Μπορεί ένα φαρμακείο να κοστίζει 2,5 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη κι αν τα φάρμακά του έχουν λήξει;

Στην τέχνη όλα μπορεί να συμβούν, διότι το συγκεκριμένο φαρμακείο που βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s είναι έργο τέχνης, που όπως και άλλα αυτής της κατηγορίας πάντως, αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να στηθεί, στο σαλόνι ενός σπιτιού αίφνης…

1

Δημιουργός του, ο βρετανός Ντέμιαν Χιρστ, από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς του –γεννήθηκε το 1965- αν και συχνά αμφιλεγόμενος για τις αιρετικές και όχι πάντα εύστοχες προτάσεις του.

Το συγκεκριμένο έργο όμως, με τίτλο «The Sleep of Reason» μία μεγάλη προθήκη φαρμάκων, που δημιουργήθηκε το 1997 – 1998 θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα του. Ανήκει στη σειρά «Pharmacy» και πράγματι στη δεκαετία του ΄90 ο Χιρστ είχε ένα εστιατόριο στο Λονδίνο που ονομαζόταν Pharmacy και περιείχε τρία μνημειώδη ντουλάπια φαρμάκων, ένα εκ των οποίων είναι αυτό, που δημοπρατείται.

 Αργότερα μάλιστα ο καλλιτέχνης έστησε μια μεγάλη εγκατάσταση φαρμακείου στην Tate Gallery.

«Μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί η τέχνη, ο τρόπος που φωτίζει τις ζωές των ανθρώπων…», έχει πει ο ίδιος.

Ο Ντέμιαν Χιρστ και ένα Φαρμακείο του
Ο Ντέμιαν Χιρστ και ένα Φαρμακείο του

«Και μετά παρατήρησα, ότι πίστευαν στην ιατρική με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ήθελα να πιστέψουν στην τέχνη. Το φαρμακείο, με τα δροσερά λευκά ράφια από ταξινομημένα μπουκάλια και κουτιά, φαίνεται να είναι ένα μοντέλο μινιμαλιστικής τάξης, που διώχνει τους φόβους του θανάτου και της φθοράς».

Πρόκειται δηλαδή για ένα έργο που μιλάει για τη ζωή και το θάνατο, αφού όπως το θέτει ο Χιρστ «Όλοι πεθαίνουμε, επομένως αυτό το είδος της μεγάλης χαρούμενης, χαμογελαστής, μινιμαλιστικής, πολύχρωμης, σίγουρης πρόσοψης που φτιάχνουν οι εταιρείες φαρμάκων δεν είναι αληθινό. Το σώμα μας , μας απογοητεύει, αλλά οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν σε κάποιο είδος αθανασίας».

Η λειτουργία του Φαρμακείου

Ο ίδιος εξάλλου έχει επίγνωση της «λειτουργίας» του έργου του στο κοινό. «Ξέρω ότι τα ντουλάπια φαρμάκων λειτουργούν αλλά με πολλούς τρόπους» λέει. «Μου αρέσουν όλες οι αναγνώσεις, είτε τα βλέπει κάποιος ως δομές εξουσίας,  είτε ως μεταφορά για το ανθρώπινο σώμα ή ακόμα και ως σχόλιο για τον καπιταλισμό ή τον καταναλωτισμό… Αναφέρονται σε πολλά πράγματα, ακόμα κι αν κάποιος θεατής πιστεύει, ότι είναι παράξενο νε εκτίθενται σε μια γκαλερί».

Το Φαρμακείο που δημοπρατείται
Το Φαρμακείο που δημοπρατείται

Έχοντας ξεπεράσει παλαιότερα τα όρια της καλής τέχνης και του καλού γούστου με γλυπτά που περιελάμβαναν νεκρά ζώα βυθισμένα στη φορμαλδεΰδη ή ένα ανθρώπινο κρανίο με 8.601 διαμάντια ο Ντέμιαν Χιρστ έχει κάνει παρ΄όλα αυτά σημαντικές εκθέσεις εκτός από την Tate Modern του Λονδίνου, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και στο Ραϊκσμουζέιουμ του Άμστερνταμ. Θέματά του μέσα από τις εγκαταστάσεις, τα γλυπτά, τα σχέδια και τους πίνακές του, είναι η θρησκεία, η θνησιμότητα και η επιθυμία. Το ακριβότερο έργο που έχει πωληθεί σε δημοπρασία ήταν για κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Στον αρχιτέκτονα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ το βραβείο Πρίτσκερ

Μια Αφροδίτη στα χρυσά για το Μουσείο Ακρόπολης – Αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας