ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, γενικός γραμματέας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ήταν εκείνος, που με ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης εμπιστεύθηκε τις αυθεντικές ενδυμασίες της συλλογής του μουσείου σε δύο καλλιτέχνες, τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γκεοργκίεφ, για να τις παρουσιάσουν με έναν νέο τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους.
Πράγματι οι καλλιτέχνες ώσμωσαν δημιουργικά τη φωτογραφία πάνω σε ύφασμα και κεντώντας λεπτομέρειες των ενδυμάτων, δημιούργησαν μια νέα τέχνη με εξαιρετικά έργα, που θα παρουσιάζονταν σε μια έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εξ αιτίας της πανδημίας όμως, δεν στάθηκε αυτό δυνατό, έτσι με αφορμή και την φετινή επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η έκθεση υλοποιείται σήμερα στο Μουσείου Ακρόπολης με την πλήρη μορφή της, καθώς σ’ αυτήν περιέχονται και ενδύματα από την Μικρά Ασία.
Ενδυμασίες απ΄όλη την Ελλάδα
Τα έργα κατανέμονται σε πέντε κύριες ενότητες και συγκεκριμένα στις ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις «χαμένες πατρίδες». Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αιώνα.
Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Όμως, η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Στην έκθεση θα συναντήσουμε δύο ξεχωριστές δημιουργίες που αναφέρονται διακριτικά στην αρχαιότητα ως μικρός φόρος τιμής στα μουσεία που παρουσιάζονται: Το πρώτο έργο αναφέρεται στο ένδυμα της περίφημης Κυρίας της Ωξέρ, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και συγκρίνεται με πρωτοαρχαϊκά γλυπτά, όπως η Κόρη της Ελεύθερνας στην Κρήτη. Ενώ ανάλογα, επίσης κεντήθηκε δείγμα από διακοσμητικές λεπτομέρειες αρχαϊκής Κόρης του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στο λευκό της επιδερμίδας του μαρμάρου, μικρή αναφορά σε ένα παρελθόν που διαλαλεί την κοινότητα της ομορφιάς του ντυμένου με διαχρονική διάρκεια, έως το σήμερα.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Info:
Μουσείο Ακρόπολης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Έκθεση: «Ένδυμα Ψυχής»
Διάρκεια: 20 Δεκεμβρίου 2022 ως 26 Μαρτίου 2023
Είσοδος ελεύθερη
Διαβάστε επίσης:
Ο Πλάτωνας, η Ατλαντίδα και ιστορίες συνωμοσίας – Διεθνής κριτική για τηλεοπτική σειρά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Amazon: Λανσάρει τον νέο ανταγωνιστή των Temu και Shein με «τρελά χαμηλές» τιμές
- FED: Αρνήθηκε να εγκρίνει σχέδιο της Επιτροπής της Βασιλείας για τους κινδύνους των τραπεζών από την κλιματική κρίση
- Παρουσίαση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου Θήρας
- Attica Bank: Στο 3,1% το ποσοστό του e-ΕΦΚΑ μετά την ενάσκηση των τίτλων κτήσης μετοχών