ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα υπέροχο γυναικείο κεφάλι ξεπροβάλλει μέσα από το χώμα. Ένα κεφάλι 1.700 ετών από την αρχαία ελληνική πόλη Πέργη της Μικράς Ασίας. Και δεν ήταν μόνον αυτό, αφού σύντομα οι ανασκαφές, που διενεργούνται στην περιοχή έφεραν στο φως ολόκληρο το άγαλμα, που παριστάνει γυναικεία μορφή, ντυμένη με μακριά, ποδήρη ενδύματα. Άγνωστο ποια ήταν η γυναίκα την οποία απεικόνιζε, γνωστό ωστόσο είναι ότι στην Ρωμαϊκή εποχή, όταν φιλοτεχνήθηκε το άγαλμα, πολλές γυναίκες κατείχαν θέσεις εξουσίας.
Το εύρημα αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο αρχαιολόγο Sedef Cokay Kepçe, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, που είναι επικεφαλής των ερευνών στην Πέργη και μετά την συντήρησή του, πρόκειται να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας.
Η αρχαία ελληνική πόλη είναι τόπος συστηματικών ανασκαφών από το 1946 (πρόκειται για την μακροβιότερη ανασκαφή στην Τουρκία) ωστόσο ως σήμερα έχει αποκαλυφθεί μόνον το 25% των μνημείων της.
Η Πέργη είχε κτισθεί στις όχθες του ποταμού Κέστρου, που στην αρχαιότητα ήταν πλωτός, κάτι που διευκόλυνε τους κατοίκους της ώστε να φθάνουν στην θάλασσα. Προστάτης της ήταν η ΄Αρτεμης Περγαία, της οποίας ο ναός βρισκόταν έξω από την πόλη και κάθε χρόνο σ΄αυτό το σπουδαίο ιερό της αρχαιότητας γίνονταν εορτές προς τιμήν της θεάς.
Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, η Πέργη είχε καταληφθεί από τους Αχαιμενίδες Πέρσες, απελευθερώθηκε όμως το 333 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Μετά τον θάνατό του πέρασε οι Σελευκίδες, διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακολούθησαν οι Ρωμαίοι, όπως σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο ενώ βέβαια όλη η περιοχή υπήρξε στη συνέχεια, τμήμα της Βυζαντινή Αυτοκρατορίας. Ο Απόστολος Παύλος, ο Ευαγγελιστής Μάρκος και ο Βαρνάβας είχαν περάσει από την πόλη κηρύσσοντας τον χριστιανισμό ενώ σπουδαίο τέκνο της ήταν ο μαθηματικός και αστρονόμος Απολλώνιος ο Περγαίος.
Σήμερα ο επισκέπτης της πόλης, η οποία από το 2009 έχει ενταχθεί στο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μπορεί να δει τα τείχη της ακρόπολης, την Πύλη του Θριάμβου, το αρχαίο θέατρο και άλλα μνημεία τα οποία είχαν παραμείνει ορατά αλλά επίσης και όσα έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές. Όπως τις πύλες της πόλης, την αρχαία αγορά, τους δρόμους, το Νυμφαίο με τα αγάλματά του, τρεις κρήνες και αγωγούς ύδατος, ορισμένα τμήματα των οικιών, ψηφιδωτά, επιγραφές κ.ά.
Όπως πιστεύεται άλλωστε η Πέργη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια γλυπτικής στην αρχαιότητα, άλλωστε η πόλη θεωρούνταν από τις ωραιότερες του αρχαίου κόσμου με τεράστιο πλήθος αγαλμάτων να την κοσμούν. Πολλά από αυτά μάλιστα, περισσότερα από 200 έχουν αποκαλυφθεί από τις ανασκαφές και βρίσκονται στο Μουσείο της Αττάλειας.
Τα αρχαία ελληνικά μνημεία δεν έχουν ωστόσο πάντα καλή τύχη στην Τουρκία, καθώς και τα βυζαντινά όπως είναι γνωστό. Πριν από μερικές μέρες ένα αρχαίο ελληνικό ανάγλυφο σκαλισμένο πριν από 2.000 χρόνια στο βράχο ενός λατομείου έχει καταστραφεί από βανδάλους. Το ανάγλυφο απεικονίζει τον Ηρακλή αλλά είναι αρκετά κατεστραμμένο από τους βανδαλισμούς. που έγιναν μάλιστα από τρυπάνι, που έχει δημιουργήσει μία μεγάλη τρύπα στο πρόσωπο. Το λατομείο βρίσκεται στην περιοχή του Ιζνίκ, της αρχαίας ελληνικής Νίκαιας δηλαδή, στην επαρχία της Προύσας. Όλη η περιοχή όμως είναι γεμάτη από σκουπίδια αλλά και χημικά απόβλητα από εργοστάσια λαδιού, που βρίσκονται εκεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Σε υψηλό 8μήνου ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
- Συρία:«Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανένα» λέει ο ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης
- Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε το 112 για πρώτη φορά μετά το 2014
- Αθηναϊκός και Novibet ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αγωνιστική περίοδο 2024-25