Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η συλλογή της οικογένειας Ρότσιλντ ήταν υλικό για θρύλους. Ζούσαν σε υπέροχα παλάτια, αρμόζοντα σε βασιλιάδες, είχαν δεκάδες άτομα να τους υπηρετούν κι όταν δεν βρίσκονταν σε εκδηλώσεις της υψηλής κοινωνίας, περνούσαν τις μέρες της πλήξης ανάμεσα σε σπουδαία έργα τέχνης, πίνακες, γλυπτά, πολυτελή διακοσμητικά αντικείμενα, μοναδικά έπιπλα, χαλιά. Όλο αυτό, που σήμερα αποκαλείται «goût Rothschild».

Στις μέρες μας πολλά από τα αποκτήματα εκείνων των εποχών βγαίνουν κάθε τόσο σε δημοπρασία, όπως στην προκειμένη περίπτωση ένας θησαυρός από 600 περίπου αντικείμενα, που προέρχονται από τον γαλλικό κλάδο της φημισμένης τραπεζικής οικογένειας. Η δημοπρασία θα γίνει το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s και είναι η πρώτη δημοπρασία στη Βόρεια Αμερική με αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν από την οικογένεια, το όνομα της οποίας είναι συνώνυμο με συλλογές πλούτου και πολυτέλειας. Όσο για την εκτίμησή τους αναμένεται να φθάσουν στα 20 εκατ. δολάρια.

Λιμόζ με σμάλτα που απεικονίζει την τιμωρία της Νιόβης από την Νταϊάνα και τον Απόλλωνα (τέλη 16ου αιώνα)
Λιμόζ με σμάλτα που απεικονίζει την τιμωρία της Νιόβης από την Νταϊάνα και τον Απόλλωνα (τέλη 16ου αιώνα)

Ο θησαυρός

Τι περιλαμβάνει όμως αυτός ο μικρός θησαυρός. Πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, σμάλτα, κεραμικά maiolica, αναγεννησιακά κοσμήματα και ασημικά. Πλήθος από μουσειακά αντικείμενα, όπως κύπελλα με κέλυφος ναυτίλου, αναγεννησιακά κοσμήματα, πορσελάνη Σεβρών και σημαντικά κεραμικά Urbino, Gubbio και Hispano-Moresque, όπως επίσης ολλανδικούς πίνακες και ιταλικά έπιπλα, διακοσμημένα με τεχνική pietra dura.

Ασημένιο επίχρυσο κύπελλο με κέλυφος ναυτίλου (1607)
Ασημένιο επίχρυσο κύπελλο με κέλυφος ναυτίλου (1607)

Αποκορύφωμα όμως, είναι μια σειρά από επιχρυσωμένα δερμάτινα πάνελ, που απεικονίζουν τον θρίαμβο του Δαβίδ και αποδίδονται σε έναν μαθητή του Ρέμπραντ. Εκτιμάται ότι κοστίζουν 1,5 εκατ. δολάρια. Όλα εξάλλου είναι άγνωστα στο κοινό εδώ και 150 χρόνια. Ως εκ τούτου ο οίκος Christie’s ορίζει την αισθητική των Ρότσιλντ ως «πολυτελή οικογενειακή ζωή» και επισημαίνει, ότι είχε μεγάλη επιρροή στις πλούσιες αμερικανικές οικογένειες συλλεκτών, όπως οι Βάντερμπιλτ, Άστορ και Ροκφέλερ.

Κάστρο χωρίς κουζίνα

Τα αντικείμενα αγοράστηκαν, σε μεγάλο βαθμό στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον βαρόνο Τζέιμς Μέιγιερ ντε Ρότσιλντ και τη σύζυγό του Μπέτι, μαζί με τον γιο τους βαρόνο Αλφόνσο και τη σύζυγό του Λεονόρα. Και ο λόγος ήταν να επιπλώσουν τον πύργο τους Château de Ferrières, κοντά στο Παρίσι αλλά και τα σπίτια τους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η μεγάλη αίθουσα στο Κάστρο Φεριέρ
Η μεγάλη αίθουσα στο Κάστρο Φεριέρ

Το 1862 μάλιστα, είχαν υποδεχθεί τον Ναπολέοντα Γ’, ο οποίος και εγκαινίασε το κάστρο στο Ferrières, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Τζόζεφ Πάξτον, γνωστό για το περίφημο Crystal Palace του Λονδίνου, που είχε σχεδιαστεί για τη Μεγάλη Έκθεση του 1851. Το «σπίτι» των Ρότσιλντ περιελάμβανε 28 σουίτες, που διέθεταν σύστημα κεντρικής θέρμανσης  ενώ είχαν επίσης ζεστό και κρύο, τρεχούμενο νερό.

Μνημειώδης σκάλα στο εσωτερικό του κάστρου
Μνημειώδης σκάλα στο εσωτερικό του κάστρου

Αντίθετα όμως, αρχικά δεν περιλάμβανε κουζίνα γιατί σε τέτοιους χώρους υψηλής αισθητικής δεν είχαν θέση οι οσμές. Έτσι από το υπόγειο του κτιρίου ξεκινούσαν ράγες, που έφθαναν σε ένα γειτονικό σπίτι 60 μέτρα μακριά και εκεί ήταν στημένη η κουζίνα.

Αίθουσα για την υποδοχή σημερινών επισκεπτών
Αίθουσα για την υποδοχή σημερινών επισκεπτών

Ο ιδρυτής     

Ο βαρόνος Τζέιμς Μέιγιερ ντε Ρότσιλντ Ένας γερμανο-γάλλος τραπεζίτης, ήταν ο ιδρυτής του γαλλικού κλάδου της οικογένειας και σημαντική προσωπικότητα στη χρηματοδότηση των σιδηροδρόμων και των εξορυκτικών επιχειρήσεων, που έκαναν τη Γαλλία βιομηχανική δύναμη μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Ο γιος του Αλφόνς, εκτός από τον τραπεζικό τομέα, εκμεταλλευόταν έναν αμπελώνα ενώ μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του εξέτρεφε και άλογα κούρσας. Το κάστρο πάντως δωρίσθηκε το 1975 στο γαλλικό κράτος από τον βαρόνο Γκι ντε Ρότσιλντ και τη σύζυγό του Μαρί-Ελέν.

Τμήμα του έργου «Η αποθέωση το Δαβίδ» από μαθητή του Ρέμπραντ (τέλη 17ου αιώνα)
Τμήμα του έργου «Η αποθέωση το Δαβίδ» από μαθητή του Ρέμπραντ (τέλη 17ου αιώνα)

Προηγούμενη πώληση αντικειμένων της οικογένειας Ρότσιλντ είχε γίνει από τον οίκο Christie’s τον Ιούλιο του 2019 στο Λονδίνο αποδίδοντας συνολικά στα 29,4 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 280% πάνω από τη χαμηλή εκτίμηση.

Η φετινή δημοπρασία θα γίνει τον Οκτώβριο και τα σημαντικότερα αντικείμενα της πώλησης παρουσιάζονται ήδη σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Το Κάστρο Φεριέρ
Το Κάστρο Φεριέρ

Διαβάστε επίσης:

Τι συνδέει τη Μάρλεν Ντίτριχ με την εγγονή του Αϊζενχάουερ

Εθνική Πινακοθήκη: Εικαστικοί και κινηματογραφιστές σε μία «Αστυγραφία»

──────────────────