ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ικριώματα, νάρθηκες και ό,τι άλλο χρειαστεί για τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να στέκεται καλά στη θέση της. Το αίτημα είναι κυριολεκτικό, αν και δεν αφορά όλο το κτίριο, περί αυτού πρόκειται άλλωστε, παρά μόνον το Βόρειο Πρόπυλό του, το οποίο εμφανίζει κάποια στατικά προβλήματα.
Παραμορφώσεις συγκεκριμένα, των μαρμάρινων επενδύσεων, της τάξεως των 4 εκατοστών στα πέλματα δύο εγκάρσιων δοκαριών, που βρίσκονται στο εσωτερικό του πρόπυλου. Κι επειδή η πύλη αυτή είναι μία από τις κύριες εισόδους στο Κοινοβούλιο, η λήψη μέτρων για την αποφυγή μιας πιθανής πτώσης θραυσμάτων είναι επιτακτική.
Οι βλάβες αφορούν τις δύο μεσαίες δοκούς της οροφής, καθώς οι μαρμάρινες πλάκες επένδυσης είναι αποκολλημένες. Ένα φαινόμενο, που θεωρείται πιθανό να προέρχεται από την έλλειψη υγρομόνωσης στο δάπεδο του υπερκείμενου εξώστη.
Και παρ΄ ότι το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε τον περασμένο Αύγουστο εργασίες συντήρησης των αρμών του δαπέδου του εξώστη, οι οποίες ανακόπτουν σε ένα βαθμό τη διάβρωση των στοιχείων του οπλισμένου σκυροδέματος, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μία οριστική λύση.
Τα μέτρα
Οι πρώτες ενέργειες λοιπόν, θα αφορούν τα άμεσα μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας, για την προστασία των διερχομένων από την πύλη. Μεταλλικό ικρίωμα με επίσης μεταλλικά δάπεδα εργασίας, θα τοποθετηθούν έτσι, σε όλη την περιοχή, που παρουσιάζει το πρόβλημα. Ενώ στη συνέχεια, νάρθηκας από ανοξείδωτα χαλύβδινα ελατήρια, μία μεταλλική περίδεση δηλαδή, θα φροντίσει ώστε οι μαρμάρινες πλάκες να παραμείνουν στη θέση τους.
Η μόνιμη λύση όμως, θα έρθει με την μελέτη αρχιτεκτονικής και στατικής αποκατάστασης του Βόρειου Πρόπυλου, η οποία οφείλει να λαμβάνει υπ΄όψιν την κατάσταση του φέροντος οργανισμού, την συμπεριφορά του σε σεισμικές καταπονήσεις. Παράλληλα θα αναζητηθούν και μέσω αρχείων και σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, περισσότερες πληροφορίες, για τις εργασίες, που είχαν γίνει από τον ίδιο κατά τη μετατροπή του μεγάρου σε Κοινοβούλιο το 1935.
Κτίριο συνδεδεμένο άρρηκτα με την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, ταυτόχρονα όμως ένα οικοδόμημα, που έχει υποστεί πολλές περιπέτειες, μετατροπές, ανακαινίσεις και προσθήκες είναι η Βουλή, που είχε κτισθεί βεβαίως ως ανάκτορο. Μεγάλες καταστροφές υπέστη εξ αιτίας δύο πυρκαγιών τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η πρώτη ήταν το 1884 όταν αποτεφρώθηκε ο δεύτερος όροφος της δυτικής πτέρυγας και η δεύτερη, που ήταν και μεγαλύτερη, το 1909 με την καταστροφή όλης της κεντρικής πτέρυγας, έτσι που το κτίριο έπαψε να κατοικείται. Όταν μάλιστα, το 1922 εγκαταλείφθηκε οριστικά από τη βασιλική οικογένεια αποτέλεσε τη στέγη διαφόρων κρατικών και μη υπηρεσιών ενώ εκεί εγκαταστάθηκαν και Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Τα χαρακτηριστικά
Η νέα εποχή του άρχισε στο Μεσοπόλεμο, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε, το 1929 την ανακαίνιση και μετατροπή του σε Κοινοβούλιο, έργο που ανέλαβε ο Κριεζής από τον επόμενο χρόνο. Τα πρώτα εγκαίνια της Αίθουσας της Γερουσίας έγιναν το 1934 ενώ ακολούθησαν τον επόμενο χρόνο και τα άλλα τμήματα του Κοινοβουλίου.
Το Βόρειο Πρόπυλο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τη μορφή και τις αναλογίες των άλλων δύο (Ανατολικού και Δυτικού Πρόπυλου) και είναι μια εξαιρετικά επιμελημένη κατασκευή, που διαφοροποιείται από τα πρότυπα του 19ου αιώνα.
Η πρόσβαση από την πύλη αυτή στο Κοινοβούλιο γίνεται από μία κλίμακα δεκατεσσάρων βαθμίδων με χαμηλά στηθαία στο ανώτερο ύψος τους και η είσοδος στο κτίριο γίνεται μέσω θύρας με μαρμάρινες παραστάδες και υπέρθυρο. Εκατέρωθεν της θύρας υπάρχουν μεγάλα ορθογώνια ανοίγματα.
Οι διαστάσεις του πρόπυλου είναι περίπου 15,50μ. x 3,50μ. και το εσωτερικό του είναι επενδυμένο εξ ολοκλήρου από μαρμάρινες πλάκες, το ίδιο και η οροφή του, που περιλαμβάνει επίσης φατνώματα επιχρισμένα. Ο εξώστης τέλος, με διαστάσεις 14,80μ. x 3,10μ. καλύπτεται και αυτός από μάρμαρο (ορθογώνιες και τετράγωνες πλάκες).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πρόπυλα με τους εξώστες τους δίνουν χάρη σ΄ αυτό το αυστηρού ρυθμού κτίριο, που είναι σαφές, ότι με τον όγκο και την ορθογώνια κάτοψή του ήθελε να επιβληθεί και προσδώσει κύρος στους κατοικούντες.
Διαβάστε επίσης:
Χιλιάδες λεηλατημένα έργα τέχνης, που εντόπισαν γυναίκες
Οι Κήποι των Ανακτόρων του Τατοΐου – Πρώτες φωτογραφίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα