Οι επαγγελματίες του Πειραιά που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, το 1994, με συνεχείς τους δράσεις αναδεικνύουν το ρόλο των Φιλικών στην απελευθέρωση της Ελλάδας στο ΕΒΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Φιλικών, στην πρόσοψη του Μεγάρου του Επιμελητηρίου, παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, καθώς και της παρουσίασης της πρώτης έκδοσης του Βιβλίου «Τα απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρείας» του Εμμανουήλ Ξάνθου, με έτος έκδοσης το 1845, την οποία και προλόγισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ., κ. Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η τοποθέτηση του ανάτυπου βιβλίου του 1845 στη βιβλιοθήκη του Επιμελητηρίου, καθώς και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην πρόσοψη του Μεγάρου, περιποιεί ύψιστη τιμή και παρακαταθήκη γνώσης και μνήμης για τις επερχόμενες γενιές του επιχειρείν ώστε, πάντα, να προτάσσουν την αγάπη τους στη πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. ανακοίνωσε την αναγόρευση της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ως επιτίμου μέλους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, εις ένδειξη αναγνώρισής της ως εξέχουσας Πρέσβειρας της Ελληνικής Πολιτείας, επιδίδοντάς της τιμητική πλακέτα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, απευθύνοντας χαιρετισμό, σημείωσε ότι ο Πειραιάς συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια και αναφέρθηκε στη «συνεργασία» της πόλεως της Οδησσού με την πόλη του Πειραιά από όπου ξεκίνησε η δράση των Φιλικών.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης την οποία και χαρακτήρισε σύνοψη μιας σειράς σημαντικών γεγονότων στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά από της ιδρύσεως του Επιμελητηρίου και της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών.

Η κα Αγγελοπούλου εστίασε στη συγγραφή του βιβλίου από έναν εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας, τονίζοντας τη σημασία της ανατύπωσης για τη διατήρηση της μνήμης, αλλά και τον ρόλο του Νικηφόρου Βρεττάκου.

«Η φλόγα για την ελευθερία, η αγάπη για την πρόοδο, η διαφύλαξη της ιστορίας, η προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας, είναι οι συνδετικοί κρίκοι» είπε χαρακτηριστικά η κα Αγγελοπούλου.

“Οι Έλληνες, όταν θυμούνται τον εαυτό τους, κάνουν θαύματα”

«Εμείς, στην Επιτροπή, θεωρούμε χρέος μας να αναδείξουμε μέσα από εκδηλώσεις τα στοιχεία της ταυτότητάς μας αναλλοίωτα στον χρόνο, που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αναταράξεις του μέλλοντος. Οι Έλληνες, όταν θυμούνται τον εαυτό τους, κάνουν θαύματα», κατέληξε η κα Αγγελοπούλου.

Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου, την χαρακτήρισε σπουδαία ημέρα για τα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά.

Ιδιαίτερης αναφοράς έτυχε και ο ρόλος του ΕΒΕΠ. για το Πειραϊκό επιχειρείν, στο βιβλίο που ανατυπώθηκε, αλλά και την φιλική Εταιρία, η οποία διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο για την ελευθερία του γένους.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε στην επανέκδοση του βιβλίου σημειώνοντας ότι αποτελεί κοινό τόπο ότι ο ρόλος της Φιλικής Εταιρίας ήταν καταλυτικός για την παλιγγενεσία.

Οι Φιλικοί, είπε ο υπουργός, κατόρθωσαν να συσπειρώσουν δυνάμεις αθέατα για να οδηγήσουν στην επανάσταση.

Σήμερα, κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης, θα αγωνιζόμαστε για ελευθερία και δημοκρατία.

“Είμαστε έτοιμοι για τα καλύτερα”

Προλογίζοντας το βιβλίο, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δυνατότητες του γένους αλλά και τις αδυναμίες του. «Είμαστε έτοιμοι, για τα καλύτερα, αλλά και τα χειρότερα στον βίο μας», εδράζοντας έτσι την αναφορά-εξήγηση στον λόγο που μόνο ο Ξάνθος έγραψε το σχετικό σύγγραμμα.

Η ανατύπωση, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι μία σημαντική συνεισφορά στην πατρίδα για τη διατήρηση της μνήμης ιστορικών γεγονότων».

Κλείνοντας, ο Υπουργός, εξήρε τη σημασία της αγαστής, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ε.Β.Ε.Π. στην επιτυχή αντιμετώπιση των αντίξοων καταστάσεων στην οικονομία που διαμόρφωσε η επέλαση της πανδημίας.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, απέστειλε σχετικό χαιρετισμό.

Ο π. Προέδρος του Ε.Σ.Π. (1990-1993) και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε στην ιστορική προσπάθεια του Ε.Σ.Π. να συνδεθεί ο Πειραιάς με την Οδησσό και στην, εν συνεχεία, αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Φιλικής Εταιρίας, στην Οδησσό.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο κ. Γεώργιος Δουδούμης, ενώ τους χαιρετισμούς έκλεισε η Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, κα Σοφία Παυλάκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην είσοδο του Επιμελητηρίου, με την Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ, και την Τέλεση των Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Φιλικών.