Στο κατάμεστο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση παρουσίασε το βιβλίο Η τέχνη της ζωής, 135 αποτυπώματα (εκδ. Γκοβόστη).

Κυκλοφορεί τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο της Ο αγαπημένος παππούς (εκδ. Φερενίκη), που εκδόθηκε με αφορμή το θάνατο του αείμνηστου Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά.

Με τη μόνη διαφορά, όπως η ίδια επισήμανε, ότι το σημερινό δεν το έγραψε μόνη της.

Πρόκειται, όπως δηλώνει ο τίτλος του, για 135 αποφθέγματα (ποιήματα και πεζά) για τη ζωή, από αντίστοιχους (κυρίως ερασιτέχνες) συγγραφείς.

Πρωταγωνιστούν η αγάπη, ο έρωτας, η δύναμη ψυχής, οι αξίες, η καλοσύνη, η χαρά, η αισιοδοξία, η απώλεια, η ελπίδα.

Η πανδημία χάρισε στον κόσμο το προνόμιο του χρόνου. Κάποιοι ίσως να σκέφτηκαν περισσότερο τη ζωή τους και να κατέγραψαν μύχιες σκέψεις που όμως σε δεύτερο χρόνο βιάστηκαν να κρύψουν σε κάποιο συρτάρι…

Τέτοιου είδους γραπτά αναζήτησε η Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση από φίλους και γνωστούς της καθώς και διάφορους καταξιωμένους επαγγελματίες.

Έτσι, στον περίβολο του Μουσείου δεν χωρούσε ούτε καρφίτσα. Οι δρόμοι της Κηφισιά κόλλησαν από την μεγάλη προσέλευση, τα πάρκινγκ επίσης γέμισαν. Όλοι κατέφθασαν με πολλή αγάπη για τη Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση και το συλλογικό έργο με το οποίο στηρίζει φιλανθρωπικό σκοπό. Όλοι οι παριστάμενοι, ένας και ένας, η  φωτισμένη Ελλάδα.

Αφού και η χαρισματική Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση, πανέμορφη και ευφυής, απόφοιτος του NYU/Stern School of Business, περιστοιχίζεται από αντίστοιχους ανθρώπους εξ απαλών ονύχων.

Επιστήθιους φίλους και φίλες από το Κολλέγιο Αθηνών, όπως η Ελένη Βαρβιτσιώτη με την ήδη καταγεγραμμένη υπεραξία της.

Η τελευταία πήρε θέση δίπλα στη συμμαθήτριά της στο πάνελ των ομιλητών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Μίλησε με ιδιαίτερα στιβαρό, ζωντανό και τρυφερό λόγο για την προσπάθεια της φίλης της.

Παρείχε με την καρδιά της επαγγελματικές και φιλικές συμβουλές για τη δημιουργία του βιβλίου.

Η Τέχνη της Ζωής, 135 αποτυπώματα (εκδ. Γκοβόστη), επιμέλεια Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση

Μεταξύ πολλών άλλων

Έχουν αποτυπώσει σκέψεις και συναισθήματα πανανθρώπινα, πλήθος αναγνωρίσιμων προσώπων από τις επιχειρήσεις, τη ναυτιλία, τις τέχνες, την πολιτική…

Από την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Μίνω Μάτσα (ένα υπέροχο ποίημα -[ντουέτο») ως τον Σωτήρη Μουνδρέα (στην ενότητα Έρωτα). Από τον Σταμάτη Σπανουδάκη και τη Μιμή Ντενίση ως την Αθηνά Ιωάννου, τον Ξενοφώντα Βερύκιο, τον Θάνο Βερέμη και τον Αντώνη Κομνηνό (στην ενότητα Ρίζες).

Από την Κατερίνα Βρανά και τη Τζένη Μπότση ως τη Μαρία Σάκκαρη και τον Τάκη Ζαχαράτο (στην ενότητα Δύναμη).

Από την Ελένη Ανδρεάδη Πλακόπητα μέχρι τη Δανάη Μπεζαντάκου και την Ειρήνη Δανελιάν Μπάρδη (στην ενότητα Πανδημία).

Από τη Μάιρα Τσαβλίρη μέχρι την Ειρήνη Νταϊφά στην ενότητα Αξίες.

Από τη Μάγια Ζαφειροπούλου Μαρτίνου, τη Μαριλίζα Αναστασοπούλου και τη Βαρβάρα Βερνίκου μέχρι τον Χρήστο Ζαμπούνη (ενότητα Δεσμοί).

Από την Κατερίνα Τερζοπούλου και τη Μαργαρίτα Σιδερίδου ως τη Μανουέλλα Παυλίδου (στην ενότητα Αγάπη).

Από τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου ως τον Χρήστο Χωμενίδη (ενότητα Στιγμές), από τον Στέλιο Παρλιάρο ως την Ειρήνη Μομφεράτου και τη Χαρά Χρυσικοπούλου Καίσαρη (ενότητα Εμπειρία), από την Ξένια Κούρτογλου ως την Αϊνόλα Τερζοπούλου (ενότητα Ελπίδα), από την Ελεάννα Βλαστού ως τον Τάκη Μαυρωτά και την Όλινκα Μηλιαρέση Βαρβιτσιώτη (ενότητα Τέχνη).

Έγραψαν inter alia σε άλλες ενότητες οι Μαίη Ζαννή, Άντζελα Ισμαήλου (Αναμνήσεις), η Σοφία Δοξιάδη Ζαββού και η αείμνηστη Ηρώ Κόββα (Αισιοδοξία), η Τατιάνα Μπλάτνικ, η Γεωργιάννα Νταλάρα και φυσικά η Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση στην Αλήθεια.

Η αλφαβητική λίστα των συμμετεχόντων βρίσκεται στον ιστιότοπο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Η Τέχνη της Ζωής.

Αλλά και στο πάνελ της παρουσίασης ακούστηκαν εξαιρετικές απόψεις ενώ οι ηθοποιοί που διάβασαν αποφθέγματα έδωσαν μια νότα ζεστασιάς και ζωντάνιας στη βραδιά.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (γνωστές από το σχολείο με τη Φαίη Μπαρμπαλιά), μίλησε με ασυνήθιστα ανθρώπινο και αυθόρμητο τόνο για το έργο της.

Το δικό της σημείωμα η Φαίη Μπαρμπαλιά το αφιερώνει στον σύζυγό της Γιάννη Μάνεση και την αταλάντευτη αγάπη του.

«Αφιερωμένο στον Γιάννη μου… που μιλάμε με τα μάτια…».

 

Η Τέχνη της Ζωής προσφέρει

Όλα τα έσοδα διατίθενται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, μέσω της μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας Η Τέχνη της Ζωής.

Συστάθηκε από τα τρία παιδιά του Ηλία Μπαρμπαλιά ήτοι Φαίη, Έλενα και Γιώργο Μπαρμπαλιά, με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη του.

Η ονομασία του ιδρύματος βασίστηκε στη ρήση του Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, «αν πιστεύω σε κάποια τέχνη, αυτή είναι η τέχνη της ζωής και σε αυτήν αφιέρωσα τον βίο μου».

Στο ερώτημα αν «πρυτανεύει το Έργο ή η Ζωή», η απάντησή του υπήρξε πάντα σταθερή: «Και βέβαια, η Ζωή».

Αυτή τη νοοτροπία μετέδωσε στα τρία παιδιά του με τη δύναμη του παραδείγματος.

«Η Τέχνη της Ζωής» δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς όπου εντοπίζει ανάγκη και ποιοτικό έργο.

Προτεραιότητα δίνει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού προσπαθώντας να στηρίξει νέες κοπέλες στον προληπτικό έλεγχο και την έγκαιρη πρόγνωση.

Η Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση με την designer/επιχειρηματία Κλημεντίνη Βασιλόπουλου που σχεδίασε άρτια το βιβλίο

Πράσινες ανησυχίες

Άλλος τομέας συνυφασμένος με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σχετίζεται και με τη δράση του Ηλία Μπαρμπαλιά για τον εξωραϊσμό της πόλης.

Ως πιονιέρος επιχειρηματίας στην ανέγερση και εκμετάλλευση ακινήτων, είχε οραματιστεί την ενίσχυση του πρασίνου μέσω της φύτευσης των ταρατσών και της αισθητικής, λειτουργικής αναβάθμισης μικρής κλίμακας δημοσίων χώρων.

Ο Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα.

Υπήρξε οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών από το οποίο είχε αποφοιτήσει το 1963. Στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕ).

Πριν ιδρύσει την εταιρεία του Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών & Αξιοποίηση Ακινήτων, που σήμερα διοικούν τα τρία του παιδιά, διεύθυνε τις οικογενειακές επιχειρήσεις (Αδερφοί Η. Μπαρμπαλιά Α.Ε. Βιομηχανία Δερμάτων και Υιοί Η.Μπαρμπαλιά Βιομηχανία Ελαστικών και Υποδημάτων Ρεκόρ).

Υψηλό επίπεδο

Επιπλέον, Η Τέχνη της Ζωής χορηγεί υποτροφίες στη μνήμη του Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση άλλων αναγνωρισμένων ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην υγεία, την παροχή στέγης, την τρίτη ηλικία, την εκπαίδευση.

Χωρίς να επιδιώκει κοινωνική αναγνώριση, ενισχύει καθημερινά μικρότερους και άγνωστους στο ευρύ κοινό οργανισμούς, που αγωνίζονται με ελάχιστα μέσα για την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, τη μουσική.

Όλα όσα συνιστούν αισθητική της ζωής, στο υψηλό επίπεδο που διεκδικούσε ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς. και σήμερα τα τρία παιδιά του.

Πληροφορίες

Η Τέχνη της Ζωής, 135 αποτυπώματα

Επιμέλεια

Φαίη Μπαρμπαλιά Μάνεση

Φιλοτεχνημένο με σχέδια του Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά

(Πολυτελής σκληρόδετη έκδοση, σελ. 365

Εκδόσεις Γκοβόστη, 2022