Η Rolex έχει κατακτήσει τα υψίπεδα στον εμπορικό αλλά και αισθητικό στίβο. Στο χώρο της τέχνης διεκδικεί το εκτόπισμα που από καιρό απολαμβάνει στον αθλητισμό. Ο θεσμός Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative ενθουσιάζει και ενισχύει το καλλιτεχνικό στερέωμα.

Σκοπός του η στήριξη νέων ταλέντων και η ανάδειξη μιας νέας γενιάς από δημιουργούς. Θεσπίστηκε το 2002, κλείνοντας φέτος είκοσι χρόνια.

1

Οι νέοι μέντορες ανήκουν στο πάνθεον της πνευματικής ζωής της Δύσης.

Το πάνθον της διεθνούς φήμης

Ο εικαστικός Ελ Ανατσούι (El Anatsui), η βραβευμένη βρετανή Μπερναρντίν Εβαριστό (Bernardine Evaristo), ο κινέζος σκηνοθέτης Ζία Ζάνγκε (Jia Zhang ke, Οι στάχτες μιας αγάπης 2018), η γαλλίδα αρχιτέκτονας Αν Λακατόν (Anne Lacaton) και η τζαζ τραγουδίστρια Ντιάν Ριβς (Dianne Reeves) από την πλευρά των μεντόρων για το 2022.

Ο Ελ Ανατσούι διάλεξε τη νοτιοαφρικανή εικαστικό και γλύπτρια Μπρόνγουιν Κατς (Bronwyn Katz), η Εβαρίστο τη συγγραφέα από την Γκάνα Αγιέσα Χαρούνα Ατά (Ayesha Harruna Attah), ο Ζάνγκε τον φιλιππινέζο κινηματογραφιστή Ραφαέλ Μανουέλ (Rafael Manuel), η Λακατόν τhn λιβανοαρμένισσα αρχιτέκτονα Αρίν Απραχάμιαν (Arine Aprahamian) ενώ η Ρίβς τη νοτιοκορεάτισσα τραγουδίστρια και συνθέτρια Σονγι Γι Τζεόν (Song Yi Jeon).

Οι καλλιτέχνες πρόκειται να συνεργαστούν για δύο χρόνια. Το φετινό πρόγραμμα ανακοινώθηκε στην Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν Brooklyn Academy of Music.

Οι προστατευόμενοι λαμβάνουν 41.000 δολάρια για ένα χρόνια και επιπλέον επίδομα για ταξίδα και άλλα έξοδα.

Evaristo και Ayesha Harruna Attah

Πολυπολυτισμικότητα εγγυημένη

Η νέα ομάδα καλύπτει διαφορετικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Έτσι διατηρείται ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του θεσμού.

Το καλλιτεχνικό έργο των δημιουργούν αντανακλά καίρια θέματα της σύγχρονης ζωής -βιωσιμότητα, ενσωμάτωση, κοινωνική εξέλιξη. Αυτό τουλάχιστον επικοινώνησε σε σχετικό μέιλ της η υπεύθυνη του θεσμού Ρεμπέκα Ίρβιν (Rebecca Irvin).

Κάτι παραπάνω από ένα απλό σεμινάριο

Η βραβευμένη με Μπούκερ Εβαρίστο από πλευράς της ομολόγησε ότι επιθυμούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα από τότε που συμμετείχε σε αυτό η Τόνι Μόρισον πριν από είκοσι χρόνια. Και τόνισε ότι η πολύ στενή επαφή και η καθοδήγηση που πηγάζει από τη συνεργασία των δύο πλευρών έχει μεγαλύτερο αποτέλερσμα από ό,τι ένα συνηθισμένο σεμινάριο.

«Μπορεί να περιλαμβάνει προσωπική ανάπτυξη και να ανοίξει το διάλογο για την δημιουργία και την κοινωνία, σε αναζήση άλλων μορφών τέχνης και έμπνευσης», παρατήρησε η ίδια.

Ο θεσμός Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative περιλαμβάνει τώρα μια αξιόλογη λίστα «αποφοίτων». Ανίς Καπούρ (Anish Kapoor), Σπάικ Λι (Spike Lee), Μίρα Ναίρ (Mira Nair), Αλφόνσο Κουαρόν (Alfonso Cuarón), Μπράιαν Ίνο (Brian Eno), Στίβεν Φρίαρς (Stephen Frears), Ντέιβιντ Χόκνεϊ (David Hockney) μεταξύ άλλων.

Η Rolex βέβαια διευθύνει και πρόγραμμα φιλανθρωπικό, διαφορετικό από αυτόν τον θεσμό. Έχει απλώσει παντού στην κοινωνία τα πολύτιμα πλοκάμια της.