Μέριμνα για τους χιλιάδες τουρίστες, που επισκέπτονται το καλοκαίρι ιδίως, τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους κάτω από κλιματικές και άλλες συνθήκες όχι πάντα εύκολες λαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάζονται.

Μικροί σταθμοί-ιατρεία με γιατρό, ασθενοφόρο και το προσωπικό του θα βρίσκονται έτσι, σε έξι αρχαιολογικούς χώρους  της Ελλάδας,  οι οποίοι είτε δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Ακρόπολη και την Λίνδο είτε παρατηρείται υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ακόμη ολισθηρότητα του εδάφους κλπ.

1

Εκτός από τους δύο προαναφερόμενους πρόκειται επίσης, για την Κνωσό, την Ολυμπία, τις Μυκήνες και τους Δελφούς, όπου οι σταθμοί θα λειτουργούν και τις 13 ώρες της ημέρας που είναι ανοικτοί για τους επισκέπτες. Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι οι συγκεκριμένοι χώροι συγκεντρώνουν το 72% των επισκεπτών όλων της χώρας  αποφέροντας στο Δημόσιο περίπου 85 εκατ. ευρώ.

Η πρόβλεψη για την δημιουργία αυτών των σταθμών παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, που ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τα «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις».

Συνωστιστισμός στην Κνωσό
Συνωστιστισμός στην Κνωσό

Άμεση ανάγκη

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σ’ αυτούς τους έξι χώρους παρουσιάζονται τα περισσότερα περιστατικά υγείας κάθε χρόνο, έτσι η ανάγκη αντιμετώπισής τους ήταν επιβεβλημένη, καθώς είναι υποχρέωση της πολιτείας να παίρνει μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών. Αρκεί να θυμηθούμε άλλωστε, αρκετά περιστατικά ατυχημάτων στην Ακρόπολη ή λιποθυμίες στην αρχαία Ολυμπία λόγω καύσωνα, όταν η άμεση ιατρική βοήθεια ήταν απαραίτητη.

Η ίδια σημείωσε εξάλλου, ότι μόνον στην Ακρόπολη υπήρξε τα τελευταία χρόνια γιατρός, συγκεκριμένα οπλίτης, αλλά κι αυτό όχι συνέχεια, εξ αιτίας των υποχρεώσεών του στην μονάδα που υπηρετούσε.

«Από την στιγμή, που αυτοί οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι έχουν έσοδα είναι καλύτερο να μην αποσπώνται έξι ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ, όταν αυτό έχει τόσο μεγάλες ανάγκες, όπως και οι οπλίτες ιατροί να μην στερούνται, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, από άλλες διαθέσεις, που θα μπορούν να γίνονται σε άγονες περιοχές ενισχύοντας το ΕΣΥ», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Διευκρινίζοντας πάντως, ότι δεν αποκλείονται από τους συγκεκριμένους χώρους οι διασώστες εθελοντές του ΕΕΣ.

Εισιτήρια και αυξήσεις

Ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει  επίσης, κατόπιν διαγωνισμού  του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων την διαχείριση των ταμείων για τα εισιτήρια στην Ακρόπολη, με σκοπό την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών με τη χρήση και του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Να σημειωθεί, ότι το έργο αυτό διεκπεραίωνε ως σήμερα το φυλακτικό προσωπικό της Ακρόπολης, χωρίς  όμως να είναι στα καθήκοντά του, έτσι δεν ήταν κατανοητή η αντίδρασή του στη συγκεκριμένη αλλαγή ενώ η σχετική προσφυγή των αρχαιοφυλάκων  στο ΣτΕ απορρίφθηκε.

Όσον αφορά την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία η κυρία Μενδώνη υπενθύμισε, ότι από το 2019 παραμένουν  ίδια ενώ η νέα τιμολογιακή πολιτική, που ανακοινώθηκε, θα ισχύσει σε ακριβώς έναν χρόνο από σήμερα. Αναφορικά με τα έσοδα του ΟΔΑΠ εξάλλου σημείωσε, ότι από το 2019 έως το τέλος του 2023 έχουν αυξηθεί κατά 29,81. Τα έσοδα αυτά μάλιστα, όπως τόνισε η υπουργός όχι μόνο συντηρούν τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά γενικότερα βοηθούν το υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε όλο το εύρος του έργου τους ενώ συνδράμουν καθοριστικά και σε φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, όπως το Εθνικό Θέατρο, οι Ορχήστρες, η Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο ΟΔΑΠΠ έχει πάρει δύο μεγάλα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφορικά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 100+1 χώρους και τις ψηφιακές ξεναγήσεις και το δεύτερο για την ριζική ανακίνηση των χώρων του.

Διαβάστε επίσης:

Τέχνη μέσα σε ένα σουρεαλιστικό θηριοτροφείο

ΥΠΠΟ: Δεν τεκμηριώνεται παράνομη διακίνηση αρχαίων στην δημοπρασία Christie’s

Πρόσκληση για έγκλημα: Η Άγκαθα Κρίστι και η παρέα της στο Κέιμπριτζ