Οι βραχώδεις ακτές του Βασίλη Θεοχαράκη, τα θαλασσινά τοπία του γενικά, με τα κύματα άλλοτε ορμητικά και βίαια κι άλλοτε σε ήρεμη συνύπαρξη με το περιβάλλον συνιστούν τα τελευταία χρόνια το βασικό κορμό της ζωγραφικής του.

Ως ένα είδος μελέτης, που επανέρχεται διαρκώς, έχοντας να προσφέρει κάθε φορά μια νέα οπτική δημιουργούν έτσι, μία σειρά από έργα που αποτυπώνουν την εξέλιξη μιας σχέσης: Του ίδιου με την «Γλαυκή Θάλασσα», όπως είναι ο τίτλος τη έκθεσης  με περισσότερα από τριάντα έργα του, τα οποία θα παρουσιαστούν από τις 16 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

Ελαιογραφίες και υδατογραφίες των τελευταίων χρόνων είναι αυτά τα έργα του γνωστού επιχειρηματία και ζωγράφου, για τον οποίο ο Παναγιώτης Τέτσης είχε επισημάνει χαρακτηριστικά:

«Ο Θεοχαράκης βλέπει, δεν φαντάζεται, ούτε καταφεύγει στο προζύμι των αναμνήσεων. Παρατηρεί και αποτυπώνει ό,τι ερεθίζει τα μάτια του. Ορισμένα από τα έργα του δίνουν την αίσθηση, ότι ψάχνει για να αποτυπώσει τη στιγμή, μια στιγμή, τον αφρό της θάλασσας μέσα από τα βότσαλα· δίνει την εντύπωση ότι εξετάζει, ερευνά· να βρει τι; κάτι πολύτιμο και το πολύτιμο τόχει μπροστά του: τον βυθό με τα βότσαλα. Βλέπει όχι από το ύψος του ορίζοντος των ματιών, λίγο πιο ψηλά, από κάποια απόσταση προς τα κάτω, και μελετά με προσοχή το θαλασσινό τοπίο…».

Βασίλης Θεοχαράκης, Κύματα που χτυπούν στα βράχια, 2021

Οι αξίες στην τέχνη        

Μία από τις πρωταρχικές αξίες για την τέχνη του είναι η θάλασσα, όπως επισημαίνει και η προϊσταμένη των  Γενικών Αρχείων του Κράτους, κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, και σ΄αυτήν, με την μυστηριώδη και γεμάτη γοητεία ομορφιά της, επενδύει στο έργο του. «Μόνο που οι θάλασσες του Θεοχαράκη», όπως προσθέτει η ίδια «είναι καμωμένες με  την εντελώς προσωπική του γραφή, με τη σφραγίδα του δικού του χρωστήρα που με τρόπο μαγικό κατορθώνει να αποδώσει με αδρές γραμμές  τη γαλάζια φωτεινότητα, το λαμπερό του ήλιου, το επιβλητικό γκρίζο των βράχων, την αέναη κίνηση του υγρού στοιχείου».

Βασίλης Θεοχαράκης, Τοπίο με βράχια στη θάλασσα, 2019

Με πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αντίστοιχα με τη συμμετοχή του σε πολλές ομαδικές, ο Βασίλης Θεοχαράκης εμφανίστηκε πολύ νωρίς στη ζωγραφική, από το 1957 συγκεκριμένα, όταν τα έργα του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο.

Ήταν ακριβώς η ίδια χρονιά, που είχε αποφοιτήσει από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολουθώντας όμως, παράλληλα μαθήματα ζωγραφικής κοντά τον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, τότε καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Βασίλης Θεοχαράκης, Βράχια στην άκρη της ακτής, 2019

Οι πιστοί της ζωγραφικής

Όπως είχε πει και πάλι ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Θεοχαράκης «διαθέτει εσωτερική θέρμη, που είναι το κίνητρο της ζωγραφικής του». Προσθέτοντας ακόμη ότι « Έχει την αρετή και κατατάσσεται στην μεγάλη οικογένεια εκείνων που έχουν ανοιχτά μάτια και επιμένουν να ζωγραφίζουν. Είναι οι πιστοί της ζωγραφικής, ο αντίπους εκείνων που έχουν κατηχηθεί στην διεθνή συνομοταξία της αρνήσεως. Ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει. Επιβεβαίωση της ελευθερίας στην πράξη».

Βασίλης Θεοχαράκης

Έργα του ζωγράφου βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Μουσείο Βορρέ, Ίδρυμα Πιερίδη, Πινακοθήκη Ρόδου, Πινακοθήκη Κυκλάδων,Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.), καθώς και στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με τη διάκριση του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, έχει ανακηρυχθεί Μέγας Χαρτουλάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει λάβει το παράσημο Order of the Rising Sun with Neck Ribbon από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας καθώς και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2007 ίδρυσε το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, το οποίο στεγάζεται στο πολυώροφο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 9, στην Αθήνα.

Η έκθεση στην ΄Υδρα θα εγκαινιαστεί από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Info

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, Ύδρα

Έκθεση: «Βασίλης Θεοχαράκης. Γλαυκή θάλασσα»

Διάρκεια: 16/09/2023-16/11/2023

Διαβάστε επίσης:

Ακρόπολη: Τι βλάπτει το κορυφαίο μνημείο του πολιτισμού;

Πολυτελή, μοναδικά και πανάκριβα – Μια δημοπρασία με τα εντυπωσιακότερα ρολόγια του κόσμου

Σωτήρης Φέλιος: «Όσα ακούσατε για τη ζωγραφική αληθεύουν»