Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bons Vivants

Ένα αρχαιολογικό πάρκο για την Κω – Με μνημεία και περιπάτους επισκεπτών

Ψηφιδωτό στην Οικία Αρπαγής της Αφροδίτης

Αρχαιολογικό πάρκο, με την ανάδειξη σπουδαίων ευρημάτων και ταυτόχρονα με τη δημιουργία ενός  χώρου ενσωματωμένου στον αστικό ιστό προβλέπει το master plan του υπουργείου Πολιτισμού για την πόλη της Κω.

Πρόκειται για τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο της Κω, ο οποίος εκτείνεται στα νοτιοδυτικά του λόφου της Ακρόπολης (Σεραγιών), στην συνοικία που ονομαζόταν παλαιότερα Γενί Καπί (Νέα Πόρτα). Σήμερα όμως δεν βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση, έτσι απαιτούνται επεμβάσεις, που θα προστατεύσουν τα μνημεία αλλά και θα τα αναδείξουν.

«Η βασική ιδέα είναι η διαμόρφωση ενός πάρκου, όπου ισόρροπα αναδεικνύεται η ομορφιά της θέσης και η σημασία των μνημείων, τα οποία ομαδοποιούνται σε μνημειακές ενότητες», όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Η μελέτη σκοπιμότητας, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει οργανωτικά θέματα, όπως η καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζει τόσο ο ίδιος ο χώρος όσο και η λειτουργική ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό, η αρχική προσέγγιση του κόστους έργου, η επίλυση ζητημάτων αρχαιολογικής και τεχνικής φύσης. Για την ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων προβλέπεται να εκπονηθούν επιμέρους μελέτες».

Τα μνημεία και η αποκατάστασή τους

Η ανασκαφική έρευνα του χώρου έχει πραγματοποιηθεί από την Ιταλική Αρχαιολογική αποστολή ενώ τα βορειοδυτικά τμήματα του Γυμνασίου εντοπίστηκαν σε σωστικές ανασκαφές κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Χρονολογικά εξάλλου, τα παλαιότερα αρχαιολογικά κατάλοιπα στον χώρο χρονολογούνται στους ύστερους κλασικούς χρόνους.

Κιονοστοιχία Ξυστού Δυτικού Γυμνασίου, προ του σεισμού του 2017

Για τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου προτείνονται, η αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου καθώς είναι καίριας σημασίας για τη γενικότερη εικόνα και λειτουργία του χώρου και η αποκατάσταση της Οικίας της «Κρίσης του Πάριδος», της Δωρικής Πώρινης Στοάς, των Βεσπασιανών και των Οικιών  της «Αρπαγής της Ευρώπης» και του «Σειληνού».

Επίσης, η συντήρηση και αποκατάσταση της Βασιλικής Α΄, του επισκοπικού μεγάρου και των δυτικών θερμών, η αναστήλωση της Βασιλικής Β΄ και του Ξυστού του Δυτικού Γυμνασίου καθώς και η συντήρηση του Συγκροτήματος των οικιών βόρεια του Decumanus maximus.

Κιονοστοιχία Ξυστού Δυτικού Γυμνασίου μετά τον σεισμό

Υποδομές για τους επισκέπτες

Όσον αφορά τις γενικές προτάσεις για τη διάταξη του αρχαιολογικού χώρο εξάλλου, εστιάζουν στην είσοδο, στην πορεία που θα ακολουθούν οι επισκέπτες και στις υποδομές εξυπηρέτησης.

Συγκεκριμένα, η είσοδος προτείνεται να παραμείνει στην ίδια θέση, κοντά στο μνημείο της Casa Romana ενώ για την κίνηση εντός του αρχαιολογικού χώρου, προτείνεται οι πορείες των επισκεπτών να ακολουθούν το αρχαίο οδικό δίκτυο. Η επίσκεψη θα ξεκινά από το φυλάκιο εισόδου και από εκεί θα συνεχίζεται κατά μήκος του Decumanus maximus και στη συνέχεια του Cardo, μέχρι το Γυμνάσιο. Μια δεύτερη πορεία θα οδηγεί προς την ακρόπολη μέσω αρχαίας οδού που βρίσκεται μεταξύ των οικιών του Σειληνού και της Ευρώπης.

Νυμφαίο (Βεσπεσιανές θέρμες)

 Ως προς τις υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών, προτείνεται η χωροθέτηση αναψυκτήριου και χώρων υγιεινής στο βόρειο άκρο του αρχαιολογικού χώρου, στην κατοικία λαϊκής αρχιτεκτονικής που έχει απαλλοτριωθεί και χρήζει αποκατάστασης.

Οικία του Σειληνού

«Στόχος είναι ένας οργανωμένος, σύγχρονος αρχαιολογικός χώρος ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης, στον οποίον ο επισκέπτης δεν θα περιορίζεται στη γνωριμία με τις αρχαιότητες, αλλά θα μπορεί να συνδυάζει δράσεις πολιτισμού και αναψυχής», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού. Ήδη εξάλλου στην Κω υλοποιείται σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού ένα πρόγραμμα αποκαταστάσεων, προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορά στα μνημεία, που επλήγησαν από τον σεισμό του 2017.

Διαβάστε επίσης

Η Αθηνά της Βαρβακείου και γιατί το ΚΑΣ απέρριψε δύο φορές τον δανεισμό της σε ξένο μουσείο

Προστατεύονται: Η ελληνική γλώσσα, το τραγούδι και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Δάσκαλοι και Επίγονοι: Συνάντηση σπουδαίων ελλήνων ζωγράφων σε μία έκθεση