Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

Επιτέλους! Νέος ανελκυστήρας στην Ακρόπολη από τον Ιούνιο

Τα Προπύλαια, το δυσκολότερο σημείο ανάβασης στην Ακρόπολη

Τέλος στην ταλαιπωρία των επισκεπτών της Ακρόπολης από τον Ιούνιο με την λειτουργία του νέου ανελκυστήρα, που τοποθετείται ειδικά για τα εμποδιζόμενα άτομα.

Η μελέτη εγκρίθηκε χθες το βράδυ από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και, όπως διαβεβαιώθηκε αρμοδίως, ο ανελκυστήρας θα είναι έτοιμος σε τέσσερις ακριβώς μήνες από σήμερα. Ικανό διάστημα, όπως συζητήθηκε στο συμβούλιο, για να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες στο τείχος της Ακρόπολης, προκειμένου να δεχτεί την νέα εγκατάσταση.

Χορηγός του ανελκυστήρα είναι το Ίδρυμα Ωνάση, εκπρόσωπος του οποίου, παρουσιάζοντας όλες τις παραμέτρους στο ΚΑΣ, αναφέρθηκε και σε όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και αισθητικής που επιβάλλονται, αλλά και ότι δεν θα πατά πλέον σε τμήμα του αρχαίου τείχους της Ακρόπολης. Ο νέος ανελκυστήρας θα έχει πλάτος 3,60μ, ενώ οι χρήστες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα που χρησιμοποιούσαν ως τώρα για να τον προσεγγίσουν, καθώς η είσοδός του θα βρίσκεται χαμηλότερα, επιτρέποντας την απευθείας επιβίβαση.

Θα είναι ανελκυστήρας πλαγιάς, με τις κατάλληλες μεταβολές κλίσης και δεν θα εδράζεται καθόλου στο αρχαίο τείχος.

Το υπάρχον αναβατόριο της Ακρόπολης, που συχνά είναι εκτός λειτουργίας

Ήδη, εξάλλου, έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και οι γεωτεχνικές και στατικές μελέτες, που συντάχθηκαν από τους Δημήτρη Εγγλέζο και Θανάση Κοντιζά. Ευαίσθητα σημεία του έργου, πάντως, είναι οι αποχωματώσεις στον χώρο όπου θα εγκατασταθεί το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα, τα ενέματα και οι αγκυρώσεις των βράχων, καθώς αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάσταση των βράχων, που αποτελούνται από ασβεστόλιθο και, λόγω διείσδυσης υδάτων επί αιώνες, παρουσιάζουν κατακερματισμό και ασυνέχειες. Γι΄αυτό και τα προβληματικά σημεία θα ενισχυθούν, ενώ θα ληφθεί συνολική πρόνοια και για τα τείχη.

Θυμίζουμε ότι ο ανελκυστήρας τοποθετήθηκε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ως επείγουσα, αλλά όχι μόνιμη λύση, καθώς εξ αρχής είχε τεθεί θέμα για την διάρκειά του. Η αντικατάστασή του έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, αλλά καθώς αυτό δεν συνέβη, τα προβλήματα στην λειτουργία του ήταν πολλά. Πολύ συχνά, μάλιστα, δεν λειτουργούσε καθόλου, με αποτέλεσμα και την δυσφήμιση της χώρας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες με το πλήθος των επισκεπτών.

Το υπάρχον αναβατόριο της Ακρόπολης, που συχνά είναι εκτός λειτουργίας