ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αποκαθήλωση του Ίλον Μασκ και από μουσεία.
Και μάλιστα από το Γερμανικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας -απολύτως συναφές με τις δραστηριότητες του δισεκατομμυριούχου συμβούλου του Τραμπ- ύστερα από τον προκλητικό χαιρετισμό του, δίκην αναπαράστασης ναζιστικής φιέστας.
Και μπορεί ο ίδιος να έχει απορρίψει την δημόσια οργή που εκφράστηκε, εξ αιτίας της συγκεκριμένης χειρονομίας του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του φίλου του Ντόναλντ Τραμπ, προφανώς όμως δεν έχει πείσει.
Το Γερμανικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας που εδρεύει στο Μόναχο, αποφάσισε έτσι, να αφαιρέσει το πορτρέτο του Ίλον Μασκ από την έκθεσή του για τη διαστημική τεχνολογία, επικαλούμενο «προκλήσεις στην τιμή των ζώντων, εν μέσω μεταβαλλόμενων αντιλήψεων του κοινού». Το μουσείο παρουσίαζε τον Μασκ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX, μεταξύ των «οραματιστών από το παρελθόν και το μέλλον» στην αίθουσά του «Αστροναυτική», μαζί με τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας των πυραύλων και της αστροναυτικής, τον γερμανικής καταγωγής Χέρμαν Όμπερτ και τον αυστριακό Μαξ Βάλιερ.
Πρόκειται για μία «ταχεία αντίδραση στα γεγονότα», όπως αναφέρθηκε από το μουσείο, εκπρόσωπός του μάλιστα δήλωσε, ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να αποβεί προβληματική η απόδοση τιμής σε ανθρώπους ενώ είναι ακόμη εν ζωή, τοποθετώντας τους σε περίοπτη θέση, γιατί αυτό μπορεί να νοηθεί ως ένας άκριτος φόρος τιμής. Προσθέτοντας, ότι «τα επιτεύγματα ενός ατόμου στη διάρκεια της ζωής του, συχνά μπορούν να αξιολογηθούν σωστά μόνον εκ των υστέρων».
Μια χειρονομία πρόκληση
Διορισμένος από τον Τραμπ, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ως «τσάρος της αποτελεσματικότητας» ο Ίλον Μασκ είχε ευχαριστήσει κατά την τελετή της ορκωμοσίας τους παρευρισκόμενους, που «έκαναν τον γεγονός πραγματικότητα». Στην συνέχεια, χτύπησε το δεξί του χέρι στο στήθος και αμέσως το σήκωσε σε μία διαγώνια κίνηση προς τα πάνω, με τα δάχτυλά του ενωμένα και την παλάμη του προς τα κάτω. Μάλιστα γύρισε και επανέλαβε τον ίδιο χαιρετισμό στο κοινό που καθόταν πίσω του.
Η χειρονομία αυτή, να σημειωθεί, είναι παράνομη στη Γερμανία και την Αυστρία, λόγω της χρήσης της από τον Χίτλερ και τους Ναζί. Αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως ρητορική μίσους εφ΄όσον χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της διάδοσης της ναζιστικής ιδεολογίας.
Πλέον γνώστες οι ιταλοί σχολιαστές πάντως, αναλύουν περισσότερο την χειρονομία περιγράφοντάς την ως «ρωμαϊκό χαιρετισμό», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι και έγινε δημοφιλής στα μέλη του κόμματός του στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ ο χαιρετισμός, που υιοθέτησαν οι Ναζί στη Γερμανία είναι μεν παρόμοιος, όπως διευκρινίζουν αλλά με το χέρι χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι αντιδράσεις έκτοτε είναι διεθνείς, με τον ίδιο όμως, να αρνείται τις κατηγορίες και να απαντά στο X, ότι «η επίθεση που λέει, ότι όλοι είναι Χίτλερ είναι πολύ ξεπερασμένη». Επιπλέον έχει ανοίξει πόλεμο και με την Wikipedia, η οποία πρόσθεσε το γεγονός στο προφίλ του.
Οι αντιδράσεις
Η πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας στο Μόναχο, Σαρλότε Κνούμπλοχ περιέγραψε πάντως την δράση του Μασκ ως «ιδιαίτερα ανησυχητική», συνδέοντάς την μάλιστα και με πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες υποστήριξε το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα της Γερμανίας Alternative für Deutschland (AfD), εν όψει των επικείμενων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου.
Όπως είναι γνωστό πριν λίγες μέρες ο Μασκ υποστήριξε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η οποία του ανήκει, ότι το AfD είναι το μόνο κόμμα που «μπορεί να σώσει τη Γερμανία» ενώ μετέδωσε μία συνέντευξη 75 λεπτών με την επικεφαλής Άλις Βάιντελ. Η εκπομπή ωστόσο είναι υπό έρευνα, προκειμένου να κριθεί αν πρόκειται για παράνομη δωρεά κόμματος, κάτι που αποτελεί παραβίαση του εκλογικού νόμου της Γερμανίας.
Αντίθετα οι σχολιαστές διχάστηκαν στις ΗΠΑ: Η ιστορικός Ρουθ Μπεν-Γκιατ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης γράφει στο X: «Ιστορικό του φασισμού εδώ. Ήταν ένας ναζιστικός χαιρετισμός και επίσης πολύ φιλοπολεμικός». Αλλά η Ένωση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (Anti-Defamation League) σε δήλωσή της αποκάλεσε την κίνηση του Μασκ ως «μια αμήχανη χειρονομία σε μια στιγμή ενθουσιασμού» και όχι έναν ναζιστικό χαιρετισμό, εκτιμώντας πάντως, ότι «οι άνθρωποι βρίσκονται στα άκρα».
Εν τέλει ο Ίλον Μασκ είναι ένας άνθρωπος, που οφείλει να τον παίρνει κανείς πολύ σοβαρά ή …καθόλου. Αλλά και τα δύο είναι επικίνδυνα.
Διαβάστε επίσης:
Ο Νετανιάχου στηρίζει Μασκ για τον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό: Συκοφαντείται ψευδώς – Η ανάρτηση στο X
TikTok: Ερευνά πώς θα παραμείνει στην αμερικανική αγορά χωρίς να πουληθεί στον Μασκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζα Πειραιώς: Νέοι Chief Audit Executive και Group Compliance Officer
- ΠΟΥ: Περικόπτει τις δαπάνες του δαπανών ενόψει της αποχώρησης των ΗΠΑ
- Μίμης Δομάζος: Καλό δρόμο εκεί ψηλά και καλή αντάμωση με τη μαμά, γράφουν οι κόρες του σε μια συγκινιτική ανάρτηση
- Παναθηναϊκός για Μίμη Δομάζο: «Ο εμβληματικός Στρατηγός του Παναθηναϊκού μας πέρασε στην αιωνιότητα»