Με μία έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μιλά για τα «Αντίδωρα του ΄21: Ήρωες και σύμβολα» θα εγκαινιαστεί στις 17 Ιουνίου το πρώτο κτήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κλάδου 9 στο Μοναστηράκι.

Προσωπικά αντικείμενα της Βασίλισσας Όλγας από τις Συλλογές του Τατοΐου και βέβαια από το ίδιο το μουσείο συνομιλούν με σύγχρονα έργα του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη και του ποιητή Μιχάλη Γκανά, σε έναν δυναμικό διάλογο εικόνας και λόγου, μνήμης και ταυτότητας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στον σχεδιασμό της συνεργάσθηκε η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού με ηλικία μεγαλύτερη του ενός αιώνα θα αρχίσει έτσι, να εγκαθίσταται σιγά σιγά στα νέα του κτήρια -18 συνολικά- που δημιουργούν μια «αυλή των θαυμάτων» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Στην κυριολεξία σε μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, που αποδίδεται άριστα αποκατεστημένη για την νέα της χρήση, μη ξεχνώντας ωστόσο την ιστορία της. Και συγκεκριμένα μορφές, όπως του ιερέα Νικόλαου Πλανά που λειτουργούσε στο εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου, στο ίδιο όπου έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ή σπίτια, όπως η οικία Δραγούμη, αλλά και το Τζαμί Τζισταράκη σε απόσταση αναπνοής.

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο, ξεχωριστό και πρωτότυπο μουσείο, που αναδεικνύει εκτός από τη νεώτερη, πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που πραγματοποίησε αυτοψία στο συγκρότημα, διατυπώνοντας τη βεβαιότητα, ότι με τα πολύτιμα εκθέματά του, τις διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, το ποικίλο εποπτικό υλικό φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην «Αυλή των θαυμάτων»

Στόχος μάλιστα είναι, κάθε κτήριο που ολοκληρώνεται, να αποδίδεται άμεσα στο κοινό ώστε, ως το τέλος του 2023 να υπάρξει η ολοκληρωμένη λειτουργία του συγκροτήματος. Και νωρίτερα όμως, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών εργασιών στα κτήρια, μπορεί να υπάρξει ένα άνοιγμα, με τη διοργάνωση -ήδη από τον Ιούνιο- εκδηλώσεων και δράσεων, δίνοντας έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ελισσαίου έχει άλλωστε ήδη ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους, το Τζαμί Τζισταράκη και δύο ακόμη κτήρια.

Οι εργασίες για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής των 25.000 αντικειμένων που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης. Στη νέα μόνιμη έκθεση το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον.

Αποκατάσταση κτηρίου

Στο χώρο θα λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων της «Αυλής των Θαυμάτων» υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (Α΄ Φάση) ενώ η Β΄ Φάση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτής της Β΄ Φάσης προβλέπεται η εγκατάσταση αναβατορίων, που θα τοποθετηθούν εντός του Μαΐου σε έξι κτήρια. Έτσι, μαζί με τα ήδη υφιστάμενα αναβατόρια θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμΕΑ στους εκθεσιακούς χώρους.

Επιπλέον, για την ασφαλή λειτουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται, η τοποθέτηση στεγάστρων στις εισόδους των κτηρίων, στηθαίων ασφαλείας ή υαλοπετασμάτων στις cours anglaises του περιβάλλοντος χώρου, κιγκλιδώματα στα παράθυρα, καθώς και η ολοκλήρωση των υπαίθριων καθιστικών.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ εξάλλου, με συνολικό προϋπολογισμό 138.550 ευρώ υλοποιούνται μια σειρά συμπληρωματικών εργασιών αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής, όπως η αποκατάσταση των πεζοδρομίων περιμετρικά του συγκροτήματος αλλά και η επάλειψη των εξωτερικών τοιχοποιιών με αντι-γκράφιτι βερνίκι, προκειμένου να προστατευτούν όταν θα απομακρυνθούν τα εργοταξιακά πετάσματα.

Απαιτείται ακόμη αντιμετώπιση των υγρασιών που εμφανίστηκαν στα αποκατεστημένα κτήρια, η συντήρηση των ξύλινων επιφανειών, η τοποθέτηση οριζόντιων συλλεκτήρων ομβρίων και υδρορροών.

Διαβάστε επίσης:

Μανόλης Κορρές: Ισχυρισμοί χωρίς απόδειξη οι δήθεν καταστροφές στην Ακρόπολη

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η σύγχρονη τέχνη συνομιλεί με τον κυκλαδικό πολιτισμό

Η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας μέσα από τα γραμματόσημα – Έκδοση, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη