Μάιο – Ιούλιο) και έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 2.500 επισκέπτες που ήρθαν σε επαφή με τον πολλαπλό ρόλο των νομισμάτων αλλά και τον πλούτο της συλλογής, η διοργάνωση άφησε το αποτύπωμά της ως η πρώτη καθολικά προσβάσιμη έκθεση της τράπεζας.

    Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από τη δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και ετοιμάζεται τώρα να μεταφερθεί στο Βουκουρέστι, σε συνδιοργάνωση με τη θυγατρική του Ομίλου Alpha Bank Romania και την κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας.

    Το κοινό της φίλης χώρας, θα έχει την ευκαιρία έτσι, να ανακαλύψει, όπως και στην Ελλάδα, κυριολεκτικά την «άλλη όψη του νομίσματος», αυτή που το καθιστά ιστορικό τεκμήριο και μέσο επικοινωνίας και το αναδεικνύει σε εξαιρετικό έργο τέχνης.

    Μέσα από 150 επιλεγμένα για την μοναδικότητα, τη σημασία τους αλλά και την αξία τους νομίσματα, η ιστορία, η κοινωνία, οι άνθρωποι αναδεικνύονται με τρόπο διαφορετικό αλλά και ελκυστικό, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία.

    Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια της Συλλογής Δήμητρα Τσαγκάρη
    Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια της Συλλογής Δήμητρα Τσαγκάρη

    Ιστορία και Τέχνη

    Η έκθεση στο Μουσείο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο ως τον Μάρτιο του 2024, σε μία πρωτοβουλία που θα αναδείξει την ιστορία του νομίσματος από την εποχή της εφεύρεσής του, την εξάπλωσή του στον ευρωπαϊκό χώρο, τη χρήση του ως μέσο συναλλαγής καθώς και τον ρόλο του στην καταγραφή της ιστορίας, ακόμη και στην εξέλιξη της τέχνης. Ελάχιστα παραλλαγμένη θα έχει τίτλο «Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η Alpha Bank, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση όλων στον Πολιτισμό, κατέστησε την έκθεση καθολικά προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας, όρασης και ακοής, καθώς και σε άλλες κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, όπως οι πολίτες άνω των 65 και τα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή.

    Επίσκεψη και ξενάγηση ανθρώπων ΑμεΑ στην έκθεση
    Επίσκεψη και ξενάγηση ανθρώπων ΑμεΑ στην έκθεση

    Διαθέσιμη στο διαδίκτυο

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σε επιμέλεια της δρος Δήμητρας Τσαγκάρη, επιμελήτριας της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν συνολικά 37 παράλληλες δράσεις, μεταξύ των οποίων, ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό και για μέλη ομίλων, συλλόγων και ιδρυμάτων, εκπροσώπων ΜΜΕ και φορέων ΑμεΑ, ξεναγήσεις για τη Διοίκηση, το προσωπικό και τους πελάτες της τράπεζας, σεμινάρια Νομισματικής σε φοιτητές Αρχαιολογίας από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

    Για όσους τέλος, δεν έχουν δει την έκθεση ή επιθυμούν να την ξαναδούν δίνεται τώρα η ευκαιρία μέσαα πό την ιστοσελίδα της Alpha Bank για την πολιτιστική της δράση www.alphapolitismos.gr, όπου «Η άλλη όψη του νομίσματος» είναι διαθέσιμη μέσω εικονικής περιήγησης 3D. Η έκθεση επίσης συνοδεύθηκε και από τον ομώνυμο συλλεκτικό κατάλογο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο e-shop του www.alphapolitismos.gr.

    Διαβάστε επίσης:

    Η γυναίκα – μυστήριο του Μαγκρίτ – Κρυμμένη κάτω από άλλο πίνακα

    Έτσι θα γίνει η Αρχαία Κόρινθος – Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπλασης

    Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης στη Μύκονο – Διάσημα ονόματα στην Eden Gallery



    ΣΧΟΛΙΑ