Η «αποενοχοποίηση» της παραδοσιακής, ελληνικής κληρονομιάς: Εύζωνες με τα τσαρούχια τους και Ελληνοπούλες, τρία διαχρονικά σύμβολα του ελληνισμού, που μας φέρνουν πιο κοντά στο επετειακό έτος του 2021 και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι τα γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το νέο έτος.

Η έμπνευση προέρχεται από την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», που εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου. Και σ΄αυτήν θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά στο κοινό η Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου με σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του Ελληνικού Νεοκλασικισμού σε έναν διάλογο μάλιστα με σημαντικές αρχαιότητες από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Οι χρυσές, αστραφτερές μινιατούρες έτσι που παριστάνουν τσαρούχια, Εύζωνες και Ελληνοπούλες, γίνονται σύμβολα τύχης, δύναμης και προστασίας για το 2021! Γιατί οι Εύζωνες ήταν και είναι πάντα οι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, οι περήφανοι τσολιάδες, με τη στολή τους να έχει καθιερωθεί επίσημα από τον Βασιλιά Όθωνα, που όπως είναι γνωστό την φορούσε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.
Μέρος της στολής και το τσαρούχι, το πιο διαδεδομένο υπόδημα των χωρικών της ηπειρωτικής Ελλάδας ως τον 19ο με αρχές 20ου αιώνα. Ένα ιστορικό σύμβολο, εκτός των άλλων, του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, από την ενδυμασία των αγωνιστών του 1821.

Τα γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η Ελληνοπούλα τέλος φοράει την στολή, που καθιερώθηκε από την βασίλισσα της Ελλάδας Αμαλία ως επίσημη ενδυμασία της αυλής της. Δεν ήταν παραδοσιακή ως τότε, καθώς στην πραγματικότητα ήταν μία σύνθεση από διάφορες εθνικές και μη ενδυμασίες, με τα χρόνια όμως, ο τύπος αυτός, με αφετηρία την βασιλική αυλή, διαδόθηκε στα αστικά κέντρα της Ελλάδας και μετεξελίχθηκε σε εθνική γυναικεία φορεσιά. Το κορίτσια έτσι και σήμερα ακόμη ντύνονται «Αμαλίες» για να πάνε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Σύμβολα καλής τύχης και αντοχής στα δύσκολα, μια θετική αύρα που έρχεται από την αρχαιότητα για να απομακρύνει τα αρνητικά και να φέρει ευτυχία, τα γούρια είναι όπως κάθε χρόνο και πάλι εδώ.

Τα γούρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Να σημειωθεί, ότι το πωλητήριο του μουσείου, το Cycladic Shop συνεχίζει να λειτουργεί και μέσα από το eshop του με αποστολές σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο (210 7228321 (εσωτ. 107, 117, 153) | [email protected]) Κάθε αγορά μάλιστα μέσω του eshop ενισχύει τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα του Μουσείου.

Διαβάστε επίσης:

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Ασφάλεια από τον κορoνοϊό με ειδική πιστοποίηση για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση