Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την παρουσία της ίδιας της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη στα εγκαίνια, η έκθεση παρουσιάζει έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γκεοργκίεφ. Πρόκειται για 70 δημιουργίες, οι οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο σύνολό τους, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες, καθώς συνιστούν έναν μοναδικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες της φωτογραφίας και της κεντητικής, που δίνουν σε φωτογραφικά έργα τρισδιάστατη μορφή και μια νέα πνοή στην ελληνική ιστορία και παράδοση.
Η έκθεση εξάλλου είναι μία συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία, από την οποία προέρχονται οι ιστορικές και παραδοσιακές ενδυμασίες που προβάλλονται μέσω των έργων.
«Δημιουργική επαναπροσέγγιση της εθνικής μας ενδυμασίας» χαρακτήρισε τα έργα η κυρία Σακελλαροπούλου στην ομιλία της εκφράζοντας τη χαρά της για τη φιλοξενία της έκθεσης στο Μουσείο Ακρόπολης με την προσθήκη δύο έργων που αναφέρονται στην αρχαιότητα. «Με αυτή την επιλογή υπογραμμίζεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να διακοσμήσει το ένδυμα με βάση την συμβολική λειτουργία του, το προσωπικό γούστο, τις αισθητικές αντιλήψεις αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής και γεφυρώνεται η φιλοκαλία των αρχαίων με την καλαισθησία της λαϊκής παράδοσης», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η ιστορία του ελληνικού ενδύματος
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του ενδύματος διαχρονικά, τεκμαίρει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική, πολιτισμική, αισθητική, οικονομική εξέλιξη των κοινωνιών μας. Αποδεικνύει την επιρροή ή την έμπνευση μιας εποχής σε μια άλλη. Μαρτυρεί πολύ όμορφα και πολύ ανάγλυφα την τέχνη και την τεχνική κάθε εποχής με τρόπο άμεσο, οικείο, καθημερινό. Για το σημαντικό αυτό εγχείρημα, που αποτίει φόρο τιμής στο ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα και δικαιώνει τις επιλογές και τις προσδοκίες όσων το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια προς όλους τους συντελεστές».
Όπως ανέφερε εξάλλου, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη «Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια στήριξε την πρωτοβουλία της Έκθεσης, καθώς και την έκδοση «Ένδυμα Ψυχής», στο πλαίσιο των δράσεών του για την προστασία και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα έργα μιλούν στην ψυχή μας προκαλώντας θαυμασμό, δέος και βαθιά συγκίνηση. Γιατί οι παραδοσιακές φορεσιές κάθε λαού αποτελούν μέρος της ταυτότητάς του και μάρτυρα της διαχρονικής του πορείας και των επιρροών που δέχτηκε μέσα στους αιώνες».
Ενδυμασίες και στολές
«Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται στολές ανδρών και γυναικών», όπως είπε επίσης ο κ. Σταμπολίδης στην ομιλία του «στολές που ξεχώριζαν τον κάθε τόπο και φορεσιές που φορούσαν πρόσωπα ιστορικά, ενδύματα – ποιήματα των χεριών ανθρώπων της υφαντικής τέχνης, αυθεντικά κι ατόφια, που στα έργα στο Μουσείο Ακρόπολης συνομιλούν με τα σώματα προσώπων σημερινών, που τα φόρεσαν για να φωτογραφηθούν κι αποτυπώθηκαν με τρόπο μαγικό από το χέρι του καλλιτέχνη φωτογράφου που πάτησε το κουμπί, το κλικ του μαγικού κουτιού της μηχανής του καθόλου τυχαία αλλά σαν αστραπή του ματιού του, που έβλεπε αλλιώτικα από όλους εμάς, χαρίζοντας αθανασία όχι μόνο στα παράγωγα της υφαντικής τέχνης του 19ου αιώνα αλλά απαθανατίζοντάς τα με την ψυχή των προσώπων που «ενεδύθησαν την δύναμίν» και αιχμαλωτίστηκαν για την αιωνιότητα».
Αλλά και η πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας καθηγήτρια Φανή Μαλλούχου-Tufano μίλησε για την εξαιρετική πρωτοτυπία του τρόπου παρουσίασης των παραδοσιακών ενδυμασιών της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Όπως είπε ο συνδυασμός φωτογραφιών των ενδυμασιών, φορεμένων από σύγχρονους Έλληνες και Ελληνίδες με ιδιαίτερο -συμβατό προς τον χαρακτήρα του ενδύματος- φυσιογνωμικό αποτύπωμα, με ανάγλυφα κεντήματα ζωντανεύει τις φορεσιές και αναδεικνύει τρισδιάστατα και από μια νέα οπτική γωνία τον πλούτο τους, την ευφάνταστη ποικιλία τους, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών τους, την κατασκευαστική τους δεξιότητα.
Συλλεκτικό λεύκωμα
Αμέσως μετά η κυρία Βαρδινογιάννη, μαζί με τον κύριο Σταμπολίδη, παρέδωσαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συλλεκτικό τόμο με τα έργα της έκθεσης. Το εξώφυλλο του τόμου που παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ενδυμασία του Γενναίου Κολοκοτρώνη, γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κεντημένη αριστοτεχνικά με ασημοκλωστή.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τους ίδιους τους καλλιτέχνες Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γκεοργκίεφ, οι οποίοι μίλησαν αναλυτικά για το έργο και την έμπνευσή τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο γ.γ. Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, και η π. πρύτανης κυρία Ελένη Αρβελέρ.
Τους εξαιρετικούς φωτισμούς της έκθεσης επιμελήθηκε η βραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ. Η έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης θα διαρκέσει ως τις 26 Μαρτίου 2023.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα
- Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα(Upd)
- Τα νέα πονταρίσματα των αναλυτών σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil
- Χριστίνα Αλεξοπούλου για διαγραφή Σαμαρά: «Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί, Σαμαράς όμως ένας!»