Είναι φτιαγμένα από χρυσό 18 καρατίων, τοπάζι και ζαφείρια, όπως και πολλά άλλα ενδεχομένως σκουλαρίκια, μόνο που αυτά έχουν μία ιδιαιτερότητα.

Σχεδιασμένα από την ολλανδή γλύπτρια και δημιουργό κοσμημάτων Μπίμπι Βαν Ντερ Βέλντεν έχουν τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και όλα τα έσοδα από την πώλησή τους θα διατεθούν στη UNICEF για την βοήθεια των παιδιών της Ουκρανίας. Δεδομένου, ότι για τη σχεδιάστρια το κόσμημα δεν είναι απλώς στολισμός, αλλά είναι γλυπτική με «μια ξεκάθαρη έννοια και λόγο ύπαρξης», όπως λέει ή με άλλα λόγια, μια «τέχνη με σκοπό» αυτά τα σκουλαρίκια δημιουργήθηκαν ως φόρο τιμής στον λαό της Ουκρανίας.

1

Για το σκοπό αυτό η Βαν Ντερ Βέλντεν χρησιμοποίησε ένα προσφιλές της μοτίβο, τον αλιγάτορα, που για κείνην συμβολίζει την επιμονή, καθώς «Είναι αυτό το ατρόμητο, προϊστορικό ζώο, που δείχνει την προσαρμοστικότητά του και τη θέλησή του να ζήσει», όπως λέει. Το κεφάλι και η ουρά του είναι από χρυσό ενώ σώμα του είναι από κίτρινο και μπλε τοπάζι σκαλισμένο στο χέρι και στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας ενώ τα μπλε και κίτρινα μάτια του από ζαφείρι.

Αν και η ίδια η σχεδιάστρια δεν έχει σχέσεις με την Ουκρανία, η συμπαράσταση προς δοκιμαζόμενους και διωκόμενους  ανθρώπους είναι παράδοση στην οικογένειά της. Ο παππούς της έκρυβε παιδιά εβραϊκών οικογενειών στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ όταν αργότερα το 1973 είχε επισκεφτεί ένα κιμπούτς ήταν ακριβώς η στιγμή που ξέσπασε ο τέταρτος πόλεμος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος (ή πόλεμος του Γιομ Κιπούρ). Τώρα εκείνη και ολόκληρη η οικογένειά της, ακολουθώντας τα βήματα του παππού υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία στο σπίτι τους.

Η γλύπτρια και σχεδιάστρια Μπίμπι Βαν Ντερ Βέλντεν
Η γλύπτρια και σχεδιάστρια Μπίμπι Βαν Ντερ Βέλντεν

Η παράδοση στη γλυπτική

Παράδοση υπάρχει και στην γλυπτική, αφού μητέρα της είναι η ολλανδή γλύπτρια Μισέλε Ντάιτερς. Η Μπίμπι Βαν Ντερ Βέλντεν έχει γεννηθεί στην Νέα Υόρκη αλλά μεγάλωσε μεταξύ Ολλανδίας και Βρετανίας. Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Τέχνης της Φλωρεντίας, στην Ακαδημία Γκέριτ  Ρίτβελντ στο Άμστερνταμ και τέλος στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης της Χάγης.

Τα σχέδιά της είναι εμπνευσμένα από τα ζώα και γενικότερα το φυσικό κόσμο ενώ μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιεί είναι ο χαυλιόδοντας από προϊστορικά μαμούθ, αληθινά φτερά σκαραβαίων αλλά και μπαρόκ μαργαριτάρια, διαμάντια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι και αυτά σε συνδυασμό με βιώσιμο χρυσό (Το 2011 η Βαν Ντερ Βέλντεν ήταν πρεσβευτής του έργου «Αλληλεγγύη _Στο δρόμο για τον καλό χρυσό», για το οποίο ταξίδεψε στην Κολομβία, προκειμένου να συνεργαστεί με εργάτες ορυχείων που εξορύσσουν χρυσό με βιώσιμο τρόπο).

Η σχεδιάστρια στο εργαστήρι της
Η σχεδιάστρια στο εργαστήρι της

Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις ειδών πολυτελείας στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο και το Λος Άντζελες, κατά τη διάρκεια επιδείξεων μόδας αλλά και σε μουσεία. Το 2020 εξάλλου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν επισημανθεί ιδιαίτερα στους New York Times οι αυξημένες πωλήσεις των κοσμημάτων της μέσω διαδικτύου.  Έχει ενδιαφέρον επίσης, ότι το 2019 συμμετείχε σε έκθεση στο Μουσείο Ερμιτάζ στο Άμστερνταμ με τίτλο «Κόσμημα! Η λάμψη του ρωσικού ανακτόρου». Εμπνευσμένη μάλιστα από την πλούσια ιστορία των ρωσικών κοσμημάτων και αντικειμένων, που ήταν μέρος της έκθεσης, δημιούργησε ένα μοναδικό κομμάτι, το «The Memento Mori Ring».

Η Μπίμπι Βαν Ντερ Βέλντεν με το δακτυλίδι «The Memento Mori Ring»
Η Μπίμπι Βαν Ντερ Βέλντεν με το δακτυλίδι «The Memento Mori Ring»

 Πάντως ενώ πολλά από τα σχέδια της Βαν Ντερ Βέλντεν παράγονται σε περιορισμένες εκδόσεις, αυτή βγαίνει σε απεριόριστο αριθμό, με υπογραφή και αρίθμηση, «έτσι θα ξέρετε, ότι είστε ένας από τους πολλούς που έχουν βοηθήσει και έχουν κάνει τη διαφορά», όπως αναφέρει η ίδια. Η τιμή τους είναι  αρκετά υψηλή, δηλαδή 5.240 ευρώ.

 (Για τους ενδιαφερόμενους η διεύθυνση είναι https://bibivandervelden.com/products/ukrainian-alligator?variant=39834386235474)