ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους φωτογράφους της γενιάς του. Χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα πειραματικών και δημιουργικών ψηφιακών τεχνικών, είναι γνωστός για τη χρήση ειδικού Polaroid φιλμ και οι εικόνες του προκύπτουν μέσα από μία νεωτερική και αντισυμβατική προοπτική, που γεφυρώνει τον χρόνο.
Έτσι, όταν ο Νίκολαϊ φον Μπίσμαρκ φωτογραφίζει την Αθήνα, σίγουρα δεν περιμένει κανείς, ένα συμβατικό ή γραφικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν χαρακτηρίζει την πόλη ως « Ζωντανό Παρελθόν», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσής του, που εγκαινιάζεται στις 11 Ιουνίου στη γκαλερί Stefanidou Tsoukala.
Ένα ταξίδι μέσα από τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας της Αθήνας, καθοδηγούμενο από το μεταφορικό νήμα της Αριάδνης, που συνδέει την αρχαία Ελλάδα με τη σημερινή ζωντανή μητρόπολη είναι η έκθεση. Και πράγματι με τις φωτογραφίες του, ο πρώην βοηθός -στα πρώτα του βήματα – της Ανι Λίμποβιτς, φωτογράφος μόδας αρχικά, με συνεργασίες με διεθνείς εμβληματικούς οίκους «παίζει» με την υφή και το χρώμα δημιουργώντας διαχρονικές εικόνες, που αναδεικνύουν το ιστορικό βάθος της Αθήνας αλλά και την συνεχή εξέλιξη και δυναμική ενέργεια, που την χαρακτηρίζουν.
Πορτρέτα διασήμων
Δισέγγονος του «Σιδηρού Καγκελάριου» της Πρωσίας Ότο φον Μπίσμαρκ- Σονχάουζεν, κατέχοντας και ο ίδιος τον τίτλο του κόμη, ο 37χρονος σήμερα Νίκολαϊ έχει στραφεί στην τέχνη της φωτογραφίας από νεαρή ηλικία, παίρνοντας μαθήματα στα 16 του από τον διάσημο φωτογράφο Μάριο Τεστίνο και στην συνέχεια κάνοντας σπουδές στο Παρίσι, στο περίφημο Parsons Paris για την Τέχνη και το Design. Ο ίδιος εξάλλου, έχει αναφέρει ως μέντορά του για τα πρώτα του έργα, τον πολυβραβευμένο βρετανό φωτορεπόρτερ σερ Ντον ΜακΚάλιν ενώ χρήσιμα ασφαλώς ήταν γι’ αυτόν και τα δύο χρόνια που δούλεψε κοντά στην Άνι Λίμποβιτς.
Ως σήμερα τα πορτρέτα του έχουν κοσμήσει εξώφυλλα και editorials για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας (Vogue, W, Arena Homme +, Harper’s Bazaar, World of Interiors, Cabana και Self Service) αλλά έχουν παρουσιαστεί και στον ημερήσιο τύπο, συμπεριλαμβανομένων των Financial Times και The Telegraph ενώ ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευθεί μεταξύ άλλων στα Daily Mirror και The Times. Έργα του έχουν δημοσιευτεί μάλιστα σε δύο βιβλία, το «The Dior Sessions» το 2019 και το «The Fendi Set» το 2022.
Επίσης έχει φωτογραφίσει κορυφαία μοντέλα και διεθνείς προσωπικότητες του πολιτισμού από τη Μπέλα Χαντίντ και την Κρίστι Τέρλινγκτον ως τον Βέρτζιλ Άμπλοου, τον σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ και την Τίλντα Σουίντον και παράλληλα έχει συνεργαστεί με μεγάλους οίκους μόδας όπως Dior, Celine, Miu Miu, Fendi και Chanel.
Έμπνευση από όλο τον κόσμο
Ενδιαφέρουσα και σε άλλο επίπεδο ωστόσο, είναι η δουλειά του Νίκολαϊ φον Μπίσμαρκ, που έχει προκύψει από τα ταξίδια του σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Αιθιοπία, η Κούβα, η Ινδία, η Ρουάντα (αναζητώντας τον ορεσίβιο γορίλα), αλλά και η εμπόλεμη Ουκρανία. Έργα του έχουν εκτεθεί εξάλλου, στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.
Στην Αθήνα η έκθεσή του στην γκαλερί της Λώρας Τσουκαλά, που δίνει έμφαση στην ελληνική κληρονομιά και παράδοση συνιστά μια ιδιαίτερη προσέγγιση, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα για μια διαφορετική γνωριμία με την Αθήνα μέσα από τον φακό του καλλιτέχνη, που εκθειάζει τόσο το ιστορικό της παρελθόν όσο και το δυναμικό παρόν.
Η σύνδεση των σύγχρονων καλλιτεχνών και σχεδιαστών με την ελληνική αρχαιότητα αποτελεί εξάλλου, μία «αρχή» της γκαλερί, που έχει παρουσιάσει, μεταξύ άλλων έργα των Takis, Βάνας Ξένου και Λιάνας Βασάλου αλλά και ξένων δημιουργών, όπως οι αμερικανοί σχεδιαστές Βλάντιμιρ Κέιγκαν και Πολ Έβανς.
Διαβάστε επίσης:
Από γυναίκες για γυναίκες – Ιστορίες τέχνης και δημιουργίας
Ολονύχτια διαμαρτυρία στην Αθήνα για την Παλαιστίνη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Τι ακούγεται για το πακέτο των 25,8 εκατ. τμχ. της Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, πρωταγωνιστές, νέα υψηλά για Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ
- Πειραιώς: €1,5 δισ. Δανειακών Συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Αίτημα για 7η δόση κεφαλαίων
- Οι εναερίτες της Αράχοβας και των Δελφών
- Κυρανάκης σε YouTube: Να μπει τέλος στις αμοιβές για περιεχόμενο βίας