ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, ένα ακίνητο 11.799 τ.μ. πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, προκειμένου να στεγάσει τα μοναδικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από το αρχαίο ιερό αλλά τώρα περιορίζονται σε ένα μικρό και παλιό κτήριο.
Καθόλου αντάξιο με την παγκόσμια εμβέλεια αυτού του μυστηριακού αρχαιολογικού χώρου και της ιστορίας του. Όπως ανακοινώνεται όμως τώρα από το υπουργείο Πολιτισμού η εξαγορά του Ελαιουργείου από την Εθνική Τράπεζα, της οποίας είναι ιδιοκτησία βρίσκεται στην τελική της φάση.
Οι απαραίτητες μελέτες μάλιστα για τη δημιουργία του νέου μουσείου θα ξεκινήσουν αμέσως, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που επισκέφθηκε το χώρο, μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των έργων ανάδειξης και αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου και των υποδομών του.
«Στόχος μας είναι, στο τέλος του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος, το υφιστάμενο μουσείο, οι υποδομές εν γένει της πόλης, να είναι έτοιμες», είπε η κυρία Μενδώνη. Πρόκειται για τα έργα που υλοποιούνται εν όψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, το 2023 και όπως διαπιστώθηκε βρίσκονται σε καλό δρόμο. Στόχος τους είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητας του χώρου με την ανάδειξη και προστασία των μνημείων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων.
Το κόστος
Να σημειωθεί, ότι η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στα έργα αφορά σε 1,65 εκατ. ευρώ μέσω του Ε.Π. Αττική 2014-2020 ενώ με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για την ολοκλήρωσή των εργασιών, προστίθενται ακόμα 650.000 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Πατούλης μάλιστα συζητείται ήδη με την υπουργό Πολιτισμού η εξασφάλιση, μέσω του ΠΕΠ επιπλέον κονδυλίου 1,5 εκ. ευρώ για έργα, που θα αφορούν στην πύλη εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει με τον ποσόν των 6,9 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή της Ελαιουργικής.
Θυμίζουμε, ότι το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου είχε ενταχθεί το 2018 στο ΠΕΠ Αττικής-ΕΣΠΑ 2021-2020, με μειωμένο ωστόσο προϋπολογισμό και χωρίς στην ουσία να έχουν εκτιμηθεί σωστά οι ανάγκες των μνημείων, αλλά και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η ανάγκη αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες. Πέραν αυτών δεν είχε γίνει τίποτε προς την κατεύθυνση της όποιας υλοποίησης των έργων.
«Έχω πει πολλές φορές ότι το 2023, χρονιά που θα πραγματοποιηθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελευσίνα, για μία πόλη που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Αττική, αλλά και ιδιαίτερη πολιτισμική βαρύτητα στη μεγάλη ιστορική διάρκεια», λέει η κυρία Μενδώνη.« Εάν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα όλες οι πρωτοβουλίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2019, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή».
Τα έργα ανάδειξης
Το σύνθετο έργο ανάδειξης του χώρου περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, με τη δημιουργία νέων σύγχρονων εκδοτηρίων, την απομάκρυνση των αποθηκών και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων.
Έργο, το οποίο συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α΄ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. ευρώ.
Το έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022 προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με εργασίες προστασίας και συντήρησης συγκεκριμένων μνημείων, με τακτοποίηση των εκατοντάδων διασπάρτων μελών -προκειμένου ο χώρος να καταστεί ευανάγνωστος για τους επισκέπτες- με την αποκατάσταση των υφισταμένων διαδρομών και την δημιουργία περιπάτου για ΑμεΑ, σήμανση με νέες ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και την επανέκθεση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Περιλαμβάνονται επεμβάσεις στους χώρους μεταξύ των Μικρών και των Μεγάλων Προπυλαίων, στην περιοχή του Τελεστηρίου, στο Πεισιστράτιο Τείχος, καθώς και στην περιοχή δυτικά της Βόρειας Πύλης. Παράλληλα, προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης στο κωδωνοστάσιο και στον τοιχογραφικό διάκοσμο του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου (Μεσοσπορίτισσα).
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του έργου, απαιτείται η αύξηση της χρηματοδότησης, με το ποσό των 650.000 ευρώ, για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες.
Διαβάστε ακόμη:
Στο φως η αρχαία Ιερά Οδός από την Αθήνα ως την Ελευσίνα – Έργα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ