ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Καθήκον μου είναι να φροντίσω ώστε κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε». Από την Τσετσενία στο Αφγανιστάν, από το Κόσοβο στη Σομαλία, από το Ιράκ στη Σιέρα Λεόνε και ακόμη παραπέρα. Ο Γιάννης Μπεχράκης, παντού απ’ όπου πέρασε, υπηρετώντας την αλήθεια και το δικό του στοίχημα «…να μην πει κανείς, ότι δεν γνώριζε» αποτύπωσε επί τρεις δεκαετίες με τη φωτογραφική του μηχανή τα σημαντικότερα γεγονότα του κόσμου.
Με πάθος για το φωτογραφικό ρεπορτάζ, αλλά ασφαλώς και με περισσή τόλμη υπήρξε ο ίδιος, αυτόπτης μάρτυρας συνταρακτικών στιγμών της σύγχρονης ιστορίας, πολλές από τις οποίες παρουσιάζονται από τις 15 Ιουνίου στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ανταποκριτής πολέμου του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν παρών σε ταραχώδη γεγονότα, που συνέβησαν σ’ όλο τον κόσμο, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων.
Τώρα η έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας φιλοξενεί τις φωτογραφίες που είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην έκθεσή του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019. Πλαισιώνονται εξάλλου από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του.
Πρέσβης του φωτορεπορτάζ
Ο Γιάννης Μπεχράκης (1960-2019) είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1960 και σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology, ενώ στη συνέχεια πήρε το BA (Hons) στη φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο του Μίντλεσεξ.
Με το Reuters συνεργαζόταν από το 1987 καλύπτοντας ορισμένα από τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών. Διαδραμάτισε μάλιστα ηγετικό ρόλο στην ομάδα του Reuters, που κέρδισε το Pulitzer στην κατηγορία Φωτογραφίας Επικαιρότητας για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης το 2015.
Επίσης υπήρξε μέντορας και δάσκαλος του φωτορεπορτάζ και έδινε τακτικά διαλέξεις στη σχολή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Το 2017 εξάλλου έγινε Senior Editor – Special Projects του Reuters και πρεσβευτής του φωτογραφικού τμήματος.
Πλήθος και τα βραβεία, ελληνικά και διεθνή, τα οποία κέρδισε, καθώς μάλιστα είχε ανακηρυχθεί τρεις φορές Ευρωπαίος Φωτορεπόρτερ της Χρονιάς από τη Fuji (1999, 2002, 2004). Το 2000 έλαβε το βραβείο John Faber από το Overseas Press Club of America στη Νέα Υόρκη και την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το πιο σημαντικό ελληνικό δημοσιογραφικό βραβείο, το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το 2000 όμως, κέρδισε και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Γενικών Ειδήσεων από το World Press Photo και αργότερα το βραβείο Bayeux για τους πολεμικούς ανταποκριτές το 2002 και το 2016.
Επίσης, το 2011 του απονεμήθηκε από τον NPPA (Εθνικός Σύνδεσμος Φωτογράφων Τύπου) βραβείο αριστείας στην κατηγορία Γενικών Ειδήσεων στον διαγωνισμό Best of Photojournalism. Το 2012 και το 2015 βραβεύτηκε στο σημαντικό διαγωνισμό POYi (Διεθνής Διαγωνισμός για τις Φωτογραφίες της Χρονιάς) από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.
Τέλος, το 2015 είχε ανακηρυχθεί φωτορεπόρτερ της χρονιάς από τον Guardian και το Reuters και είχε κερδίσει το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό φωτορεπορτάζ Days Japan International Awards.
Αμεσότητα και σεβασμός
Στην έκθεση του MOMus τώρα, ένας χάρτης με όλα τα σημεία στα οποία ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε για να καλύψει εμπόλεμες συρράξεις και κρίσεις αποτελεί έναν ακόμη αδιάψευστο μάρτυρα του έργου που επιτέλεσε. Μαζί παρουσιάζονται και τα τεχνικά μέσα, που χρησιμοποίησε και τα οποία καταγράφουν το πέρασμα της φωτογραφίας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή.
Βίντεο με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις του ίδιου και κείμενα που πλαισιώνουν τις φωτογραφικές του λήψεις, επιδιώκουν να συνθέσουν και να εκφράσουν αυτό που χαρακτήριζε την εργασία του διαχρονικά: τη λιτότητα της σύνθεσης, την εκφραστική αμεσότητα, την επιλογή της στιγμής, τον σεβασμό στην ακεραιότητα του γεγονότος.
Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τους Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Λευτέρη Πιταράκη, φωτοδημοσιογράφο/ AssociatedPress.
Info
– MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης Τ. : +30 2310 566716
– Έκθεση: «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης»
– Διάρκεια: 15 Ιουνίου έως 08 Οκτωβρίου
Διαβάστε επίσης:
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»