Περιεχόμενα
«Αιώνια τώρα θα πετάμε»… Ο συνθέτης και εφοπλιστής Γιώργος Λαιμός γιορτάζει πενήντα χρόνια μουσικής δημιουργίας. Λίγο πριν από τη μεγάλη συναυλία στον Πειραιά με ορχηστρικές συνθέσεις και τραγούδια του, βρήκε χρόνο να μιλήσει για τη μουσική του.
Το ασίγαστο πάθος του, που δεν αλλοτριώνεται. «Το μόνο που μπορεί να σταματήσει την παραγωγικότητα ενός γνήσιου καλλιτέχνη είναι μια ανίατη ασθένεια ή ο Θάνατος», παρατήρησε ο ίδιος για τη μουσική σύνθεση ως πηγαία αναγκαιότητα, απόλυτο μέγεθος.
Απατηλά απλός
Ο Γιώργος Λαιμός στο πιάνο με την ορχήστρα του («οι μουσικοί μου είναι η μουσική μου», όπως έχει δηλώσει), θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια («Μη με ρωτάς», «Χαράματα», «Inception» , «Είμαι εδώ», «Ποτέ», «Ένας χωρισμός», μεταξύ άλλων).
Επίσης, ορχηστρικές συνθέσεις που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη την αγάπη του κοινού.
Οι πιο μυημένοι αντιλαμβάνονται ότι η μουσική του είναι απατηλά απλή, γιατί «βγαίνει» από τα δάχτυλά του -όπως οι συνθέσεις του Σούμπερτ, τηρουμένων των αναλογιών.
Η καθοριστική στιγμή
«Όταν ήμουν μικρός άκουγα συνέχεια μουσική διαφόρων ειδών», θυμάται σήμερα.
«Είχα πολυποίκιλα ακούσματα από λαϊκά, νησιώτικα, όπερα, λάτιν ροκ και ποπ μουσική. Έξι ετών άρχισα μαθήματα ακορντεόν με παρότρυνση του πατέρα μου αλλά μετά από τρία χρόνια με σταμάτησε από φόβο ότι η ενασχόληση μου με τη μουσική θα με αποτρέψει από το να ασχοληθώ με την ναυτιλιακή οικογενειακή μας επιχείρηση».
Ως καθοριστική στιγμή έχει ορίσει και το 1973, όταν σε εμπορικό πλοίο άκουσε το Goodbye yellow brick road του σερ Έλτον Τζον. Αποτέλεσε αφετηρία της περιπλανησής του σε ωδεία του Λονδίνου, μαθαίνοντας πιάνο και live σε περιστασιακά συγκροτήματα.
«Ξεκίνησα να συνθέτω σε ηλικία 23 χρονών, όταν σπούδαζα ναυτιλιακά στο Λονδίνο. Αυτό πραγματοποιήθηκε ύστερα από παρότρυνση του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Πιτσιλαδή, ο οποίος συμπεριέλαβε μια ορχηστρική σύνθεσή μου στο δίσκο του με τίτλο ΟΑΣΙΣ», διευκρινίζει ο Γιώργος Λαιμός.
Πρόκειται για τη σύνθεση που αργότερα ακούστηκε στο φιλμ του Νίκου Φώσκολου Άγρια Νειάτα. (της οποίας τη μουσική έγραψε ο Πιτσιλαδής).
Για πάντα «ερασι-τέχνης»
Σε κάθε αποστροφή του λόγου του, παραμένει έκδηλη η άσβεστη αγάπη του για τη μουσική. Το φρέσκο βλέμμα και το καθαρό συναίσθημα ενός παιδιού.
«Η δημιουργία είναι προνόμιο παιδικού αυθορμητισμού αλλά όχι μόνο», συμπληρώνει.
«Με τα χρόνια η αγάπη για την τέχνη με την οποία ασχολείται ο κάθε δημιουργός (εν προκειμένω η αγάπη μου για τη μουσική) και η δημιουργία γίνεται εσώτερη ανάγκη. Τότε ψάχνεις συνέχεια το “παιδί” που έχεις μέσα σου για να σου δώσει νέα πνοή ή αναζητάς άλλες πηγές έμπνευσης».
Συμπερασματικά, «δεν είδα ποτέ την μουσική επαγγελματικά. Είμαι περήφανος που ήμουν και είμαι ακόμα και τώρα ερασιτέχνης (σ.σ. το τονίζει). Ο επαγγελματισμός στη μουσική σου χαλάει τον αυθορμητισμό, με συνέπεια να χάνεται ο στόχος της αυθεντικής μουσικής δημιουργίας».
Οι δύο όψεις της ψυχοσύνθεσής του: Θάλασσα και μουσική
Δύο παράμετροι πάντα συμπορεύονται στον δημιουργικό οίστρο του Γιώργου Λαιμού: Η μουσική και η θάλασσα.
Όπως τιθασσεύει τα κύματα, με την ίδια μαεστρία πλάθει και τη μουσική, επαναλαμβάνουν όσοι βρίσκονται κοντά του. «Και τα δυο συμβολίζουν και αλληλοσυμπληρώνουν την ζωή μου κάνοντας την καλύτερη και δίνουν αξία στα συναισθήματα μου».
Η μία πλευρά θρέφει την άλλη. Η θάλασσα αποτελεί πηγή δύναμης για τον εφοπλιστή και πηγή έμπνευσης για τη μουσική του.
«Πολλές είναι οι στιγμές που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω σημαντικές τόσο στη μουσική όσο και στη θάλασσα. Οι πιο σημαντικές ήταν όταν συναντούσα αδιέξοδα και στις δύο. Τότε συνέβαινε το εξής “μαγικό”: Οι ίδιες με δυνάμωναν και με βοηθούσαν να τα ξεπεράσω, λειτουργώντας βοηθητικά η μία στην άλλη».
Η εμβάθυνση και το ταξίδι του μέσα στην περιπέτεια της σύνθεσης, διευκολύνθηκε και από την ενασχόλησή του με τη ναυτιλία.
«Βέβαια. Όσο μεγαλώνω και μεγαλώνουν και τα τρία παιδιά μου, έχω αρκετό χρόνο για να ασχοληθώ περισσότερο με την μουσική», παραδέχεται.
Ανταποδίδει το προνόμιο της μουσικής
Αναγνωρίζει τον πνευματικό και υλικό πλούτο που του ανταποδίδουν μουσική και ναυτιλία αντιστοίχως. Φροντίζει ώστε όλα τα έσοδα από τη δισκογραφία του και τις συναυλίες του να τα διαθέτει σε κοινωφελείς σκοπούς.
Όπως το 2020 που τα έσοδα από τη συναυλία του στήριξαν τους σκοπούς του MDA Hellas. Τότε, ο Γιώργος Λαιμός είχε τονίσει στους παρευρισκόμενους ότι «σας θεωρώ όλους χορηγούς» του φιλανθρωπικού σωματείου για τις νευρομυϊκές παθήσεις.
Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη συναυλία θα στηρίξουν το έργο που επιτελεί η ένωση ελλήνων εφοπλιστών ΣΥΝ- ΕΝΩΣΗ.
Ένα πάθος διαχέεται
«Η Ασπασία έχει ακολουθήσει την τέχνη με το να σπουδάσει χορό και φωνητική. Είναι τελειόφοιτος της ΚΣΟΤ (σ. σ. κρατική σχολή χορού). Έχει συμμετάσχει σε πολύ αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις (χοροθέατρο), σε μιούζικαλ και άλλες σημαντικές θεατρικές δουλειές».
Ενδεικτικά, το “Mamma Mia”, το “Phantom of the opera”, “Η ζωή του Φίνου” στο θέατρο Άλσος, η “Matilda”.
«Επίσης υπήρξε Εστιάδα στους Ολυμπιακούς στην τελετή έναρξης της φλόγας και έχει συμμετάσχει σε πολλά διαφημιστικά σποτ. Η άλλη κόρη μου Κατερίνα έχει σπουδάσει μάρκετινγκ αλλά της αρέσει πολύ να τραγουδάει».
«Η ζωή θα ήταν λάθος»
Κοιτάζοντας τον Γιώργο Λαιμό μπροστά στο πιάνο, μοιάζει να παραδίνεται στις νότες. Τον εκφράζει ιδιαιτέρως η ρήση του Νίτσε, χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.
«Για μένα είναι ανάλογη με την φράση “Χωρίς νερό δεν θα υπήρχε ζωή στην γη”», επισημαίνει.
«Η μουσική είναι το ελιξίριο της ζωής και χωρίς αυτήν η ζωή θα ήταν όντως ένα τεράστιο λάθος. Το γέλιο, το κλάμα, ο πόνος, η χαρά, ο έρωτας και γενικά όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα βρίσκουν την καλύτερη έκφραση τους στη μουσική. Όλοι μας έχουμε ένα τραγούδι, ένα μουσικό κομμάτι που το έχουμε συνδέσει με σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Όλοι μας, στη λύπη και στη χαρά βρίσκουμε “καταφύγιο” στη μουσική».
Όλη η γκάμα των συναισθημάτων
Στα πενήντα χρόνια της ενασχόλησής του με τη μουσική, ο Γιώργος Λαιμός αυτοαναλύεται και παράλληλα διερευνά σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή: Το μεγαλείο και τις αδυναμίες της.
Αποτέλεσμα αυτής της πορείας, τα ορχηστρικά κομμάτια ανακαλούν μνήμες και αποτελούν μια απόπειρα να εκφραστεί το άφατο: Το απόθεμα αγάπης και δύναμης μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.
Ενώ οι αναφορές στην κλασσική και στην κινηματογραφική μουσική καταδεικνύουν τις διαγεναϊκές επιρροές της μουσικής του.
Ανάλογη δυναμική εκπέμπουν και τα τραγούδια που έχει συνθέσει ο Γιώργος Λαιμός, οι στίχοι των οποίων εμπλουτίζονται ορισμένες φορές με αυτοβιογραφικά στοιχεία.
«Αποτυπώνουν όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα της ζωής και της καριέρας μου για αυτό και οι τίτλοι των ορχηστρικών τραγουδιών μου είναι λέξεις που παραπέμπουν στο ανθρώπινο συναίσθημα. Οι υπέροχοι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών μου είναι της Κατερίνης Μποζώνη, φίλης και δασκάλας των παιδιών μου», αποσαφηνίζει εκείνος.
Μπαλάντες και κομμάτια με ροκ και pop στοιχεία που λειτουργούν ως ενοποιητικό νήμα που ενώνει γενιές, τάσεις, γούστα…
Ο θεατής αναγνωρίζει κοινές εμπειρίες και συναισθήματα που λανθάνουν μέσα του -ταυτίζεται. Το ευκταίο πάντα παραμένει κοινό σε όλες της μορφές τέχνης: Η αριστοτελική κάθαρση.
Με τη μαγική δύναμη που μόνο οι νότες διαθέτουν, οι θεατές στις συναυλίες του Γιώργου Λαιμού τραγουδούν με μία φωνή. Ο συνθέτης επιτυγχάνει το στόχο του: Τη μέθεξη του κοινού στην ομορφιά της ζωής.
Λίγα λόγια για τη ναυτιλία
Από το 1970 έως το 1972 σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου. ‘Ελαβε τα διπλώματα του Ανθυποπλοιάρχου και του Υποπλοιάρχου. Στο Λονδίνο σπούδασε Ναυτιλιακά και Οικονομικά στο Morley College.
Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια στο City of London Polytechnic.
Εως το 1975 εργάστηκε σε διάφορα εμπορικά πλοία. Επίσης, στην ασφαλιστική εταιρεία Lloyd’s, στην τράπεζα Westminsterbank στο Λονδίνο.
Επιστρέφοντας στη ναυτιλία στην Ελλάδα εργάστηκε στο γραφείο του πατέρα του.
Το 1984 ίδρυσε την GEOMAR SHIPPING με αντικείμενο τη διαχείριση πλοίων.
Το 1993 η εταιρεία μετονομάστηκε σε BLOSSOM MARITIME CORPORATION.
Σήμερα στην οικογενειακή εταιρεία Sea Tribute Shipmanagement Ltd επικεφαλής είναι ο γιος του Παντελής Λαιμός
Είναι παντρεμένος με τη Χρυσούλα Λαιμού με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.
Πληροφορίες
Γιώργος Λαιμός: 50 χρόνια θάλασσα και μουσική
Ενορχηστρωση: Λεωνίδας Τζίτζος και Αλέξανδρος Τράμπας.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηρώ Σαΐα, Δέσποινα Ολυμπίου, Demy, Άκης Δείξιμος, Φώτης Παπαζήσης, Στέλιος Καρπαθάκης Κωνσταντία, Ασπασία Λαιμού, Κατερίνα Λαιμού και η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου.
Για πρώτη φορά θα συνοδέψει στον Γιώργο Λαιμό στο πιάνο, κουϊντέτο εγχόρδων.
Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ναυτικού Eπιμελητηρίου Ελλάδος.
Δημοτικό θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Πειραιάς
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα Έναρξης: 20.30
Προπώληση εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Θεάτρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
- Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία