ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα 12 καλύτερα ρολόγια στις Χρυσές Σφαίρες 2025: Από τον Glen Powell μέχρι τον Jeremy Strong με ρολόγια μυθικής πολυτέλειας
Πολυθεματικές παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις, συζητήσεις. Και δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους και επιφανείς καλλιτέχνες του κόσμου.
Για πρώτη φορά η Rolex φέρνει στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Rolex Arts Festival», το οποίο φέτος ειδικά είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια της πρωτοβουλίας τεχνών, την οποία έχει αναλάβει η διάσημη κατασκευάστρια εταιρία ρολογιών πολυτελείας. Επί τρεις ημέρες συγκεκριμένα, από 26 έως και 28 Μαΐου 2023 σε πολλούς χώρους της Αθήνας θα δοθούν παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές, παρουσιάσεις αρχιτεκτονικής, εικαστικών τεχνών και λογοτεχνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής καθοδήγησης της Rolex (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative). Μία πρωτοβουλία, που δίνει την σπάνια ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες να δουλέψουν δίπλα σε ανώτερους του κλάδου τους για μια εκτεταμένη περίοδο δημιουργικής συνεργασίας.
Ένα προφεστιβαλικό πρόγραμμα εξάλλου, με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο είναι αφιερωμένο στους κατοίκους της Αθήνας και διαρθρωμένο έτσι, ώστε να προωθήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών, των επαγγελματιών των τεχνών και των νέων ανθρώπων θα παρουσιαστεί από 22 έως 25 Μαΐου.
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Μπενάκη, το Ωδείο Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς) και ο κινηματογράφος Άστορ συμμετέχουν στην εκδηλώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο Μέγαρο Μουσικής.
Μέντορες και μαθητές
Το πρόγραμμα της Rolex Mentor and Protégé δημιουργήθηκε το 2002 με σκοπό να προάγει τη μετάδοση της γνώσης από γενιά σε γενιά. Αναζητεί έτσι, ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες ανάμεσα σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους σε όλο τον κόσμο και τους φέρνει σε επαφή με δασκάλους των τεχνών για μια περίοδο δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ τους και μιας σχέσης καθοδήγησης ένας προς έναν. Ήδη μάλιστα, όπως αναφέρεται από τους οργανωτές του προγράμματος, αυτή η Πρωτοβουλία Τεχνών έχει εξελιχθεί σε έναν εμπλουτιστικό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών διαφορετικών γενιών, πολιτισμών και ειδικοτήτων, βοηθώντας να διασφαλιστεί η μετάδοση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς.
Το Rolex Mentor and Protégé Arts είναι μέρος ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου τεχνών της εταιρίας, του Rolex Perpetual Arts Initiative συγκεκριμένα, που περιλαμβάνει επίσης τη μουσική, την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο. Με αυτό η διεθνώς γνωστή φίρμα επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στην παγκόσμια κουλτούρα. Και σε όλες αυτές τις προσπάθειες, η Rolex υποστηρίζει την καλλιτεχνική υπεροχή και τη μετάδοση της γνώσης στις μελλοντικές γενιές.
Για περισσότερο από μισό αιώνα εξάλλου, η Rolex συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του κόσμου και κορυφαία πολιτιστικά ιδρύματα ΄για να επιβραβεύσει την αριστεία και να συμβάλει στη διαιώνιση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, δημιουργώντας έναν σύνδεσμο μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Οι εκδηλώσεις
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με ένα γκαλά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή 26 Μαΐου με ζωντανές παραστάσεις και ταινίες αλλά και με την παρουσία προσωπικοτήτων των τεχνών από όλο τον κόσμο. ΄Οπως ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον, ο αρχιτέκτονας σερ Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, η τραγουδίστρια της τζαζ Ντάιαν Ριβς, μαέστρος Ζοζέπ Καμπαγιέ-Ντομένεκ, η χορογράφος Κρίσταλ Πίτεϊ, η σκηνοθέτης Μίρα Ναΐρ, ο συγγραφέας Ταχάρ Μπεν Ζελούν, ο τραγουδιστής Ζιλμπέρτο Ζιλ και άλλοι.
Μαζί τους θα είναι η ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, η a cappella χορωδία CHÓRES και η μουσική κοινότητα El Sistema Greece.
Οι εκδηλώσεις του τριημέρου στο Ωδείο Αθηνών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δύο παρουσιάσεις θεατρικών έργων στον Πολυχώρο Ω2, δύο επίσης παραστάσεις χορού και τέσσερεις εγκαταστάσεις, αλλά και ομιλίες, όλα από υποτρόφους τεχνών της Rolex.
Μια ομαδική έκθεση με έργα από τους υποτρόφους αρχιτεκτονικής της Rolex που προέρχονται από χώρες όπως η Ιορδανία, η Παραγουάη, η Ελβετία, η Νιγηρία και η Κίνα θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με εισαγωγική συζήτηση υπό τον συντονισμό του μέντορα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Επίσης όμως προβολές και ομιλίες.
Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε χώρους εντάσεων: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης» με τους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Σάμι Μπαλότζι και Ουίλιαμ Κέντριτζ σε συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του μουσείου Κατερίνας Γρέγου.
Δύο μουσικές εκδηλώσεις εξάλλου θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουυσικής: Μία παράσταση με ηχητική εγκατάσταση στην παράλληλη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου, από τον υπότροφο μουσικής της Rolex, Ben Frost, καθώς και μια συναυλία για το κλείσιμο του Φεστιβάλ στον Κήπο του Μεγάρου, με ανσάμπλ από την Αίγυπτο, την Ονδούρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία εμφανίζονται πρώτοι οι υπότροφοι Dina El Wedidi, Marcus Gilmore και Aurelio Martínez, με έκτακτη συμμετοχή του μέντορα Ζιλμπέρτο Ζιλ.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Rolex Arts Festival επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση: www.rοlex.org/el/rolex-mentor-protege/rolex-arts-festival/pre-festival-programme
Διαβάστε επίσης:
Μινωικά ανάκτορα Κρήτης: Πολιτιστική διαδρομή για τη σύνδεσή τους
Πριγκιπικά κοσμήματα άλλων εποχών για νέους μεγιστάνες