Μελάνι σε χαρτί, έργα διάστικτα από αναφορές στο καβαφικό σύμπαν, λέξεις, τόποι, άνθρωποι. «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα, / όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται» έγραφε το 1912 ο Καβάφης κι ο τίτλος του ποιήματος  «Επέστρεφε» έρχεται να εμπνεύσει τον ζωγράφο Ανδρέα Γεωργιάδη σε μία σειρά έργων του, που θα παρουσιαστούν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη- Πτέρυγα Μακρυγιάννη από τις 20 Ιουνίου με την υποστήριξη της Μικρής Άρκτου.

 Πρόκειται για έναν διάλογο με τον ποιητή και το βίο του αλλά και με τα πρόσωπα –πρωταγωνιστές έργου του. Στο πλαίσιο της έκθεσης εξάλλου, παρουσιάζεται επίσης σπάνιο αρχειακό υλικό, σχετικό με την εκδοτική δραστηριότητα του ποιητή, χειρόγραφα αλλά και μερικά από τα ποιήματα, που εξέδιδε όσο ζούσε ο ίδιος και σήμερα βρίσκονται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, όπως και σε  ιδιωτικές συλλογές.

1

Στα έργα του ο Γεωργιάδης δημιουργεί με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο ένα δικό του φως, διάφανο και πλούσιο σε τονικές διαβαθμίσεις, συχνά μεταφυσικό, επιτρέποντας στη σκιά, πυκνή και στέρεη να εισχωρήσει και να ταράξει με την υπόνοια, τον συμβολισμό και την αμφιβολία, τα ήρεμα νερά της ζωγραφικής του περιπέτειας. Έτσι οι τόποι και οι διαδρομές του καβαφικού βίου δημιουργούν μια γεωγραφία μνήμης, όπου η απουσία και η υποβολή συντάσσουν ποιητικές ατμόσφαιρες και συμβολισμούς μεταφορών, προτείνοντας πολλαπλές αναγνώσεις των ίδιων ιστοριών.

Πορτρέτο του Καβάφη σε προχωρημένη ηλικία από τον Ανδρέα Γεωργιάδη
Πορτρέτο του Καβάφη σε προχωρημένη ηλικία από τον Ανδρέα Γεωργιάδη

Ο τόπος

«Η Αλεξάνδρεια είναι ένας τόπος μακρινός, ομιχλώδης, μαγικός και παραμυθένιος στο έργο του Γεωργιάδη», σημειώνει η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Γεωργοπούλου «είναι με αλλά λόγια ένας χώρος, που τον εμπνέει να επιστρέψει εκατό χρόνια μετά, στους χώρους, όπου έζησε ο Καβάφης. Η Αλεξάνδρεια με τους δρόμους, τα καφενεία, τα μαγαζιά και τα σπίτια της φέρνει στο νου όχι μονάχα τον αλεξανδρινό ποιητή αλλά και έναν κοσμοπολίτικο κόσμο που δεν υπάρχει πια. Τα αχνά αλλά πολύ ζωντανά τοπία σε ωθούν να τα επισκεφθείς νοερά, να αφήσεις τη φαντασία σου να περιπλανηθεί και να βιώσεις το χώρο και την ιστορία…».

Έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη

Για την ίδια εξάλλου οι γήινοι τόνοι, που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος και τα κοντινά πλάνα των έργων, που αναλύουν την έκφραση αλλά και την προσωπικότητα των ατόμων στα οποία αναφέρεται ο ποιητής, δημιουργούν ένα κόσμο εικαστικό που μας φέρνει πιο κοντά στη μνήμη αλλά και στη δημιουργία του Καβάφη. «Πιο προσωπικά είναι τα πορτρέτα του Γεωργιάδη», συμπληρώνει. «Αινιγματικά, όμορφα, δοσμένα με σαφήνεια αλλά συνάμα μακρινά, προσπαθούν να γεφυρώσουν την απόσταση ανάμεσα στο ποίημα και την οπτικοποίηση του στη φαντασία του δημιουργού. Εντυπώσεις που μοιάζουν άυλες, που αρνιούνται να σε αφήσουν να ακουμπήσεις τα νεανικά πρόσωπα παρ΄ όλο που σε κοιτούν κατάματα».

Τα πρόσωπα

«Η ματιά του Γεωργιάδη», όπως λέει άλλωστε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κριτικός και  ερευνητής του βίου και του έργου του Κ.Π. Καβάφη «δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του ποιητή, ούτε σε κάποια επιφανειακά στοιχεία που θα μπορούσαν εύκολα να δηλώσουν στον θεατή την καταγωγική τους σχέση. Έντεχνα και μεθοδικά αποφλοιώνει ποιήματα, τοπία και πρόσωπα για να αποκαλύψει τους βαθύτερους αρμούς και τους υπαινιγμούς της καβαφικής έκφρασης».

Έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη

 

Ο έγκριτος  μελετητής διαβλέπει μέσα από το έργο του Γεωργιάδη την πρόθεσή του να διατυπώσει μία ερμηνευτική πρόταση και να αποδώσει τον εσωτερικό ρυθμό, που διατρέχει πολλά ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού. Το ίδιο και όσον αφορά την ατμόσφαιρα της γενέθλιας πόλης του, όπως ο ίδιος θέλησε να την αποτυπώσει και όπως την εισπράττει, ακόμη και σήμερα ο ταξιδιώτης. «Ο Ανδρέας Γεωργιάδης παραδίδει την προσωπική του γοητευτική εκδοχή, όπως την κατέγραψε στη διαρκή συνομιλία του με τον ποιητή Κ.Π. Καβάφη και σφυρηλατεί έναν εντελώς δικό του ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των εικαστικών που έχουν σχολιάσει μέχρι σήμερα τον ποιητή», καταλήγει.

Έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη

 

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και έχοντας σπουδάσει ζωγραφική δίπλα στον Γιώργο Ρόρρη, επίσης γραφιστική στην Αθήνα και εικονογράφηση στην Ορλεάνη της Γαλλίας  ο Ανδρέας Γεωργιάδης έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις, έχει φιλοτεχνήσει με έργα του βιβλία και δίσκους ενώ ως σκηνογράφος έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό του Ιδρύματος Β. & Ε.  Γουλανδρή, αλλά και στο σχεδιασμό πολλών εκθέσεων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη και αλλού. Επίσης έχει εργαστεί στο θέατρο ως σκηνογράφος κι ενδυματολόγος. Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.

Διαβάστε επίσης

Ο πολιτισμός του λουτρού: Από τις κολυμβήθρες στα spa