Η εταιρεία Galactic Legacy Labs (GLL) με ιδρυτές τον Chris Habachy και τον Νόβα Σπίβακ βρίσκεται τόσο μπροστά από την πεζή καθημερινότητα, που μοιάζει σχεδόν φανταστική. Μα κάθε σχέση με τον διαστημικό χώρο εμπεριείχε πάντα μία τέτοια διάσταση. Ευαισθητοποιεί την έμπνευση.

Με το νεότευκτο πρόγραμμα της GLL που τιτλοφορείται Lunaprise, το σύμπαν έφτασε πλέον στα μέρη μας. Προσιτό, σχεδόν χειροπιαστό, όχι τόσο ψεύτικη «επιστημονική φαντασία». Η εταιρεία εξασφάλισε αποκλειστική συνεργασία με την περίφημη Σχολή Μωραΐτη και έτσι θα ενεργοποιήσει στο έπακρο το φαντασιακό δυναμικό των ελλήνων μαθητών.

Παιδιά από όλες τις βαθμίδες του σχολείου θα συνθέσουν μία κιβωτό από πληροφορίες γύρω από τη Γη (κείμενα, εικόνες, ζωγραφιές…) και το ηλιακό της σύστημα. Εκ των υστέρων, θα αποσταλλούν στη σελήνη με τη μη επανδρωμένη αποστολή του καταπληκτικού Space X του Ελον Μασκ. Εκεί θα αποθηκευτούν στο φεγγάρι μέσα σε μικροδίσκους νικελίου όπου θα παραμείνουν διαχρονικά αναλλοίωτες. Πρόκειται για δράση κοινωνικού χαρακτήρα, εξαιρετικά πρωτοποριακή για την εποχή της.

Ο συνιδρυτής της GLL Chris Habachy (Κρις Χάμπαση) βρήκε χρόνο να εξηγήσει πώς …έφτασε ως τη σελήνη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.

Chris Habachy

Η συνεργασία με τον Έλον Μασκ

Ίδρυσε τη Galactic Legacy Labs (GLL) το 2020 με το συνέταιρό του Νόβα Σπίβακ (Nova Spivack) με σκοπό να βοηθήσουν καθημερινούς ανθρώπους να αποκτήσουν τριβή με το χώρο του διαστήματος. «Μέσα δηλαδή από εκπαιδευτικές αλλά και ψυχαγωγικές δράσεις, να μπορέσουν άνθρωποι σαν εσένα και εμένα να γνωρίσουν το διάστημα, να αναλογιστούν την προσέλευση του ανθρώπινου είδους και να διευρευνήσουν το νέο τους οίκο με αίσθημα ευθύνης για τις επόμενες γενεές και σεβασμό στην ανθρώπινη ιστορία», εξηγεί.

Η έδρα της βρίσκεται στις Η.Π.Α.. Εκτός από τους δύο ιδρυτές, στην GLL συμμετέχουν διάφορα στελέχη από το χώρο της τεχνολογίας, του διαστήματος, του μάρκετινγκ και της ψυχαγωγίας. Κύρια δραστηριότητα του Κρις όμως παραμένει το venture capital. Σε αυτήν την κατεύθυνση ίδρυσε τη Charge Ventures. Πρόκειται για venture capital fund με έδρα τη Νέα Υόρκη που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, στα αρχικά στάδια δημιουργίας τους. «H Charge έχει μέχρι στιγμής ένα πορτφόλιο με πάνω από σαράντα επενδύσεις στους χώρους των logistics, telemedicine, deep tech, Τεχνητή Νοημοσύνη, Direct to Consumer, Fintech και τα λοιπά, με πιο γνωστές αυτές της Parsley Health, Transfix, Electric A.I., Simple Health, Bison Trails μεταξύ άλλων», όπως διευκρινίζει.

Ο συνέταιρός του στην GLL Νόβα Σπίβακ είχε ιδρύσει το 2015 το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arch Mission Foundation με σκοπό να διατηρήσει τη γνώση που έχει συσσωρεύσει το ανθρώπινο είδος ανά τους αιώνες. Και να τη μεταφέρει σε διαφορετικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Εκεί θα μπορεί να παραμείνει για περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια αφού η πληροφορία μεταφέρεται αναλογικά πάνω σε δίσκους νικελίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η μορφή της να διατηρείται αναλλοίωτη σε ακραίες θερμοκρασίες ζέστης και ψύχους.

Επίσης, η πληροφορία ανασύρεται απλά με μικροσκόπιο, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου υπολογιστή. Κάθε δίσκος από νικέλιο μπορεί να χωρέσει πάνω από ένα εκατομμύριο σελίδες «και φανταστείτε άρα τον όγκο πληροφορίας που μπορούμε να διασώσουμε για τον ανθρώπινο πολιτισμό», υπογραμμίζει ο Κρις.

«Μέσω του Arch Mission foundation, έχουμε ήδη στείλει δύο μη κερδοσκοπικές αποστολές στο διάστημα. Η πρώτη, το 2018, με τη SpaceX. Θυμάστε το Tesla Roadster που ο Έλον Μασκ έστειλε στο διάστημα; Στο glove compartment αυτού του Tesla τοποθετήσαμε το υλικό». Αυτή περιείχε την τριλογία του Isaac Asimov Foundation.

Η δεύτερη αποστολή πραγματοποιήθηκε το 2019 με τη Space IL. Μετέφερε τριάντα εκατομμύρια σελίδες (δεκαδες χιλιαδες βιβλια, σελίδες της Wikipedia με τη νεότευκτη Lunar Library καθώς και DNA ανθρώπων, φυτών και ζώων).  Η ιστορία αυτή δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό wired.

Παρότι αυτή η δεύτερη αποστολή δεν προσγειώθηκε επιτυχώς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μετά την πρόσκρουση στο φεγγάρι, το υλικό παρέμεινε στην επιφάνειά του. Η Arch Mission έστειλε χιλιάδες tardigrades (αρκούδες νερού: μικοροργανισμοί που μπορούν να ζήσουν στις συνθήκες της Σελήνης). Αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά πιστεύεται ότι υπάρχει ζωή στο φεγγάρι.

Πώς γεννήθηκε η Lunaprise

«Επόμενο βήμα λοιπόν ήταν να προσφέρουμε πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους να πουν την ιστορία τους. Να ανεβάσουν τη φωτογραφία τους και εμείς να συμπεριλάβουμε το υλικό αυτό στην επόμενη αποστολή στην Σελήνη. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο πρόγραμμα της GLL, η Lunaprise, μέσα από το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να στείλει τη φωτογραφία της οικογένειάς του, της αγαπημένης του, του παιδιού του ή του γονέα του στο φεγγάρι ώστε να μείνει  εκείγια πάντα. Και ενώ το κάθε κιλό (payload) μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο δολάρια, η τεχνολογία μας, δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να στείλουν το υλικό τους και την ιστορία τους για λιγότερο από $100 (Ευρώ 80)» επισημαίνει ο Κρις.

Λίγοι Έλληνες έχουν βρει το δρόμο τους μέχρι τον Έλον Μασκ. Ο ίδιος δεν τον έχει γνωρίσει προσωπικά. Τον γνώρισε όμως ο συνέταιρός του όταν συνεργάστηκαν στην πρώτη αποστολή της Arch Mission. Επιπλέον, η GLL σύναψε συμφωνία με την Intuitive Machines για να συμμετέχει στην πρώτη της αποστολή το φθινόπωρο του 2021 και του 2022, όντας το πρώτο commercial payload (εμπορικό φορτίο), μαζί με άλλα ερευνητικά φορτία. Η Intuitive Machines θεωρείται η καλυτερη εταιρεία κατασκευής moon landers (οχήματα προσελήνωσης), η οποία ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της ΝΑSΑ. Το moon lander της ΙΜ θα πετάξει μέχρι την Σελήνη με το Falcon 9 της SpaceX.

Εποίκιση και τουρισμός

Πρόκειται λοιπόν για τα πρώτα χνάρια «εποίκισης» του σύμπαντος, που μελετούν εδώ και καιρό ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος. «Η εποίκιση του διαστήματος φαντάζει μακρινή για τους περισσότερους ανθρώπους αλλά για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη πρόκειγαι για το next big thing (σ.σ. ο επόμενος μεγάλος στόχος). Τόσο ο Μπέζος με την Blue Origin όσο και ο Μασκ με την SpaceX, αλλά και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον με την Virgin Atlantic έχουν αντιληφθεί μια κοινή αλήθεια» διαπιστώνει ο συνιδρυτής της GLL.

«Όπως παλαιότερα ο άνθρωπος φοβόταν να κατακτήσει τις θάλασσες και τους ωκεανούς, έτσι και σήμερα αρνείται να αντιληφθεί ότι η Γη συνιστά ένα μόνο μικρό μέρος αυτού του κόσμου που βρίσκεται εκεί έξω και μας περιμένει να το ανακαλύψουμε. Είναι θέμα χρόνου καταρχήν να ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε σαν τουρίστες στο Φεγγάρι. Ή ακομα και να εποκίσουμε, κάποτε, άλλους πλανήτες. Όπως άλλοτε οι Ευρωπαίοι εποίκισαν το Νέο Κόσμο και οι Αρχαίοι Έλληνες τη Μικρά Ασία. Ο άνθρωπος είναι εξερευνητής από τη φύση του, η εξερεύνηση καταγράφεται στο DNA του».

Η εποίκιση θεωρεί ότι θα καθυστερήσει σημαντικά: «Δεν θα την προλάβει η γενιά μας, νομίζω. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για το λεγόμενο race to space. Ρομποτικά οχήματα προσγειώνονται στον Αρη και στην Σεληνη αναλύοντας συνεχή δεδομένα όσον αφορά την κατανόηση του περιβάλλοντος. Το Mars One έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης ανθρώπινης αποικίας στον Άρη μέχι το 2030. Κατά τη γνώμη μου υπερβολικά φιλόδοξο. Αλλά το κομμάτι του τουρίστα του διαστήματος, βρίσκεται κοντά. Θα το προλάβουμε. Ξεσκονίστε τα διαβατήρια».

Όταν παιδικές ζωγραφιές μετοικούν στο διάστημα

Η πρώτη επαφή όμως πραγματοποιήθηκε. Η συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη προέκυψε φυσικά, εφόσον η σύζυγος του Χρήστου Ίνα Κάπαρη αποφοίτησε από το περίφημο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην καρδιά του Ψυχικού. Ο γιος τους πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού.

«Θεώρησα λοιπόν ότι θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και cool να στείλουμε τις ιστορίες και τις φωτογραφίες όλων των μαθητών στην Σελήνη, και ο Μωραΐτης να είναι το πρώτο σχολείο στον κόσμο που θα το πραγματοποιήσει. Το σκέφτηκα λοιπόν, το πρότεινα στους ιδιοκτήτες με τους οποίους γνωριζόμαστε, και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η προσπάθεια έχει μέχρι στιγμής αγκαλιαστεί με ενθουσιασμό από ολους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και ιδιαιτέρως τους μαθητές. Και θεωρώ ότι θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με το Διάστημα. Να ονειρευτούν, να εμπνευστούν, να μαθουν και να δημιουργήσουν. Επίσης, οι μαθητές θα εξετάσουν τις ιστορικές, επιστημονικές, τεχνολογικές και φιλοσοφικές πτυχές του συναρπαστικού αυτού θέματος. Κείμενα και εικόνες θα ταξιδέψουν έως το φεγγάρι, για να παραμείνουν εκεί σε μια μορφή που δεν θα καταστραφεί από τον χρόνο ή τις ατμοσφαιρικές συνθήκες».

Η δράση στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδς της Σχολής Μωραΐτη από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο ονομάζεται Moraitis Moon Landing. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ολοφάνερος. Επικεφαλής και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος έχει τεθεί ο αστροφυσικός και διευθυντής του Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, Λουκάς Μωραΐτης.

Θα συμμετέχουν ενδεχομένως και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού: Για την ώρα, «μιλάμε με πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες για μελλοντικές ερευνητικές αποστολές».

Στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες: «Παραδοσιακοί τομείς όπως η ναυτιλια, ο τουρισμός, η ενέργεια και το real estate, πάντα θα εμφανίζουν δυνατότητες. Παρόλα αυτά περιμένω να δω τα μεγαλύτερα success stories να προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας».

Όσο για τη νέα γενιά: «Ο γιος μου θα ήθελα να ζει μεταξύ Γης και Σελήνης», απαντάει με χιουμοριστική διάθεση ο Κρις.

Πληροφορίες:

www.lunaprise.com

charge.vc

archmission.org