ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η απόφαση ελήφθη, όπως είναι γνωστό πριν λίγες μέρες, στις 29 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια της 22ας Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP) και θορύβησε τους Βρετανούς, καταλαμβάνοντάς τους προφανώς εξ απήνης. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση για το θέμα, εδώ και 36 χρόνια! Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι, αν η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αδιαφορήσει στην απόφαση της UNESCO και τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Περνώντας λοιπόν στην αντεπίθεση η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει το κάλεσμα της UNESCO λέγοντας, ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο έχουν αποκτηθεί νόμιμα. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τον ιστότοπο Artnet News.
Προσθέτοντας, ότι « Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του Μουσείου». Και αυτό το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» πλέον για την βρετανική πλευρά, καθώς με την απόφασή της η UNESCO αναγνωρίζει για πρώτη φορά επίσης, ότι το ζήτημα είναι διακρατικό, μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας και όχι μεταξύ των δύο μουσείων _Βρετανικού και Μουσείου Ακρόπολης_ όπως υποστηρίζουν παγίως οι Βρετανοί.
«Διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής που ελήφθη στα τελευταία λεπτά της συνόδου και θέτουμε ζητήματα που σχετίζονται με γεγονότα και διαδικασία με την UNESCO», πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, πού θα στηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την νέα, αρνητική γι΄αυτούς εξέλιξη. Ωστόσο, παρά το γεγονός, ότι η απόφαση ελήφθη πράγματι, λίγο πριν από την λήξη της Συνόδου, είχε προηγηθεί λεπτομερής κατάθεση των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών, ύστερα από την πρόταση που είχε υποβάλλει ο εκπρόσωπος της Ζάμπια.
Κατά τη συνεδρίαση της UNESCO, η ελληνική αντιπροσωπεία ανέφερε, ότι η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο, καθώς βλέπει το θέμα σε θεσμικό επίπεδο, ισχυριζόμενη ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι νομική οντότητα ανεξάρτητη από το κράτος.
«Ίσως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ότι όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, η υποχρέωση επιστροφής των πολιτιστικών τεχνουργημάτων ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και όχι σε μουσεία», ήταν όμως η σαφής και τεκμηριωμένη θέση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το γεγονός εξάλλου της παράνομης απόκτησής τους από τον Έλγιν και άρα της παράνομης κατοχής τους από το Βρετανικό Μουσείο αποδεικνύεται, όπως κατέθεσαν οι Έλληνες εκπρόσωποι στη Σύνοδο από νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανικής εποχής.
Η βρετανική πλευρά βέβαια, στο πλαίσιο κάποιας «αβρότητας» αναγνώρισε «τη φιλοδοξία της Ελλάδας να επανενώσει τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης», από την άλλη ωστόσο επέμεινε στη θέση της περί νόμιμης απόκτησης και βέβαια στην γνωστή, αποικιοκρατικής προέλευσης άποψη, ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν το καλύτερο μέρος για να παρουσιάζει τους πολιτιστικούς θησαυρούς σε διεθνές κοινό.
Ενδιαφέρον έχει τέλος, ότι ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης καταφεύγει σήμερα σε πυροσβεστικές παραινέσεις για συναδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο μουσείων και την διερεύνηση «συνεργασιών απευθείας μεταξύ ιδρυμάτων και όχι από κυβέρνηση σε κυβέρνηση»…
Υπενθυμίζουμε, ότι την ελληνική επιτροπή στη Σύνοδο της UNESCO αποτελούσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης και η νομική σύμβουλος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Άρτεμη Παπαθανασίου.
Όσον αφορά πάντως τα νέα από το Βρετανικό Μουσείο και την δυνατότητα να δει κανείς σήμερα τα Γλυπτά, η απάντηση είναι «όχι». Όπως είπε εκπρόσωπος του μουσείου στην «The Art Newspaper», οι αίθουσες 15- 18, στις οποίες βρίσκονται και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι κλειστές, λόγω περαιτέρω εργασιών, που γίνονται στο κτίριο. Με την πρόβλεψη, ότι θα ανοίξουν και πάλι αργότερα, μέσα στο φθινόπωρο.
Διαβάστε επίσης
UNESCO: Να αναθεωρήσει τη στάση της η Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
- Χαρδαλιάς από τη Δυτική Αττική: «Χαράσσουμε δρόμους που σώζουν ζωές και μας φέρνουν στο αύριο»