ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι πιο θεμιτό από μία εκδήλωση για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο ορμητήριό του την ιστορική Καρύταινα;
Πόσο μάλλον φέτος, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πόσο δύσκολη, όμως, η πραγματοποίησή της, όταν ο αρμόδιος δημόσιος φορέας βάζει συνεχώς προσκόμματα, με συνέπεια να κινδυνεύει με ματαίωση. Γιατί ένα μόνον μήνα πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων, που έχει προγραμματισθεί στον Πύργο της Λεβένταινας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, που αρχικώς είχε συναινέσει για την εκδήλωση, όχι απλώς αδιαφόρησε, παρά αλλάζοντας στάση, σχεδόν την έχει θέσει υπό διωγμό!
Μόνη ελπίδα τώρα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ κι ένα χρόνο γι’ αυτό το πολύ σημαντικό, επετειακό γεγονός είναι η ανταπόκριση της υπουργού Πολιτισμού στο αίτημα! Γιατί στην κυρία Λίνα Μενδώνη απευθύνθηκε ο Σύλλογος των Καρυτινών Αθήνας – Πειραιά «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», προκειμένου να δώσει λύση στην άνευ προηγουμένου κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί.
Η συγκεκριμένη έκθεση στον Πύργο της Λεβένταινας μάλιστα εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων επετειακών εκδηλώσεων σε Καρύταινα και Μεθώνη με γενικό τίτλο «Η Ιστορία του 1821 μέσα από δύο Κάστρα», προκειμένου να προβληθούν οι δύο τόποι, αλλά και τα κάστρα τους, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στον Αγώνα του ΄21. Συνδιοργανωτές είναι φορείς και σύλλογοι των δύο περιοχών με την επιστημονική στήριξη του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
«Το ένα κάστρο της Καρύταινας ως ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το άλλο της Μεθώνης, που αποτέλεσε το κέντρο δράσης του Ιμπραήμ. Τη συνεργασία αυτή τη στηρίζει επιστημονικά και η κυρία Χατζηιωάννου, η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών», όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αδαμόπουλος.
«Τη συνεργασία αυτή την ήθελε και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας υπό την διεύθυνση της κυρίας Καραπαναγιώτου, η οποία μου ζήτησε να συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων ως συνεργαζόμενος φορέας και η ίδια ως μέλος της ομάδας έργου. Δυστυχώς η κυρία Καραπαναγιώτου τοποθετήθηκε τον Μάρτιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αποτέλεσμα ο καινούργιος προϊστάμενος χωρίς καμία συζήτηση να αποσύρει το ενδιαφέρον του για τις εκδηλώσεις», διευκρινίζει στην επιστολή του ο κ. Αδαμόπουλος.
Εντοπίζοντας έτσι και την αρχή των προβλημάτων: «Τον καλέσαμε να είναι ένας από τους ομιλητές για το κάστρο της Καρύταινας και η απάντηση του ήταν αρνητική. Μου ζήτησε μέχρι και μελέτη της έκθεσης, την οποία συνέταξα με όλες τις λεπτομέρειες και για ένα ολόκληρο μήνα την κρατούσε στο συρτάρι του χωρίς να της δώσει την παραμικρή σημασία, την ώρα που ο χρόνος για εμάς είναι τόσο σημαντικός», προσθέτει ο ίδιος.
Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που διενεργούνται εκδηλώσεις από τον Σύλλογο στον πύργο της Λεβένταινας, καθώς, πάντα με έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, το 2018 είχε γίνει η έκθεση «Καρύταινα of Europe» και το 2019 για την έκθεση με τους Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες αφιερωμένη στο έτος Χαλεπά. Κι ήταν από τις λίγες φορές, που ο Πύργος άνοιξε για το κοινό, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μνημεία της Καρύταινας είναι κλειστά, ελλείψει φύλακα, στερώντας από τους επισκέπτες την χαρά να τα γνωρίσουν.
Επιπλέον, όπως μας πληροφορεί ο κ. Αδαμόπουλος ενώ γι’ αυτές τις δύο προηγούμενες εκθέσεις είχε αποφασίσει τοπικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων, τώρα ο νέος προϊστάμενος έστειλε τον φάκελο για εγκρίσεις στη Διεύθυνση Μουσείων στην Αθήνα και στη Διεύθυνση Βυζαντινών -όπως ο ίδιος είπε στο σύλλογο- με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απάντηση. Όπλα, έγγραφα, επιστολές του Γέρου του Μωριά, λιθογραφίες με προσωπογραφίες αλλά και γεγονότα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, συλλεκτικά βιβλία φιλελλήνων περιηγητών των αρχών του 19ου αιώνα με ειδικές αναφορές στην Καρύταινα, εκκλησιαστικά βιβλία και άλλα αντικείμενα περιλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία ελπίζεται βεβαίως να μην ακυρωθεί.
Πέρα από αυτά, πάντως, είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς την αδιαφορία της Εφορείας προς την προσπάθεια τέλεσης μιας εκδήλωσης, που εκτός από την σημασία της για τον τόπο και τους ανθρώπους, αφού ανακαλεί τις ιστορικές μνήμες της περιοχής, συμβάλει και στην ένταξη ενός μνημείου στη σύγχρονη κοινωνία. Όπως, επίσης, είναι αδύνατον να κατανοηθεί αυτή τη στάση απαξίωσης προς έναν ιστορικό σύλλογο, που έχει αποδείξει πολλαπλώς την ποιότητα και τη σημασία των εκδηλώσεων που αναλαμβάνει, πόσο μάλλον, που η φετινή αφορά στην απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές του ΄21 και δη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, η αύρα του οποίου υπάρχει ακόμη πάνω από την Καρύταινα.
Διαβάστε ακόμη:
Ιούλιος για τα παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο ντετέκτιβ, ο συλλέκτης, ο φιλότεχνος και η «πτώση» ενός Πικάσο – Τα μυστικά της κλοπής στην Πινακοθήκη
Τιμώμενη η Γερμανική λογοτεχνία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση