Με επιπλέον προβολείς και με στόχο την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών του στοιχείων κατά τη διάρκεια της νύχτας, νέος φωτισμός προβλέπεται για τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ένα εμβληματικό μνημείο του ακρωτηρίου, που έχει απαθανατισθεί άπειρες φορές ζωγραφικά και φωτογραφικά από τα χρόνια των πρώτων περιηγητών στην Ελλάδα ως σήμερα.
Με τη χρήση νέων πλέον σωμάτων τεχνολογίας LED, που δίνουν αυξημένες δυνατότητες φωτισμού επιδιώκεται τώρα μία νυχτερινή εικόνα του ναού και του άμεσου περιβάλλοντός του, χωρίς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις του χαρακτήρα του, αλλά και με τρόπο που να καθιστά άμεσα αντιληπτό τον όγκο και τη γεωμετρία του από κάθε σημείο θέασης.
Το έργο, που θα παραδοθεί το καλοκαίρι εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αποτελεί μέρος της συνολικής ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε συνδυασμό με τις εργασίες που εκτελούνται στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μελέτη εξάλλου, έχει εκπονηθεί από το γραφείο της Ελευθερίας Ντεκώ.
Τοπόσημο
«Είκοσι χρόνια μετά την εγκατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού του ναού του Ποσειδώνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, η φυσική φθορά του χρόνου, οι αστοχίες και οι αλλοιώσεις στα φωτιστικά σώματα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του φωτισμού, επιβάλλουν την εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτιστικού συστήματος», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σημειώνοντας, ότι πρόκειται για ένα τοπόσημο με μεγάλο τουριστικό προορισμό και βέβαια, λόγω της θέσης του στην άκρη του Αργοσαρωνικού ένα μνημείο με θέαση από τη θάλασσα για όσους προσεγγίζουν την Αττική μέσω της ναυσιπλοΐας.
«Ο νέος φωτισμός έχει ως στόχο να αναδείξει τον όγκο, την πλαστικότητα, και τη γεωμετρία του μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης και απόστασης, με παράλληλη αποφυγή της φωτορύπανσης», προσθέτει η κυρία Μενδώνη. Κι αυτό, γιατί τα φωτιστικά σώματα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, προσφέροντας σημαντική οικονομία στην ενέργεια ενώ συγχρόνως, εξασφαλίζουν ποιότητα και διάρκεια στον χρόνο.
Οι προβολείς
Ο ναός του Ποσειδώνα είναι δωρικού ρυθμού και έχει οικοδομηθεί γύρω στο 444 – 440 π.Χ. από το τοπικό μάρμαρο της Αγριλέζας πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος αρχαϊκού ναού από πωρόλιθο. Όσο για την είσοδο στο φρούριο του ακρωτηρίου του Σουνίου, γινόταν από το λιμάνι, μέσω πύλης, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του τείχους. Το τέμενος του Ποσειδώνα, το οποίο ορίζεται από κτιστό περίβολο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του φρουρίου.
Η μελέτη φωτισμού ανάδειξης του ιερού προβλέπεται να εκπονηθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη να αφορά τον ίδιο το ναό και τον περίβολό του με τη μεγάλη και τη μικρότερη στοά και την δεύτερη να περιλαμβάνει τα τείχη του φρουρίου που εκτείνονται στη βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και τα λείψανα του οικισμού, με κύριο χαρακτηριστικό την κεντρική οδό που ανηφορίζει από δυτικά προς ανατολικά, και του νεώσοικου.
Για την πρώτη φάση προτείνεται η τοποθέτηση 31 προβολέων αντί των υφιστάμενων 12, όχι μόνο βόρεια και νότια του ναού, αλλά και έξω από το ιερό, κατά μήκος του περιβόλου του, καθώς και κατά μήκος της εσωτερικής όψης του τείχους, που ορίζει το ιερό από τα ανατολικά του. Για την επίτευξη του στόχου, τη σωστή ανάδειξη των δομικών υλικών του μνημείου θα χρησιμοποιηθούν υψηλής ποιότητας φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, μεγάλης απόδοσης και διάρκειας ζωής και υψηλής χρωματικής απόδοσης.
Η επίσκεψη
Ο τονισμός της τρίτης διάστασης αποτελεί εξάλλου βασική επιδίωξη της μελέτης, κάτι που όπως αναφέρεται, θα επιτευχθεί, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης του λευκού φωτός, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών πλευρών του μνημείου, ώστε να αναδειχθούν και να είναι διακριτά τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και να είναι αντιληπτή το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά του. , καθώς και η αποφυγή φωτορύπανσης με τη χρήση εξειδικευμένων φακών στόχευσης στο μνημείο.
Σημαντική μέριμνα δίνεται και στην οπτική αντίληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης και των φωτιστικών σωμάτων να μην αποτελούν εμπόδιο στην περιήγηση των επισκεπτών, ούτε να επιφέρουν οπτική όχληση.]
Οι θέσεις των φωτιστικών σωμάτων, καθώς και όλες οι οδεύσεις καλωδιώσεων και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μελετήθηκαν σε κατάλληλα σημεία για την απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου. Η εγκατάσταση στηρίζεται στην υπάρχουσα καλωδιακή υποδομή, με προσθήκες καλωδίων για τις θέσεις των νέων φωτιστικών, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης των υφιστάμενων καλωδίων και των σωληνώσεων.
Να σημειωθεί, ότι η εκπόνηση της μελέτης έγινε με χορηγία της εταιρείας «Mytilineos-Energy and Metals».
Διαβάστε επίσης
Ελευθερία Ντεκώ στο mononews: Όταν φωτίζω ένα έργο, το αφήνω να μου «μιλήσει»
Έλαμψαν από νέο φως ο ναός του Ηφαίστου και το μνημείο του Φιλοπάππου (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί