Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δανείσει μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα.

Μιλώντας στον, στο τέλος μιας σημαντικής χρονιάς  αναφορικά με την εκστρατεία για την ανάκτηση των αριστουργημάτων του Φειδία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε για μια ακόμη φορά τη θέση της χώρας σε μια συμφωνία για την επανένωση των Γλυπτών. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη», είπε η ελληνίδα υπουργός.

1

«Σε περίπτωση που τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων, που θα κάλυπταν το κενό». Επισημαίνοντας μάλιστα, ότι οι αρχαιότητες που θα αποστέλλονταν στη Βρετανία σ΄αυτή την περίπτωση θα ήταν τέτοιου επιπέδου, ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για το κοινό.

«Θα μπορούν να καλύψουν το κενό, να διατηρήσουν και να ανανεώνουν  συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου», είπε η κυρία Μενδώνη, τονίζοντας όμως, ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλα τα επιμέρους στοιχεία της θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει στην Ελλάδα για την πολιτιστική κληρονομιά». Η ίδια ωστόσο αρνήθηκε την ιδέα της ίδρυσης ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο κατασκευάστηκε για να εκθέσει τα Γλυπτά και άλλα ευρήματα από την αθηναϊκή Ακρόπολη. «Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση», όπως είπε.

Από την οξύτητα στο διάλογο

Σε ερώτημα εξάλλου, αν είχαν ζητηθεί συγκεκριμένα έργα από το Λονδίνο, η κυρία Μενδώνη διαβεβαίωσε, ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα τεχνουργήματα».

Παρ΄όλα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τη στιγμή που προβλήθηκε η ιδέα μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία του κόμματος της ΝΔ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019  οι εικασίες ήταν διάχυτες, ότι θησαυροί, συμπεριλαμβανομένης της Μάσκας του Αγαμέμνονα – η χρυσή νεκρική μάσκα που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως «Μόνα Λίζα της Προϊστορίας» – θα μπορούσε να σταλεί στη Βρετανία ως αντάλλαγμα για τα μάρμαρα.

Στο άρθρο όμως,  επισημαίνεται και η μετατόπιση, που έχει επιτευχθεί, από την οξύτητα, η οποία έχει κυριαρχήσει στη μακροβιότερη πολιτιστική διαμάχη της Ευρώπης -όπως την αναφέρει- με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να έχουν αρχίσει να μιλούν για «μια εταιρική σχέση», που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win» για την επίλυση της διαμάχης.

Κρίνεται μάλιστα, ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια της Αθήνας να επανενώσει τα μάρμαρα, έχει εμφανιστεί πιο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα κατά μέτωπο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.

Συνέχιση συνομιλιών               

Έτσι, για τον  Όσμπορν ειδικά ο  Guardian αναφέρει, ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος του μουσείου, που αναγνώρισε δημόσια τη διαμάχη γύρω από την παρουσία των αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο.  Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι ο πρώην υπουργός έχει υπαινιχθεί περισσότερες από μία φορές εφέτος, ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια συμβιβαστική διευθέτηση.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία», είπε πει στους βουλευτές στην Επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού τον περασμένο Οκτώβριο. «Αυτό θα σήμαινε, ότι  αντικείμενα από την Ελλάδα θα μπορούν να έρχονται εδώ, αντικείμενα που δυνητικά δεν έχουν φύγει ποτέ ξανά από την Ελλάδα και που σίγουρα δεν έχουμε δει ποτέ πριν, ενώ αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα ενδεχομένως να ταξιδεύουν στην Ελλάδα», όπως είπε.

Ο ίδιος εξάλλου, δεσμεύτηκε, ότι οι συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση μιας συμφωνίας δανεισμού θα συνεχιστούν,  παρά τις διπλωματικές συνέπειες, που προέκυψαν από την άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Νοέμβριο.

Στο άρθρο πάντως, επισημαίνεται, ότι η κυρία Μενδώνη έχει επανειλημμένα τονίσει, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει για δανεισμό θησαυρών που λεηλατήθηκαν εξαρχής. : «Ο Παρθενώνας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με την αντίστοιχη σημασία του απαιτεί την ακεραιότητά του στον τόπο, όπου δημιουργήθηκαν τα γλυπτά του και για τους λόγους που τον δημιούργησαν», όπως είπε στον Guardian.

Πράξη ληστείας

Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης τη δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αποκαλύπτοντας ότι  το 64% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο τάσσονται υπέρ του επαναπατρισμού. Ενώ προσθέτει, ότι ορισμένοι σχολιαστές  ερμήνευσαν το γεγονός, ότι ο βασιλιάς Κάρολος φορούσε γραβάτα με την ελληνική σημαία, όταν μίλησε στη σύνοδο κορυφής του Cop28 για το κλίμα αυτόν τον μήνα ως μια λαϊκή δήλωση έγκρισης για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα γέννησης του πατέρα του.

Σε ένα άλλο ερώτημα προς την κυρία Μενδώνη, εάν η Ελλάδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του Βρετανικού Μουσείου σε μια περίοδο, που όλο και περισσότερα αμφισβητούμενα αντικείμενα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους, η ίδια απάντησε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει «να κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία».

Ερωτηθείσα τέλος, αν πιστεύει, ότι δεν είχε ειπωθεί στους Βρετανούς η αλήθεια για τον Έλγιν και τις συνθήκες υπό τις οποίες αποκτήθηκαν τα μάρμαρα, επικαλέστηκε τον Hugh Hammersley, έναν βουλευτή του 19ου αιώνα, ο οποίος το 1816 μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε, ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκτήσει τα γλυπτά του σκωτσέζου διπλωμάτη ήταν μια «πράξη ληστείας».

Η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού όμως μίλησε επίσης για τη θετική διάθεση πίσω από τη μεγάλη «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας. «Ακόμη και άνθρωποι που για χρόνια αντιτίθενται στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα τώρα υποστηρίζουν το αίτημά μας»,όπως είπε. «Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα δούλευα με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εδώ στην Αθήνα».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Ανεξίτηλη η σφραγίδα του Ζακ Ντελόρ

Γεραπετρίτης για Ντελόρ: Η Ελλάδα αποχαιρετά ένα μεγάλο φιλέλληνα

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ποια η επίδραση του καλαθιού του νοικοκυριού στα απορρυπαντικά ρούχων