Εντυπωσιασμένη από την «αρχιτεκτονική τελειότητα του Παρθενώνα» και την «μεγαλοπρέπεια και κομψότητα αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος», δήλωσε η πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται για λίγες μέρες  στην Ελλάδα ως επίσημη προσκεκλημένη της Ελληνικής Κυβέρνησης για την 125η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας-Ελλάδας αλλά και για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού 2024. Και στον χαιρετισμό της, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι σε επίσημη τελετή στην Εθνική Πινακοθήκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κοινά στοιχεία των δύο λαών, στην διδασκαλία στα σχολεία «με διάφορους τρόπους, της  σοφίας των αρχαίων Ελλήνων», ακόμη στους «Μύθους του Αισώπου», που είχαν μεταφραστεί στα ιαπωνικά πριν από περίπου 400 χρόνια.

«Με την ευκαιρία  της επίσκεψής μου στην Ελλάδα ξαναδιάβασα, μετά από αρκετά χρόνια μύθους του Αισώπου, όπως ο «Βοριάς  και ο Ήλιος» και κατάλαβα, ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει την Ιαπωνία μέχρι και σήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά η πριγκίπισσα.

Την υψηλή προσκεκλημένη υποδέχθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ενώ ας σημειωθεί, η ανακήρυξη του έτους 2024 ως έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας είχε συμφωνηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, τον Ιανουάριο 2023, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την τελετή στην Εθνική Πινακοθήκη

Τιμή στο πλούσιο παρελθόν της Ιαπωνίας

Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού καλωσορίζοντας  την πριγκίπισσα Κάκο,  στο πρόσωπό της η  ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται την εκπρόσωπο μιας φίλης χώρας, με την οποία διατηρεί η Ελλάδα στρατηγική σχέση ενώ  σημείωσε, ότι η επίσκεψή της  συμπίπτει με την διπλή, ευτυχή συγκυρία της συμπλήρωσης 125 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και  του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας,  αποτίοντας  τη δέουσα τιμή στο πλούσιο παρελθόν, στο στέρεο παρόν, αλλά κυρίως στο  δυναμικό μέλλον των σχέσεων  των δύο χωρών.

«Στον χάρτη οι δύο χώρες χωρίζονται από μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, είναι μόνο γεωγραφική και καταγράφεται σε μίλια», είπε η κυρία Μενδώνη. «Ο Λευκάδιος Χέρν, ο Κοϊζούμο Γιακούμο, φρόντισε να  την μικρύνει πολύ, καθώς πρεσβεύει στην Ιαπωνία τη Δύση, ενώ συγχρόνως ερμηνεύει την Ιαπωνία στους Δυτικούς, εντοπίζοντας τις ομοιότητες του ιαπωνικού πνεύματος με τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό». Ενώ αναφέρθηκε επίσης, στην σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη στο οδοιπορικό του, το 1938, όπου σημείωνε «ότι καμιάς άλλης χώρας το πρόσωπό της  δε μοιάζει τόσο με την Ελλάδα, όσο το πρόσωπο της Ιαπωνίας. Θαρρώ δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να θυμίζει πώς θα ήταν η αρχαία Ελλάδα, στις πιο λαμπρές της στιγμές».

Η υφυπουργός επί των Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά την τελετή στην Εθνική Πινακοθήκη

Αμοιβαίος σεβασμός

«Γνωρίζουμε», είπε επίσης η κυρία  Μενδώνη, «την μεγάλη αγάπη που τρέφει η Ιαπωνία για τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Η τεράστια επισκεψιμότητα της έκθεσης της Αφροδίτης της Μήλου, το 1964, στο Τόκιο, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ενδεικτική. Αντίστοιχα, ο ιαπωνικός πολιτισμός είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα. Θαυμάζουμε τη λεπτότητά του, την αγάπη του για το ωραίο και τη φύση, τη σημασία που αποδίδει στην τάξη και την αρμονία, την έφεσή του προς τις τέχνες, την τιμή που περιποιεί στην παράδοση και τις πατρογονικές αξίες.  Ο αμοιβαίος σεβασμός κι η εκτίμηση των μακραίωνων πολιτισμών μας προσφέρει το γόνιμο έδαφος για να ωθήσουμε τις σχέσεις μας σε νέες και δημιουργικές κατευθύνσεις. Θεωρώ,  ότι υπό πολλές οπτικές, οι πολιτισμοί μας είναι αλληλοσυμπληρούμενοι. Συνεπώς, οι συνέργειες μεταξύ μας δεν μπορούν παρά να παράγουν ουσιαστικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα».

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε όμως, και το πρόγραμμα εκδηλώσεων ελληνικού πολιτισμού, που  βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία, περιλαμβάνοντας συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις και διαλέξεις, με  έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Ενώ αντίστοιχα, αναμένονται εκδηλώσεις του ιαπωνικού πολιτισμού στην Αθήνα.

Όπως επισήμανε εξάλλου, στόχος του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού είναι η διμερής συνεργασία να επεκταθεί σε διάφορους τομείς: Στη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων, όπου οι δύο χώρες έχουν αντίστοιχα μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά υλικά, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, τομέας που  η Ελλάδα λαμβάνει πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο –καθώς και οι δύο χώρες  μας  είναι νησιωτικές, με πολυνησίες  οι οποίες  κινδυνεύουν από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας– αλλά και συνεργασία στο πλαίσιο της UNESCO και της προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και στις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, για τις οποίες διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και στις δύο χώρες.

H πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο  της Ιαπωνίας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Ελλάδα και Ιαπωνία: Πυλώνες σταθερότητας

Την ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο κρατών σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, επισήμανε εξάλλου στην ομιλία της η υφυπουργός επί των Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, καλωσορίζοντας τη Πριγκίπισσα, υπενθυμίζοντας την Συνθήκη Φιλίας Εμπορίου και Ναυτιλίας που είχε υπογραφεί από το 1899 μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας.

Στην τελετή της 125ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού στην Εθνική Πινακοθήκη

«Είμαστε», είπε  η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου  «χώρες με μακραίωνη ιστορία, χαρακτηριστικό που εμπνέει αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Ταυτόχρονα, έχουμε κοινές θεμελιώδεις αξίες και αρχές, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελεύθερη οικονομία, οι οποίες έχουν καταστεί κτήμα των ίδιων των κοινωνιών μας, των ίδιων των πολιτών. Γι’ αυτό και είμαστε σταθεροί και συνεπείς υποστηρικτές της ανάγκης για πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς πολυμερούς αισθήματος, χωρίς εξαιρέσεις, και εργαζόμαστε ακατάπαυστα και με προσήλωση προς την κατεύθυνση αυτή».

Στη συνέχεια η υφυπουργός  τόνισε την ισχυρή και συνεχή παρουσία  Ελλάδας και Ιαπωνίας, αποτελώντας πυλώνες σταθερότητος και ασφάλειας στις δύο ευαίσθητες περιοχές, Ειρηνικό και Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας  πόσο  αλληλένδετα είναι τα θέματα ασφάλειας και άμυνας . «Για εμάς», είπε η υφυπουργός, «η υποστήριξη της Ιαπωνίας παίζει σπουδαίο ρόλο, όπως εξάλλου και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι εκ των παλαιοτέρων μελών. Η αναβάθμιση των σχέσεών μας σε στρατηγικού χαρακτήρα ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας και εν τέλει θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες των δύο χωρών μας. Διαπιστώνουμε με κατανόηση και ικανοποίηση τη σταθερή ανάπτυξη ειδικότερα των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, όπως και τις αξιόλογες δυνατότητες διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας σε θέματα πράσινης ενέργειας, άμυνας, ασφάλειας και τουρισμού. Η ναυτιλία παραμένει βέβαια τομέας σύμπραξης διαχρονικά, χάρη και στη σημαντική ναυτική παράδοση και παρουσία των δύο κρατών μας». Για να καταλήξει πως η ενίσχυση των διμερών σχέσεων «είναι ιστορικό μας καθήκον».

Η πριγκίπισσα Κάκο που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει επισκεφθεί ήδη σημαντικούς χώρους πολιτισμού ενώ έπεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας,  όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός έργων Ιαπώνων καλλιτεχνών. Επίσης η ίδια αναφέρθηκε  στην συνδρομή  της Ιαπωνίας  στην αποκατάσταση των πολυτίμων τοιχογραφιών της Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα και στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο με το ιαπωνικό άθλημα του τζούντο.

Διαβάστε επίσης

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας