ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη νίκη κατήγαγε η Ελλάδα στον μακρύ αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα, ύστερα από την χθεσινοβραδινή απόφαση της 22ας Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO να καλέσει επιτακτικά τη Βρετανία για να αναθεωρήσει τη στάση της και να συνομιλήσει με την ελληνική πλευρά, καθώς, όπως αναγνωρίζεται, το ζήτημα δεν είναι μεταξύ μουσείων, κάτι που ισχυρίζεται εδώ και 36 χρόνια το Βρετανικό Μουσείο αλλά μεταξύ κρατών.
Είναι η πρώτη φορά, που η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP) καταλήγει σε μία τέτοια απόφαση, καθώς, ας σημειωθεί, ως σήμερα εκδίδονταν μόνον «συστάσεις» προς τη Βρετανία, οι οποίες αγνοούνταν συστηματικά.
Συγκεκριμένα μάλιστα έχουν εκδοθεί 17 τέτοιες «συστάσεις», ενώ πάντως μία ακόμη ήρθε και χθες, παράλληλα με την συγκεκριμένη απόφαση. Και οι δύο μαζί μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην διεκδίκηση της επιστροφή των Γλυπτών και της επανένωσής τους με τα εναπομείναντα στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ´ όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Επισημαίνοντας, ότι «Η προστιθέμενη αξία της Απόφασης έγκειται στο ότι η Επιτροπή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός, ότι η επίλυση του ζητήματος παραμένει εκκρεμής, λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου».
Το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του
Η ίδια εξάλλου επέμεινε στον χαρακτήρα της απόφασης, που πλέον καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας εμφατικά τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς.
Αντίστοιχα, στο κείμενο της Σύστασης αποτυπώνεται μεταξύ άλλων η ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός, ότι η Duveen Gallery του Βρετανικού Μουσείου, στην οποία εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλειστή για το κοινό, εξ αιτίας των επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης των φθορών της. Να σημειωθεί, ότι το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίχθηκε σθεναρά από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.
Η 22η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαο Σταμπολίδη, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου και από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών από την νομική σύμβουλο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Άρτεμη Παπαθανασίου.
Η ελληνική επιτροπή συμμετείχε στην σύνοδο μέσα από το Μουσείο Ακρόπολης (συγκεκριμένα από την αίθουσα ΒΙΠ) και οι σύνεδροι από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν τη συζήτηση έχοντας στην εικόνα τους και την λαμπρή αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών του μουσείου με τις περίφημες Κόρες αλλά και με τους επισκέπτες που προσέρχονταν ως αργά.
Το 1984 το πρώτο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Θυμίζουμε, ότι το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα τέθηκε για πρώτη φορά το 1984 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και έκτοτε βρίσκεται ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσής τους.
Ως σήμερα η Ελλάδα έχει καταβάλλει πολλές προσπάθειες για την ευόδωσή του, και με διαφορετικές στρατηγικές κατά καιρούς, εξετάζοντας το ζήτημα από όλες τις πλευρές του, ιστορικά, ηθικά και νομικά (το γραφείο της Αμάλ Αλαμουντίν είχε αναλάβει την εξέταση του φακέλου).
Μεγάλη έχει υπάρξει και η συμβολή των διεθνών Επιτροπών για την Επιστροφή των Γλυπτών, κυρίως της Βρετανίας που έχουν αναδείξει το ελληνικό αίτημα σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Βρετανία τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Όλα όμως προσέκρουαν στον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου, ότι δεν πρόκειται για διακρατικό θέμα αλλά αφορά μόνον το μουσείο, επιχείρημα που χρησιμοποιούν και βρετανοί κυβερνητικοί, όπως ο νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που μόλις τον περασμένο Μάρτιο δήλωνε πως τα Γλυπτά του Παρθενών δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα…
Μετά τις νέες εξελίξεις ωστόσο τα Βρετανικό Μουσείο καλείται να σεβαστεί την απόφαση της UNESCO και να αρχίσει τον διάλογο.
Διαβάστε επίσης:
Από την Αμερική στην Ελλάδα – Μια συλλογή για την Επανάσταση του ΄21
Το μαξιλάρι της έριδος: Η προσωπογραφία της Προέδρου της Δημοκρατίας και τα σχόλια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή