ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πτυχώσεις σε πρώτο πλάνο να δίνουν κίνηση και δυναμική στο σώμα. Τυπώματα που αντλούν τα θέματά τους από την Ελληνική Επανάσταση. Κι όσο για τα χρώματα λειτουργούν ως σύμβολα για να υπενθυμίσουν το κόκκινο της μάχης και του λαβωμένου σώματος, το μαύρο του μπαρουτιού αλλά και του πένθους. Μια σύγχρονη, διαφορετική προσέγγιση στην καθημερινή πλευρά της Επανάστασης.
Στα ρούχα των πολεμιστών, ανδρών και γυναικών, μακριά από το φολκόρ και την ωραιοποίηση αλλά με την προσπάθεια ενσωμάτωσης του ηρωικού δράματος που λάμβανε χώρα στα πεδία των μαχών.
Πρόκειται για σύγχρονα ενδύματα, που σχεδίασαν και δημιούργησαν έντεκα φοιτητές του Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Ένα σύνολο από εξαιρετικές προτάσεις που θα παρουσιαστεί από τις 19 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μικρές ιστορίες επανάστασης».
Πηγή έμπνευσης υπήρξαν γεγονότα και πρόσωπα του Αγώνα, όπως αποδόθηκαν στις γραπτές πηγές της εποχής αλλά και στη ζωγραφική. Ιστορικές προσωπικότητες και εμβληματικές γυναικείες μορφές, όπως η Μπουμπουλίνα και η Βασιλική Κονταξή _η περίφημη Κυρά –Βασιλική, τελευταία σύζυγος του Αλή Πασά που ασκούσε επίδραση πάνω του υπέρ των Ελλήνων _ αποτελούν πρότυπα γυναικών, που αποδόθηκαν μέσα από σύγχρονα ενδύματα.
Οι νέοι σχεδιαστές έτσι, εστιάζοντας σε επιμέρους στοιχεία της στολής του εύζωνα και της πλούσιας παράδοσης της γυναικείας φορεσιάς αφηγούνται εκ νέου μικρές στιγμές της επανάστασης του ΄21 μέσα από τις υφές, τα χρώματα και τις γραμμές των ενδυμάτων.
Σύγχρονη δημιουργία εμπνευσμένη από τους αγώνες και τους ήρωες της Επανάστασης
Η «μετάφραση» ήταν ελεύθερη και η απόδοση οφείλεται μόνο στη ματιά του σχεδιαστή και στην αισθητική του ερμηνεία, μέσα από ιστορίες που αντλήθηκαν από αρχεία και ποικίλες αναγνώσεις της Επανάστασης. Έτσι το αποτέλεσμα δημιουργεί νέες ιστορίες, που είναι περισσότερο το αποτύπωμα ενός συμβάντος, το οποίο έχει κατ’ επανάληψη «υφανθεί» στο πέρασμα των 200 χρόνων ως κλασική εικονογράφηση του αφηγήματος του 1821.
Τα ρούχα σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές στα εργαστήρια του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης: Άντρια Αδάμου, Γεωργία Παχυγιαννάκη, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Έλενα Τσαλικίδου, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Ιωάννα Σκουρλέτου, Θανάσης Βασιλειάδης και Κώστας Λυκούδης. Ιδέα και καθοδήγηση ήταν της Βενετία Κουτσού, λέκτορος εφαρμογών ενώ το portfolio δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση της Ελιάνας Δημητρακοπούλου.
Σύγχρονη δημιουργία εμπνευσμένη από τους αγώνες και τους ήρωες της Επανάστασης
Οι επισκέπτες της έκθεσης εξάλλου θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τα στάδια της κατασκευής των ενδυμάτων μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση των portfolio των δημιουργών τους αλλά και να κατανοήσουν τις σχεδιαστικές επιλογές τους μέσα από την παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού. Να σημειωθεί ότι η έκθεση πλαισιώνει την αρχαιολογική περιοδική έκθεση του μουσείου «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία [1821-2021].
Διαβάστε επίσης
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Έλληνας και Τούρκος ιστορικός συζητούν για την Ελληνική Επανάσταση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για σοβαρά γενετικά νοσήματα
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες