• Πολιτισμός

    Γκάρι Βάινερτσουκ: «Κανείς δεν κάνει το μπαμ με την πρώτη»

    Γκάρι Βάινερτσουκ: «Κανείς δεν κάνει το μπαμ με την πρώτη»

    Γκάρι Βάινερτσουκ


    ‘Υστερα από το βιβλίο του Ντάνιελ Κόλμαν με τίτλο Η συναισθηματική νοημοσύνη (πρώτη έκδοση 2011) κανείς άλλος πλην του Γκάρι Βάινερτσουκ (Gary Vaynerchuk) δεν βρέθηκε να το αντικαταστήσει. Ο πρώτος εφορμούσε από τον ακαδημαϊσμό του Χάρβαρντ, ο δεύτερος μέσα από τη ζωή.

    Στη σημερινή «σχολή» του μάνατζμεντ που θεωρεί τις συναισθηματικές δεξιότητες κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία, ο Γκάρι Βάινερτσουκ θεωρείται γκουρού.

    Ευγένεια πάνω από όλα

    Στο έκτο και πιο διάσημο από τα μπεστσέλερ βιβλία του με τίτλο 12 1/2, (εκδ. Key Books, 2024) ο επιτυχημένος επενδυτής και μέντορας εξερευνά δώδεκα καίριες συναισθηματικές δεξιότητες που κατά τη γνώμη οδηγούν στην επιτυχία.

    Παρουσιάζει στους φερέλπιδες ηγέτες με παθιασμένο, λυρικό, εξομολογητικό τόνο τα κρίσιμα εργαλεία για να καλλιεργήσουν τις απαραίτητες ιδιότητες.

    Το προσόν της δικής του επιχειρηματολογίας σχετίζεται κυρίως με την ιδιαίτερη ιστορία του. Ο Γκάρι Βάινερτσουκ γράφει όχι ως καθηγητής αλλά ως εμπειρικός. Ο ίδιος άνοιξε δρόμους ως πιονιέρος σε απάτητα εδάφη, ειδικά στον κόσμο του ψηφιακού μάρκετινγκ. Θεωρείται οραματιστής και πρόδρομος στον παγκόσμιο πολιτισμό και το διαδίκτυο.

    H περιουσία του υπολογίζεται στα διακόσια είκοσι εκατομμύρια δολάρια.

    Και σήμερα ευαγγελίζεται με τυφλή πίστη ότι η ευγένεια παραμένει το κυριότερο συστατικό επιτυχίας στον αδυσώπητο κόσμο. Δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας, όταν προέρχεται από μια θέση (ή βάση) εσωτερικής, αυτόφωτης δύναμης.

    Ούτε σε νηπιαγωγείο

    Διδάσκει για παράδειγμα: Δώσε, δώσε, δώσε, και μετά Ζήτα…

    Εξυμνεί την αρετή της καρτερίας. Να πέσει κανείς επτά φορές να σηκωθεί οκτώ. Χωρίς τις μαλακές δεξιότητες πιστεύει ότι ούτε σε νηπιαγωγείο δεν επιβιώνει ο άνθρωπος.

    Ο Γκάρι Βάινερτσουκ γεννήθηκε στη Ρωσία το 1975. Στην ηλικία των δέκα τεσσάρων ετών άρχισε να εργάζεται κανονικά στην οινοποιία του πατέρα του.

    Το 2003, μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο στην Αμερική, πολλαπλασίασε τα νούμερά της: Από τρία εκατομμύρια ετήσιο τζίρο την εξύψωσε στα εξήντα εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε πέντε χρόνια.

    Ύστερα ίδρυσε την πρώτη πλατφόρμα ψηφιακού εμπορίου για αλκοόλ στην Αμερική.

    Σημείωσε αλλεπάλληλες επιχειρηματικές επιτυχίες που θεωρούνται παράδειγμα καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Παραμένει ο πρόεδρος της VaynerX (εταιρεία επικοινωνίας με οκτακόσιους υπαλλήλους και ετήσια έσοδα εκατόν τριάντα εκατομμύρια δολάρια).

    Επίσης, λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος της VaynerMedia (διαφημιστική στα ψηφιακά μέσα με πελάτες όπως η Pepsi και η Hulu). Δημιούργησε και διευθύνει τη VeeFriends. Τo 2017 ίδρυσε την Gallery Media Group, θυγατρική της VaynerX.

    Μέντορας

    Γνωστός ως GaryVee, αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός στοχαστής επιχειρηματικής στρατηγικής.

    Πολλά βιβλία του βρίσκονται ανάμεσα στα μπεστ σέλερ των New York Times, παραμένει περιζήτητος δημόσιος ομιλητής στα TEDX (844.723 προβολές η μία από αυτές) και επενδυτής σε εταιρείες όπως το Facebook, το Twitter, το Tumblr, το Venmo, το Snapchat, το Coinbase και η Uber.

    Ο Γκάρι Βάινερτσουκ υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο αμερικανικών εταιρειών όπως οι Bojangles Restaurants, Global Citizen Forum, MikMak και Pencils of Promise. Βέβαια συμμετέχει επίσης ως μέλος στη φιλανθρωπική οργάνωση Well: water.

    Γράφει στο συγκεκριμένο βιβλίο: «Έχουν περάσει µόλις δύο µήνες. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να διατηρήσω την αποφασιστικότητά μου. Κανείς δεν κάνει το “µπαµ” µε την πρώτη. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν ούτε στις πενήντα προσπάθειες. Ή στις πεντακόσιες. Ή ακόµη και στις πέντε χιλιάδες.

    Στα πρώτα βήματα της Wine Library TV δεν µας παρακολουθούσε άνθρωπος. Είχα και ένα newsletter μέσω του οποίου έστελνα με email επεισόδια στους συνδρομητές στο κανάλι µου, αλλά πάλι κανείς δεν ήθελε να παρακολουθήσει τις εκποµπές. Θέλει χρόνο για να χτίσεις µια επιχείρηση».

    Μόνο θετικό ή απαιτητό;

    Οι μαλακές δεξιότητες όπως η αυτογνωσία και η γνήσια περιέργεια για περαιτέρω γνώση και εξέλιξη παραμένουν ανεκτίμητες. Δεν μπορούν να καταγραφούν σε υπολογιστικό φύλλο,  δεν διδάσκονται σε σχολεία. Μας έχουν διδάξει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί κάτι «θετικό» στην επιχείρηση, αλλά όχι κάτι το απαιτητό.

    Αλλά οι μαλακές δεξιότητες επιταχύνουν την επιχειρηματική επιτυχία, υποστηρίζει ο Γκάρι Βάινερτσουκ. Επιπλέον, διευκολύνουν τον άνθρωπο να αισθανθεί γιατί είναι σημαντικό να προσπαθήσει.

    Το μισό

    Αναφέρεται επίσης σε αυτό που ορίζει ως το “μισό” στο βιβλίο 12 1/2.

    Πρόκειται για συναισθηματικό συστατικό στο οποίο κανείς φαίνεται πιο αδύναμος και για το οποίο καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Δουλεύοντας μέσα από ιδέες και ασκήσεις του βιβλίου, ο Γκάρι Βάινερτσουκ διδάσκει πώς ανακαλύπτει κανείς το δικό του «μισό» και πώς το ενισχύει.

    Ο Γκάρι Βάινερτσουκ εφαρμόζει εαυτά τα δώδεκα χαρακτηριστικά με διαφορετικά μείγματα και συνδυασμούς, ανάλογα με την κατάσταση.

    Πώς θα εξισορροπήσει κανείς την υπομονή με τη φιλοδοξία;

    Την ταπεινοφροσύνη με την απαίτηση;

    Ο Γκάρι Βάινερτσουκ παρουσιάζει αληθινά παραδείγματα και επιχειρηματικά σενάρια για να παρουσιάσει πώς οδηγείται κανείς σε βέλτιστα αποτελέσματα.

    Αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο συμβάλλει στην αποσαφήνιση ορίων και αξιών, στο περίγραμμα της ιδεατής ισορροπίας. Υπομονής, δικαιοσύνης αλλά και ασυμβίβαστης φιλοδοξίας.

    Οι δεξιότητες που προτείνει οδηγούν σε προαγωγές, σε επιτάχυνση έναντι των ανταγωνιστών, στην καλλιέργεια έμπιστης προσωπικότητας, στην δημιουργία ανθεκτικών οργανισμών.

    Η ευθύνη

    Γράφει:

    «Όταν δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη, παραδέχεσαι ότι δεν έχεις πια τον έλεγχο».

    «Η ζωή είναι ωραία όταν έχεις καλές σχέσεις µε τις φιλοδοξίες σου. Ξυπνάω κάθε πρωί και κυνηγάω το όνειρό µου, κι όμως δεν νιώθω την απόλυτη ανάγκη να το πραγματοποιήσω. Πρόκειται για ένα πανέμορφο µείγµα πίστης και ταπεινοφροσύνης».

    «Αν κρίνετε κάθε σας απόφαση μέσα από το πρίσµα της αισιοδοξίας και τη συνοδεύετε με μία επίστρωση καλοσύνης απέναντι στον εαυτό σας, δεν θα οδηγηθείτε σχεδόν ποτέ σε άστοχη κίνηση».

    «Η υπευθυνότητα και η ταπεινότητα θα βοηθήσουν να νιώσετε λιγότερη στενοχώρια, θυµό και απογοήτευση. Αν γνωρίζετε τις αδυναμίες σας και δέχεστε εξαρχής ότι δεν είστε και κάτι τόσο εξαιρετικό, τότε δεν θα εκπλαγείτε όταν άλλοι influencers θα αρχίσουν να αποδίδουν καλύτερα από εσάς».

    Πληροφορίες

    Gary Vaynerchuk

    12 1/2

    Key Books

    Ημ. Έκδοσης
    29/04/2024
    Αριθμός Σελίδων
    248



    ΣΧΟΛΙΑ