ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συλλεκτικά ενθύμια της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων, είναι ο Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832, τα δύο πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους, που επανακυκλοφορούν.
Πρόκειται για το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που πρότεινε ένα ξεχωριστό ενθύμιο, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της συμβολικής μας επετείου.
«Είμαστε περήφανοι για αυτά τα νομίσματα», δηλώνει η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. « Η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μπορεί να αποκτήσει μια μοναδική συλλογή που θα του θυμίζει για πάντα την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση. Και έτσι, θα μπορεί να έχει χαραγμένη την ιστορία της Ελλάδας, όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στα χέρια του».
Ας σημειωθεί άλλωστε, ότι η συλλεκτική αξία αυτών των νομισμάτων είναι αδιαμφισβήτητη αφού αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή του προβλεπόμενου αριθμού για το κάθε ένα από αυτά, οι μήτρες της παραγωγής τους θα καταστραφούν. Συνολικά περιλαμβάνεται η έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας, στα οποία οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αποτύπωσαν, με τη μοναδική τους τεχνική, εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, ύστερα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής.
Τα νομίσματα αποτελούνται από διμεταλλικό υλικό Cu Ni με ενδιάμεσο δακτύλιο από πολυμερές υλικό μπλε χρώματος. Τα διμεταλλικά νομίσματα διατίθενται μεμονωμένα σε συσκευασία Blister και διατίθενται προς 40 ευρώ το καθένα. Θυμίζουμε, ότι τα έσοδα από το Νομισματικό Πρόγραμμα θα διατεθούν αποκλειστικά για επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων και για το διάστημα ως τις 15 Φεβρουαρίου οργανώνονται:
-Σειρά από webinars με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων επιστημόνων και πανεπιστημιακών που θα μιλήσουν για την καινοτομία, τη γενετική και την τεχνητή νοημοσύνη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη σε συνεργασία με το Hellenic Innovation Network. Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου και εντάσσονται στον τέταρτο άξονα δράσεων που αφορά το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.
– Παραγωγή podcast στη διοργάνωση διαδικτυακών ομιλίων για την Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της, με στόχο να εμπλουτίσει τις γνώσεις της Ομογένειας για το 1821 στο Hellenic Heritage Foundation στο Τορόντο. Η δράση θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο.
-Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τον 6ο μαθητικό διαγωνισμό για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διοργανώνει το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, με θέμα: «1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο Κράτος».
-Τέλος, στο πλαίσιο της ανάδειξης του 2021 ως παραθύρου στην Ελλάδα του μέλλοντος, μέσα από το The Gianna Angelopoulos Programme for Science, Technology and Innovation στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, θα αναπτυχθούν, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, εκπαιδευτικές δράσεις που θα ενισχύσουν τους ακαδημαϊκούς δεσμούς ανάμεσα στο φημισμένο Πανεπιστήμιο και ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει χρηματοδοτήσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια για τις πράσινες υποδομές
- Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης
- Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση – Το ιατρικό ανακοινωθέν