ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1926, όταν η Ελισάβετ, δούκισσα της Υόρκης έφερνε στον κόσμο με καισαρική τομή ένα υγιέστατο κοριτσάκι κάνοντας ευτυχείς την μητέρα και τον πατέρα της Αλβέρτο, δούκα της Υόρκης.
Λίγες μέρες μετά θα την βάφτιζαν στο παρεκκλήσι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ Ελισάβετ, Αλεξάνδρα, Μαρία αν και στην οικογένεια θα προτιμούσαν να την φωνάζουν Λίλιμπετ.
Ο Αλβέρτος ήταν ο δεύτερος γιος του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και εκείνη τη στιγμή τίποτε δεν προοιώνιζε, ότι η μικρή Ελισάβετ θα γινόταν μετά, από όχι πολλά χρόνια, βασίλισσα και στη συνέχεια η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, η πρώτη, που γιορτάζει φέτος ένα πλατινένιο ιωβηλαίο.
Στα 96 της χρόνια σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, το σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου δικαιολογημένα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η ηγέτης που με την απαρασάλευτη σταθερότητά της – παρά τους κλυδωνισμούς, γνωστούς ή άγνωστους που μπορεί να μεσολάβησαν στα 70 αυτά χρόνια – ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους υπηκόους της.
Ένα σκάνδαλο ήταν αυτό, που είχε αλλάξει τη μοίρα της, και δεν ήταν άλλο από τη σχέση του θείου της Έντουαρντ, πρώτου στη σειρά διαδοχής στο θρόνο με μία διαζευγμένη κυρία, την Ουόλις Σίμπσον.
Με την παραίτησή του όμως από το θρόνο, αφού προτίμησε μα παντρευτεί τη Σίμπσον, και με την ανάδειξη του πατέρα της ως βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ η ιστορία ξαναγράφτηκε. Φυσικά μεγάλωσε σαν πριγκιποπούλα με τις νταντάδες, τα μαθήματα καλών τρόπων και τα σχετικά ενώ απέκτησε το πρώτο της αλογάκι πόνι σε ηλικία τεσσάρων ετών.
Στη ζωή της θα λάτρευε εξάλλου τα άλογα και την ιππασία στην οποία επιδιδόταν ως πριν λίγα χρόνια. Το πρώτο της πορτρέτο πάντως το απέκτησε ενώ ήταν επτά ετών.
Η εκπαίδευση
Κατ΄οίκον διδαχθείσα όπως θα λέγαμε, είχε μάθει Συνταγματική ιστορία από τον αντιπρύτανη του Κολεγίου Ήτον αλλά βεβαίως και γαλλικά, ενώ προετοιμαζόταν ταυτόχρονα και για τη διαδοχή.
Έτσι σε ηλικία 14 ετών έκανε την πρώτη ομιλία της από το BBC, τον Οκτώβριο του 1940 απευθυνόμενη σε παιδιά. Ενώ το 1943 κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με τη στολή των Γρεναδιέρων αναπληρώνοντας τον πατέρα της στην τελετή Trooping the Colour.
Μια παράδοση τεσσάρων αιώνων, που πραγματοποιείται από τα έφιππα συντάγματα των Βρετανικών Στρατών και της Κοινοπολιτείας. Είχε ήδη άλλωστε διοριστεί συνταγματάρχης, και είχε γίνει μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, κάτι που σήμαινε ότι σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του βασιλιά θα μπορούσε να τον αναπληρώσει επισήμως.
Στη διάρκεια του πολέμου όμως, είχε επίσης εκπαιδευτεί ως οδηγός στρατιωτικών φορτηγών και μηχανικός ενώ είχε υπηρετήσει ως επίτιμη ανθυπολοχαγός, όπως είναι γνωστό άλλωστε τα αυτοκίνητα και γενικά η οδήγηση ήταν μία από της αγάπες της.
Φωτογραφίες την έδειχναν συχνά να διασχίζει την αγγλική ύπαιθρο με το Land Rover της και μάλιστα από τα παλιότερα μοντέλα. Επισήμως πάντως, σταμάτησε να οδηγεί σε δημόσιους δρόμους το 2019, ύστερα από το τροχαίο ατύχημα που είχε ο Φίλιππος 97 ετών τότε…
Έως και κινηματογραφική ταινία έχει γίνει εξάλλου, η συμμετοχή της Ελισάβετ και της αδελφής της Μάργκαρετ στον πανηγυρισμό των Βρετανών για τη λήξη του πολέμου στις 8 Μαΐου του 1945, όταν ανακατεύτηκαν με τα πλήθη, χωρίς να τις αναγνωρίσει κανείς.
Ελισάβετ και Φίλιππος
Η γνωριμία με τον μελλοντικό σύζυγό της Φίλιππο, πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας είχε γίνει ενώ εκείνη ήταν ακόμη 13 ετών κι εκείνος υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ. Από τότε, τον Ιούλιο του 1939 είχε δηλώσει η μικρή Ελίζαμπεθ ότι ήταν ερωτευμένη με τον ωραίο Φίλιππο και άρχισε αλληλογραφία μαζί του ώσπου τελικά, στις 9 Ιουλίου του 1947 ανακοινώθηκε ο αρραβώνας τους.
Όπως είναι γνωστό, η βασιλική οικογένεια δεν ήθελε αυτό το γάμο για πολλούς λόγους, οικονομικούς, γιατί ο Φίλιππος δεν είχε περιουσία αλλά και πολιτικούς, αφού ο πατέρας του Ανδρέας της Ελλάδας είχε κριθεί συνένοχος από στρατοδικείο για ό,τι οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή ενώ οι αδερφές του είχε παντρευτεί Γερμανούς. Επιπλέον ήταν χριστιανός ορθόδοξος.
Όλα ξεπεράστηκαν όμως και ο γάμος έγινε στις 20 Νοεμβρίου του 1947. Το φόρεμα της είχε σχεδιαστεί από τον σερ Νόρμαν Χάρτνελ και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μεταξωτά υφάσματα από την Κίνα. Όμως δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, η Ελισάβετ έπραξε ό,τι και οι άλλες νύφες της εποχής, δηλαδή συγκέντρωσε μεταπολεμικά κουπόνια για τα υλικά.
Είχε αποκτήσει ήδη δύο παιδιά, το Κάρολο και την Άννα, όταν το 1952 πεθαίνοντας ο πατέρας της κλήθηκε να αναλάβει το θρόνο, με τη στέψη να γίνεται στις 2 Ιουνίου του 1953 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Ήταν η πρώτη στέψη μάλιστα, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Εκείνη τη στιγμή ήταν η ανώτατη ηγέτης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Στα χρόνια που θα έρχονταν όμως, με νέο άνεμο να πνέει στις πάλαι ποτέ αποικίες, η Βρετανία θα μετασχηματιζόταν σε Κοινοπολιτεία των Εθνών, χάνοντας μία προς μία της κτήσεις της. Πάντως η Ελισάβετ εξακολουθεί να έχει την κυριαρχία όλων των δελφινιών που κολυμπούν στα βρετανικά ύδατα.
Οι άσχημες μέρες
Στη διάρκεια της βασιλείας της η Ελισάβετ έχει επικριθεί συχνά για κινήσεις για τις οποίες ήταν –ή υποτίθεται ότι ήταν– υπεύθυνη. Δημοσίως όμως δεν έχει εκφράσει ποτέ πολιτικές πεποιθήσεις, ενώ οι λίγες και προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις της μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο των αναλυτών, προκειμένου να διακρίνουν ό,τι κρύβεται από πίσω…
Πάντως σύμφωνα με την παράδοση, που είχε καθιερωθεί από την εποχή του Τσόρτσιλ η βασίλισσα συναντά τον πρωθυπουργό κάθε Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. εφ΄όσον είναι και οι δύο στο Λονδίνο. Σ΄αυτό το jour fixe μάλιστα δεν κρατιούνται σημειώσεις.
Το 1992 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές της, καθώς τρία από τα παιδιά της είδαν τους γάμους τους να διαλύονται ενώ μια μεγάλη φωτιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο κάστρο στο Windsor.
Ειδικά όμως το διαζύγιο του Κάρολου με την Νταϊάνα το 1996, αν και τα προβλήματα είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα, και ο θάνατός της τον επόμενο χρόνο κόστισε στην Ελισάβετ πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα, όπως λέγεται.
Παρ΄ότι δεν έλειψαν τα κακόβουλα σχόλια, ακόμη και ότι η βασίλισσα ήταν με κάποιο τρόπο υπεύθυνη. Σ΄ αυτά είχε συμβάλει και το γεγονός ότι η βασιλική σημαία δεν υπήρχε έξω από το Μπάκιγχαμ την ημέρα της κηδείας, την ίδια στιγμή που πλήθη κόσμου συγκεντρώνονταν για να αφήσουν ένα λουλούδι. Η σημαία τελικώς υψώθηκε, είναι φανερό όμως ότι η Ελισάβετ δεν είχε ως τότε αξιολογήσει την αγάπη, που έτρεφαν οι Βρετανοί για την πριγκίπισσα.
Μεγάλο χτύπημα υπήρξε ωστόσο ο θάνατος του αγαπημένου της συντρόφου Φίλιππου πέρυσι, αφού είχαν διανύσει μαζί μια ζωή σχεδόν εβδομήντα χρόνων.
Τα «μυστικά» της βασίλισσας
‘Εχει ειπωθεί ότι η βασίλισσα είναι «γερό ποτήρι», κάτι που επιβεβαιώθηκε και τελευταία, όταν έγινε γνωστό, ότι οι γιατροί της συνέστησαν να πίνει λιγότερο για λόγους υγείας.
Είναι γνωστό όμως, ότι αγαπά κυρίως το τζιν με τριμμένο πάγο ή το Dubonnet Cocktail που περιλαμβάνει επίσης τζιν αλλά και Dubonnet. Πίνει επίσης ουίσκι ενώ στα μη αλκοολούχα είναι φυσικά το τσάι, το earl grey για την ακρίβεια. Το μάνγκο εξάλλου, είναι το αγαπημένο της φρούτο και τα γαρύφαλλα τα αγαπημένα της λουλούδια.
Λατρεύει τα σκυλιά ειδικά τα κόργκι, το πρώτο της μάλιστα το είχε αποκτήσει ενώ ήταν 18 χρονών, ενώ συχνά στους περιπάτους της στην εξοχή την συνοδεύουν και λάμπραντορ. Στα χόμπι της πρώτη έρχεται η φωτογραφία, στην οποία ματαίως προσπάθησε να μυήσει τον Κάρολο, που προτιμά τη ζωγραφική ακουαρέλας. Αγαπά όμως και τους χορούς, ειδικά τους σκωτσέζικους, είναι γνωστό άλλωστε, ότι στο παλάτι Μπάλμοραλ, διοργάνωνε χορούς με καλεσμένους το προσωπικό και γείτονες.
Εκείνο που δεν είναι και πολύ γνωστό αφορά τις μιμητικές ικανότητές της, λέγεται μάλιστα, ότι ήταν εξαιρετική στη μίμηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία –όπως λέγεται πάλι– δεν συμπαθούσε.
Λάμψη και χρώμα
Μεγάλη αδυναμία της εξάλλου τα δυνατά, λαμπερά χρώματα! Για να την ξεχωρίζει αμέσως μέσα στο πλήθος, όπως λέγεται.
Ταγιέρ ή παλτό, καπέλο, τσάντα, παπούτσια, όλα σε απόλυτη συμφωνία! Ορισμένα από τα ρούχα της έχουν κατασκευαστεί με υφάσματα, που της έχουν προσφερθεί κατά καιρούς ως δώρα και δεν έμειναν αναξιοποίητα.
Όσο για τα καπέλα υπολογίζεται, πως έχει φορέσει πάνω από 5000 στη ζωή της. Και τι περιέχει η τσάντα της, που δεν την αποχωρίζεται ποτέ; Όπως έχει αποκαλυφθεί μέσα στα στιλάτα τσαντάκια, όλα παρόμοιου σχεδίου υπάρχουν τα κλασικά: ένα κραγιόν, ένας καθρέφτης, μία πένα, ένα κέρμα για την εκκλησία και ένα αγκιστράκι για να κρεμάσει την τσάντα αν χρειαστεί.
Το κοσμήματα όμως είναι μια ειδική κατηγορία. Περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια, καρφίτσες και στέμματα φυσικά. Σμαράγδια, διαμάντια, ρουμπίνια και μαργαριτάρια, μ΄αυτή τη σειρά είναι οι αγαπημένοι πολύτιμοι λίθοι της Ελισάβετ. Δικό της ένα μενταγιόν με διαμάντια 8,8 καρατίων, από το διαμάντι Cullinan, το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει εξορυχθεί ποτέ.
Το κολιέ με τα εννέα τεράστια σμαράγδια που ανήκαν στη γιαγιά της, Μαρίας δούκισσας του Κέιμπριτζ. Το διαμαντένιο στέμμα με τα 1.333 διαμάντια κοπής μπριγιάν και τις δύο σειρές μαργαριταριών. Το διαμάντι Koh-i-Noor («Βουνό του Φωτός») με τα 1896 καράτια, που σύμφωνα με τον θρύλο είχε κλαπεί από τον θεό Κρίσνα όταν κοιμόταν. Επίσης η τιάρα με ρουμπίνια Βιρμανίας. Όσο για τις σειρές μαργαριταριών, που φοράει πάντα στις εξόδους της είναι θέμα εθιμοτυπίας, που πάει …χίλια χρόνια πίσω για τις βασίλισσες.
Κίνδυνος κλοπής πάντως δεν υπάρχει. Έως και ο Τζέιμς Μποντ, κατά κόσμον Ντάνιελ Κρέγκ είχε επιστρατευθεί να την προστατεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Όπου αποκαλύφθηκε, ότι πέρα από τ΄ άλλα η Ελισάβετ Β΄ έχει και χιούμορ.
Διαβάστε επίσης:
Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τα 70 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο
Βασίλισσα Ελισάβετ: Το ευχαριστήριο μήνυμα ενόψει των εορτασμών για τα 70 χρόνια στον θρόνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: Δεν προχωράμε σε συμφωνία αν δεν λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων