Καφέ, εστιατόριο, πωλητήριο ή και όλα μαζί.

Γιατί το σίγουρο είναι, ότι το νεοκλασικό κτίριο, που βρίσκεται στη γωνία Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου, δηλαδή εντός του οικοπέδου του Μουσείου Ακρόπολης πρόκειται να αποκατασταθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

1

Σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι, θα αρχίσουν εργασίες στις προσόψεις του, που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ενώ σημειώνεται και πτώση των σοβάδων. Η σχετική έγκριση δόθηκε μάλιστα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, οπότε αναμένεται και η μελέτη για υλοποίηση των εργασιών.

Το κτίριο επί της Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21 είναι το ένα εκ των δύο, που ανήκουν στο Μουσείο Ακρόπολης και δεν είχαν κατεδαφιστεί, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα, που βρίσκονταν στο οικόπεδο του μουσείου. Όλα είχαν απαλλοτριωθεί για την ανέγερσή του, για τα συγκεκριμένα ωστόσο είχαν δοθεί «μάχες», προκειμένου να μείνουν όρθια.

Εν τέλει, παρ΄ότι δεν έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού διασώθηκαν και όπως αποδεικνύεται, είναι πολύτιμα, καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησής τους. Και τα δύο εξάλλου ανήκουν στο Μουσείο Ακρόπολης.

Άποψη του κτιρίου από τον τελευταίο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης
Άποψη του κτιρίου από τον τελευταίο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης

Η αποκατάσταση

Το συγκεκριμένο διώροφο κτίσμα είχε ανεγερθεί στις αρχές του 20ού αιώνα, χωρίς οικοδομική άδεια και θεωρείται τυπικό δείγμα της ακμής του αθηναϊκού νεοκλασικισμού.

Σε κάποια εποχή μάλιστα, εκτός από κατοικία στέγαζε ένα κατάστημα στρωμάτων ενώ δίπλα ήταν ένα τυπογραφείο –βιβλιοδετείο.

Εσωτερικά το κτίριο είναι σήμερα σε καλή κατάσταση, καθώς έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια εργασίες, όπως η αλλαγή των ξύλινων πατωμάτων.

Εξωτερικά ωστόσο θα πρέπει να αποξηλωθούν οι σοβάδες και να γίνει αποκατάσταση των επιχρισμάτων στις δύο όψεις του κτιρίου (Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη), ενώ στην τρίτη προς το μουσείο θα γίνει αρμολόγημα, ακόμη και ο κισσός θα πρέπει να καθαιρεθεί. Το κτίριο τελικά θα βαφτεί στο χρώμα της ώχρας ενώ τα κασώματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Αεροφωτογραφία της περιοχής Μακρυγιάννη με το Μουσείο Ακρόπολης και τα δύο κτίρια στις αντίστοιχες κάτω γωνίες του οικοπέδου
Αεροφωτογραφία της περιοχής Μακρυγιάννη με το Μουσείο Ακρόπολης και τα δύο κτίρια στις αντίστοιχες κάτω γωνίες του οικοπέδου

Για την ακριβή χρήση του, μετά την αποκατάσταση, θα αποφασίσει πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης. Αν και, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αποκλείεται η μουσειακή χρήση, ενώ αντίθετα προτείνονται συνοδευτικές λειτουργίες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Η θέση του κτιρίου εξάλλου είναι ιδανική για ένα επιπλέον «άνοιγμα» του μουσείου στην πόλη.

Ήδη το δεύτερο κτίριο, που βρίσκεται στην γωνία των οδών Χατζηχρήστου και Μητσαίων στεγάζει από το 2018 την βιβλιοθήκη του αείμνηστου αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη και της συζύγου του, Κατερίνας. Πρόκειται για διώροφο οικοδόμημα των αρχών του 20ού αιώνα, τυπικό δείγμα του όψιμου νεοκλασικισμού με στοιχεία εκλεκτισμού, που αποκαταστάθηκε.

Φωτογραφία εποχής που δείχνει το κτίριο με την λειτουργία του ισογείου του ως κατάστημα
Φωτογραφία εποχής που δείχνει το κτίριο με την λειτουργία του ισογείου του ως κατάστημα

Για την ιστορία μάλιστα έχει ενδιαφέρον να ειπωθεί, ότι στην διάσωση αυτών ων κτισμάτων είχε συμβάλλει με εισήγησή της ως Σύμβουλος Επικρατείας και η κυρία Κατερίνα Σακκελαροπούλου, σημερινή Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Οι ξενιτεμένες γυναίκες του Μουσείου Ακρόπολης

Ολόκληρη η ζωφόρος του Παρθενώνα ψηφιακά – Από το Μουσείο Ακρόπολης

Ψηφιδωτό λουτρού βρέθηκε στο σταθμό Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη