• Πολιτισμός

    Επιστροφή στα Αντικύθηρα – Αρχαιολογική έκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

    Αμφορέας που μόλις έχει ανελκυστεί από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Αμφορέας που μόλις έχει ανελκυστεί από το ναυάγιο των Αντικυθήρων


    Το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων με τα θαυμαστά ευρήματά του, όπως προκύπτουν  από τις νέες, ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες, που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί από τα μέσα Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

    Τμήματα από μαρμάρινα αγάλματα, γυάλινα αγγεία, πλήθος μεταλλικά αντικείμενα (από  τα πολυάριθμα καρφιά του σκάφους ως τα διακοσμητικά επίπλων, κοσμήματα, τμήματα όπλων και εργαλείων) αλλά και οστέινα, επίσης κεραμικά αγγεία, πολλά από τα οποία ακέραια, ακόμη και κομμάτια από το σκαρί του πλοίου, θα περιληφθούν στην έκθεση, ανερχόμενα στο σύνολό τους στα 111. Την σχετική έγκριση έδωσε χθες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Χέρι από άγαλμα χάλκινου αγάλματος από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Χώρος ανάδειξης των ευρημάτων θα είναι η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, εκεί όπου έχουν παρουσιαστεί δύο ακόμη ανάλογες εκθέσεις, το  2013/4 και το 2017  με αντικείμενα που έχουν επίσης ανελκυστεί από το ναυάγιο.   Όπως είναι γνωστό άλλωστε, οι έρευνες που διεξάγονται στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή έχουν την στήριξη του Ιδρύματος. Με το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Πάνου Λασκαρίδη να παραμένει αμείωτο γι’  αυτήν την «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», όπως είναι το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, διαθέτοντας σκάφος για την ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών και παρέχοντας στην επιστημονική ομάδα έρευνας τις ανάλογες υποδομές κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση του αρχαιολογικού έργου.

    Χάλκινη αιχμή δόρατος από άγαλμα, όπως εντοπίσθηκε στον βυθό

    Έρευνα και μελέτη

    Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη έρευνα και μελέτη αυτού του αρχαίου ναυαγίου του 1ου π.Χ. αιώνα, που ανακαλύφθηκε τυχαία, ως γνωστόν,  το 1900 από σπογγαλιείς φέρνοντας στο φως μοναδικά τεχνουργήματα.  Και φυσικά τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.  Παράλληλα με την διοργάνωση της έκθεσης εξάλλου, πρόκειται να παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα ολόκληρου του προγράμματος στους τομείς της συντήρησης, των ερευνών DNA και άλλων συναφών ερευνητικών εργασιών.

    Εκθεση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με ευρήματα από το ναυάγιο

    Όσον αφορά την έκθεση όλα τα έργα θα βρίσκονται τοποθετημένα σε κλειστές προθήκες για λόγους ασφαλείας ενώ η θερμοκρασία θα είναι σταθερή στους 21 βαθμούς. Εξαιρούνται τα ευρήματα, που ανελκύσθηκαν κατά τις φετινές έρευνες για τα οποία προβλέπεται η παραμονή τους σε υγρό περιβάλλον, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους.

    Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά

     Να σημειωθεί εξάλλου, ότι ο χώρος της Ιστορική, Βιβλιοθήκη, του Ιδρύματος Λασκαρίδη παρέχει όλες τις εγγυήσεις ασφάλειας, καθώς καλύπτεται από σύστημα συναγερμού, πυρανίχνευσης και προστασίας κλοπής με ανιχνευτές κίνησης, ψηφιακό καταγραφικό βίντεο με 30 κάμερες που καλύπτουν όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και τα γύρω πεζοδρόμια, ενώ τα αντικείμενα θα φυλάσσονται και από ειδικό φρουρό επί 24ώρου βάσεως. Το Ίδρυμα Λασκαρίδη αναλαμβάνει επίσης και την δαπάνη για τη μεταφορά των αντικειμένων προς και από τους χώρους της Βιβλιοθήκης.

    Η έκθεση προβλέπεται να διαρκέσει ως τα μέσα Ιανουαρίου του 2025 ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Διαβάστε επίσης

    Όσα ξέρουμε για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

    Η Δήλος προσκαλεί – Ανακαινισμένο το μουσείο, σπουδαία τα εκθέματα

    Ζητείται αγοραστής για το σπίτι της Τζοκόντα – Για 20 εκατομμύρια δολάρια μόνον

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ