Η «Ομορφιά» ως μέγα και ανεξάντλητο θέμα από καταβολής της ανθρωπότητας είναι το αντικείμενο του φετινού 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Καλαμάτας, ενός θεσμού που συνεχίζει δυναμικά, διαρκώς βελτιούμενο την πορεία του στο χρόνο.

Τον Ιούλιο, από τις 15 ως τις 24 θα πραγματοποιηθεί  αυτή «η κορυφαία και πιο σημαντική διοργάνωση χορού στη χώρα μας και ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στον τομέα του με διεθνή απήχηση», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας και υψηλής ποιότητας διοργάνωση με το πιστό και αφοσιωμένο κοινό.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μοζαμβίκη,  Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρο) και 12 ομάδες από την Ελλάδα.

Μέσα στις παραγωγές όμως περιλαμβάνονται δύο παγκόσμιες πρεμιέρες, έξι παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.

Γιατί το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το έχει αγκαλιάσει όλη η πόλη, συμμετέχοντας ενεργά και απολαμβάνοντας τα δώρα της τέχνης του χορού. Άλλωστε παρουσιάζονται όλα τα είδη από τον σύγχρονο και κλασικό χορό ως ακροβατικά, breaking και krump. ​​

Παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας
Παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Διεθνής συμπαραγωγή

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να έχουμε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και δυναμικό Φεστιβάλ Χορού, που να εμπνέει και να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να αποτελεί φορέα αξιών στην εποχή που διανύουμε», όπως είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα, επισημαίνοντας τα 30ά γενέθλιά του σε δύο χρόνια.

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι στην περίοδο της πανδημίας, τα καλοκαίρια του 2020 και 2021ήταν από τα ελάχιστες διοργανώσεις  παγκοσμίως, που κατάφεραν, όχι μόνο να μην αναβληθούν αλλά  να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, παρουσιάζοντας ένα πλήρες πρόγραμμα με διεθνείς μετακλήσεις και ελληνικά σχήματα και εξασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας
Παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει όμως φέτος και την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή του, το «Neighbours» με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’s Wells του Λονδίνου. Η πρεμιέρα του ωστόσο θα γίνει με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το «TRIPTYCH: The missing door, The lostroom and The hidden floor» των Peeping Tom, μια παράσταση που είναι το αποτέλεσμα νέας επεξεργασίας τριών έργων που δημιούργησε η ομάδα Peeping Tom για το Nederlands Dans Theatre.

Η έμπνευση                

Το σημαντικό εξάλλου είναι, ότι η «Ωδή στην ομορφιά», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του θέματος έχει στόχο την ανάδειξη του μεγάλου από φιλοσοφική, ηθική, κοινωνική και καλλιτεχνική σκοπιά, ζητήματος της ομορφιάς, η οποία στο εύφορο πεδίο της τέχνης αποτελεί κεντρικό αντικείμενο μελέτης.

Παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας
Παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Για την τέχνη του χορού, πρωταγωνιστές είναι τα σώματα που ονειρεύονται και κινούνται. Έμπνευση, η ίδια η κίνηση, η ίδια η ζωή. Από τον μικρότερο οργανισμό μέχρι τη μεγαλύτερη οροσειρά, από το πιο απλό παιχνίδι των παιδιών μέχρι την κίνηση των γαλαξιών, ό,τι κινείται συμμετέχει στη ζωή. Η εργασία του καλλιτέχνη, ωστόσο, αναδεικνύει την αναζήτηση της σχέσης μας με τη ζωή. Γιατί η ομορφιά υπάρχει επειδή υπάρχουν η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και η αγάπη.

Και η ουσία τους δεν είναι θεωρητική αλλά αναβλύζει από τα σώματα, τις χειρονομίες, τα λόγια, τις πράξεις, τις σχέσεις μεταξύ των σωμάτων. Με τον τρόπο αυτό το Φεστιβάλ υμνεί την ενσάρκωση της ομορφιάς.

Οι χώροι

Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ενώ  οι μικρότερης κλίμακας παραγωγές στο BlackBox, την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, και στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας.

Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει το Φεστιβάλ με τριετή προγραμματική σύμβαση, που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τον Δήμο Καλαμάτας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία το ΥΠΠΟΑ συμβάλλει με 400.000 ευρώ ετησίως.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του Λίντας Καπετανέα και του δημάρχου Καλαμάτας  Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Παναγιώτη Ε. Νίκα, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ  Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Η Αρχαιολογία μέσα από τον κινηματογράφο – Φεστιβάλ «Αγών»

Ολόκληρη «πινακοθήκη» της ελληνικής ζωγραφικής σε δημοπρασία