ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τον Ακροκόρινθο προέρχεται το αρχιτεκτονικό μέλος της Βυζαντινής εποχής που επιστράφηκε στην Ελλάδα από την Γερμανία πριν από λίγες μέρες.
Μία Γερμανίδα που το είχε στην κατοχή της, από κληροδότημα όπως αναφέρεται, αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να επιστραφεί στην πατρίδα του και έτσι επικοινώνησε η ίδια με τις αρχές, συγκεκριμένα με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να δηλώσει την πρόθεσή της.
Το λίθινο αρχιτεκτονικό μέλος, που επιστράφηκε από το Μάιντς χρονολογείται για την ακρίβεια στους μεσοβυζαντινούς χρόνους (8ος-12ος αιώνας μ.Χ.).
Πρόκειται για τμήμα επιστυλίου ή υπέρθυρου, διαστάσεων 0,15μ. (ύψος) Χ 0,52μ. Χ 0,29μ., που κοσμείται με ελισσόμενο βλαστό και ημίφυλλα στα διάκενα. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που παρείχε η ίδια η κάτοχος του αντικειμένου προέρχεται από τον Ακροκόρινθο.
Και πράγματι η τεχνοτροπική του απόδοση και ιδίως η πλαστικότητα των ανάγλυφων φύλλων επιβεβαιώνει την πληροφορία, καθώς τα στοιχεία παραπέμπουν σε αρχιτεκτονικά μέλη προερχόμενα από την Αρχαία Κόρινθο –συγκεκριμένα την Φράγκικη Συνοικία- και την ευρύτερη Κορινθία.
Άλλες πληροφορίες πάντως ,για τον τρόπο και τον χρόνο που αποκτήθηκε δεν αναφέρονται.
Διεθνής ευαισθητοποίηση
Η γερμανίδα πολίτης γνωρίζοντας ωστόσο, την ελληνική προέλευση του επιστύλιου έλαβε την απόφαση της επιστροφής του επικοινωνώντας την άνοιξη του 2022 με την ελληνική Προξενική Αρχή στην Φρανκφούρτη.
Στην συνέχεια η Προξενική Αρχή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή του μνημείου στην Ελλάδα, όπως και έγινε στις 15 Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί, ότι η οικειοθελής παράδοση του αρχιτεκτονικού μέλους, που είχε παράνομα εξαχθεί από την Ελλάδα αποτελεί μία ακόμη από τις πολλές παρόμοιες ενέργειες γερμανών πολιτών κατά τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για μία αυξανόμενη τάση, που είναι απότοκο της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων διεθνώς για την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες όπου ανήκουν.
Κάτι στο οποίο έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η πληθώρα σχετικών δράσεων ενημέρωσης, που υλοποιούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το αρχιτεκτονικό μέλος θα παραδοθεί τώρα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
Διαβάστε επίσης:
Η Αγγελική Κοτταρίδη απαντά: Δεν βρέθηκε ο χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τι φορούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Νέες αστήρικτες ιστορίες για τον Φίλιππο και τη Βεργίνα
Ανάμεσα σε δύο κόσμους – Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας σε Δύση και Ανατολή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση