Είναι το πιο μεταφρασμένο βιβλίο στον κόσμο μετά την Βίβλο. Και τώρα ένα σπάνιο αντίγραφό του με χειρόγραφες διορθώσεις και σημειώσεις του συγγραφέα του μπορεί να πωληθεί για 1,25 εκατομμύρια δολάρια.  Πρόκειται φυσικά για την νουβέλα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί «Ο Μικρός Πρίγκιπας», της οποίας τρία μόνον δακτυλόγραφα  διασώζονται.

Τα δύο από αυτά βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι και στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ στο Τέξας ενώ το τρίτο βγαίνει τον Νοέμβριο σε δημοπρασία από τον έμπορο σπάνιων βιβλίων Πίτερ Χάρινγκτον με έδρα το Λονδίνο.

1

Το βιβλίο  δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1943 και έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα από τον «Χόμπιτ» του Τόλκιν και τον «Χάρι  Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» της Τζίνα Ρόουλινγκ, ενώ μέσα στο χρόνο έχει γίνει πηγή έμπνευσης για εκθέσεις, μπαλέτο, σκηνικές παρουσιάσεις, ακόμη και για θεματικό πάρκο και καφέ.

Το συγκεκριμένο αντίτυπο όμως, είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο, λογοτεχνικό ντοκουμέντο,  καθώς ο Σεντ-Εξιπερί είχε κάνει σε κάθε σελίδα του σχεδόν, χειρόγραφες επεξεργασίες αλλά και εικονογραφήσεις εν είδει σκίτσων.

Τεκμήριο δημιουργίας

 Ανάμεσα στις διορθώσεις θεωρείται ότι βρίσκεται και η πρώτη γραφή μιας από τις πιο διάσημες και ανατυπωμένες φράσεις από τον «Μικρό πρίγκιπα», ότι «Δεν μπορούμε να δούμε καλά παρά μόνον με την καρδιά.

Το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι» (On ne voit bien qu’avec le cœur. Το L’essentiel est invisible pour les yeux). Είναι σημαντικό εξάλλου, ότι ο Σεντ-Εξιπερί εργαζόταν πάνω σ΄αυτήν την φράση  -που βρίσκεται στη σελίδα 57- για πέντε χρόνια.

Κάτι, που επιβεβαιώνει η βιογράφος του, συγγραφέας Στέισι Σιφ σημειώνοντας, πως η φράση αυτή, του είχε δημιουργήσει «μεγάλο πρόβλημα» ( Saint-Exupéry: A Biography (1994).

Πρόκειται δηλαδή για ένα τεκμήριο της δημιουργικής γέννησης μιας ιστορίας, που είναι πλέον, πάνω από 80 χρόνια από τη δημοσίευσή της, παγκόσμιο φαινόμενο.

Κάτι που για τους συλλέκτες είναι συναρπαστικό αλλά και συγκινητικό, πόσο μάλλον, που οι άλλες σωζόμενες εκδόσεις χειρόγραφων και  δακτυλόγραφων ανήκουν  ήδη ως εθνικοί θησαυροί  σε μεγάλα μουσεία.

 Άλλες χειρόγραφες σημειώσεις, που έγιναν στο βιβλίο περιλαμβάνουν κάποιους οικονομικούς υπολογισμούς, που είχαν γίνει από τον συγγραφέα στο εσωτερικό των εξώφυλλων  καθώς και σχεδιασμένες κατόψεις.

Σχέδια του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί στο βιβλίο
Σχέδια του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί στο βιβλίο

Ο συγγραφέας έκανε επίσης πολλά σκίτσα άγνωστων χαρακτήρων που δεν εμφανίζονται στον «Μικρό Πρίγκιπα», όπως αυτός που φαίνεται να φέρει τον τίτλο «Maître Tanger».

Ενώ ένα άλλο σκίτσο θα μπορούσε ίσως να είναι το προκαταρκτικό για τον χαρακτήρα του Ματαιόδοξου Ανθρώπου», που συναντά ο Μικρός Πρίγκιπας στο ταξίδι του σε άλλους πλανήτες.

  Το αντίτυπο όμως,συνοδεύουν επίσης, δύο πρωτότυπα σκίτσα του Μικρού Πρίγκιπα φτιαγμένα με μολύβι, το ένα προκαταρκτικό για την τελική εικονογράφηση του βιβλίου και το άλλο που τον δείχνει να κρατά ένα ραβδί.

Η έρημος και τ΄ αστέρια

Ο Πίτερ Χάρινγκτον θα προσφέρει το βιβλίο προς πώληση κατά την πρώτη εμφάνιση του οίκου του στο Abu Dhabi Art 2024.

Πρόκειται για την ετήσια έκθεση τέχνης , που διανύει το 17ο έτος της και θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το δακτυλόγραφο αποτελεί μέρος της έκθεσης του Πίτερ Χάρινγκτον «Ανάμεσα στην άμμο και τα αστέρια», που παρουσιάζεται ως μία εξερεύνηση των τοπίων της ερήμου, όπως εμπεριέχονται σε σπάνια βιβλία και χειρόγραφα.

 Η έρημος είναι το κεντρικό σκηνικό του «Μικρού Πρίγκιπα», που του χάρισε το βραβείο Légion d’honneur το 1939 και είναι εμπνευσμένο από την δράση του συγγραφέα ως πιλότου στην περιοχή της Σαχάρας.

Το βιβλίο γράφτηκε στην Νέα Υόρκη, την εποχή που ο Σεντ-Εξιπερί ζούσε  εξόριστος από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ολοκληρώθηκε πριν επιστρέψει στν πατρίδα του για να ενταχθεί στις ελεύθερες Γαλλικές δυνάμεις και όπως είναι γνωστό εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης, το 1944.

Το χειρόγραφο συνοδεύει μία κατά προσέγγιση στολή της γαλλικής αεροπορίας, που φορούσε ο  Σεντ-Εξιπερί κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε για λίγο με την αγαπημένη του Σίλβια Σίλβια Ράινχαρντ πριν επιστρέψει στο πεδίο της μάχης.

Η Ράινχαρντ , συγγραφέας και ηθοποιός που υπήρξε η έμπνευση για τον χαρακτήρα της Αλεπούς στη νουβέλα, είχε λάβει το πρωτότυπο του «Μικρού Πρίγκιπα», αυτό που  φυλάσσεται στη συλλογή της Βιβλιοθήκης Μόργκαν από το 1968.

Διαβάστε  επίσης:

Τι να δω στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά – Γράφουν οι αρχαιολόγοι Ανδρομάχη Καπετανοπούλου και Αλεξάνδρα Συρογιάννη

Ο διπλός ναός του Σαμικού αποκαλύπτεται

Ανάμεσα σε δύο κόσμους – Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας σε Δύση και Ανατολή