Άμεσα μέτρα για την προστασία του μνημείου του Αγρίππα στην Ακρόπολη αποφασίστηκαν σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα χρονίζοντα προβλήματά του εξ αιτίας της απορροής και απορρόφησης υδάτων.

Το μνημείο του Αγρίππα, το βάθρο του συγκεκριμένα, αφού το χάλκινο τέθριππο άρμα, που είχε στηθεί στην κορυφή του έχει χαθεί ήδη από την αρχαιότητα, είναι η τετράγωνη κατασκευή, που υψώνεται αριστερά και δίπλα στην πλατιά σκάλα, καθώς ανεβαίνει ο επισκέπτης στα Προπύλαια.

Επεμβάσεις προστατευτικές έχουν γίνει κατ΄ επανάληψη στο μνημείο, τώρα όμως τα μέτρα επανεξετάζονται, στο πλαίσιο της συνολικής υδραυλικής μελέτης, που εκτελείται στον ιερό βράχο. Κι αυτό, γιατί κατά τον υπολογισμό της μεγάλης ποσότητας και ταχύτητας, αλλά και του τρόπου απορροής, με τον οποίο τα όμβρια ύδατα κατεισδύουν προς την δυτική κλιτύ από τα Προπύλαια, έγινε φανερό, ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ένα από τα κεντρικά σημεία αποστράγγισης, που βρίσκεται στο πλάτωμα δυτικά του μνημείου του Αγρίππα.

2.Το μνημείο του Αγρίππα αριστερά από τα Προπύλαια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ακαδημαϊκό κ. Μανόλη Κορρέ το βάθρο, κατασκευασμένο από μάρμαρο του Υμηττού, παρουσιάζει κλίση από την κατακόρυφο και εξελισσόμενες δομικές αστοχίες, εξαιτίας της διαφορικής καθίζησης στο θεμέλιό του ήδη από τον 19 ο  αιώνα. Κι αυτό, γιατί μόνο το ανατολικό τμήμα του είναι θεμελιωμένο στον σχιστολιθικό βράχο, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται πάνω σε αρχαίες επιχώσεις, που είχαν γίνει για το σκοπό αυτό.

Στην αυτοψία λοιπόν της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη στην Ακρόπολη αποφασίστηκε η κατασκευή ικριώματος για την εξέταση των δομικών προβλημάτων και της παθολογίας του μνημείου, καθώς και η λήψη των άμεσων σωστικών μέτρων για την αποστράγγιση και απορροή των υδάτων μπροστά από το βάθρο.

Μέτρα για την προστασία του έχουν ληφθεί και στο παρελθόν, όπως ειπώθηκε : Στις αρχές του 20ού αιώνα είχαν γίνει επεμβάσεις για τη στερέωση του μνημείου με συμπληρώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και κατασκευή αναλημματικού τοίχου από ακτίτη κάτω από τη βάση του. Αργότερα τοποθετήθηκαν σιδηρά στοιχεία στο άνω τμήμα του κορμού του και κατά τις τελευταίες δεκαετίες έγινε σφράγιση των αρμών των λίθων ενώ τοποθετήθηκαν και ρωγμόμετρα για την συστηματική παρακολούθηση του εύρους των ρηγματώσεων από την ΥΣΜΑ.

Τα έργα για την συγκέντρωση των υδάτων της βροχής στην Ακρόπολη

Η υδραυλική μελέτη στον Βράχο έχει ολοκληρωθεί πάντως στην ανατολική και νοτιοανατολική πλευρά του Παρθενώνα ενώ στην βόρεια και την δυτική πλευρά του προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου.

Το μνημείο του Αγρίππα αποτελείται από ορθογώνιο θεμέλιο 4,5 μέτρων ύψους και διαστάσεων 3,31 μ.Χ 3,80 μ. ενώ το κύριο τμήμα του, που στενεύει ελαφρά προς την κορυφή έχει ύψος 8,91 μέτρα. Κι ενώ ολόκληρο είναι από γαλαζωπό μάρμαρο Υμηττού, στη βάση και την επίστεψή του υπάρχει και λευκό πεντελικό μάρμαρο.

Αρχικά κατασκευάστηκε προς τιμήν του βασιλιά Ευμένη Β΄ της Περγάμου, το 178 π.Χ., ύστερα από τη νίκη του στους Παναθηναϊκούς αγώνες και τότε πάνω μέρος του υπήρχε χάλκινο τέθριππο, στο οποίο απεικονίζονταν ως ηνίοχοι ο ίδιος ο Ευμένης και ο αδελφός του, Άτταλος.

Τα έργα για την συγκέντρωση των υδάτων της βροχής στην Ακρόπολη

Ενάμιση αιώνα αργότερα ωστόσο γύρω στο 27 π.Χ., το τέθριππο αυτό αντικαταστάθηκε από άλλο, που τοποθέτησαν οι Αθηναίοι προς τιμήν του Μάρκου Αγρίππα, γαμπρού του Αυγούστου. Κι αυτό για να τον τιμήσουν, επειδή ανήγειρε Ωδείο στην Αγορά της Αθήνας. Στη δυτική πλευρά του βάθρου υπάρχει άλλωστε η επιγραφή που μνημονεύει τον Αγρίππα ως ευεργέτη ενώ διακρίνονται και τα ίχνη παλαιότερης, η οποία προφανώς συνδεόταν με τον Ευμένη και σβήστηκε προκειμένου να χαραχθεί η νέα.

Διαβάστε επίσης:

Να γιατί πλημμυρίζει η Ακρόπολη και ποιος φταίει

Νερά στην Ακρόπολη: Όλη η αλήθεια