ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίνακες και γλυπτά, διαμάντια και πολύτιμα χειρόγραφα, χαλιά, κρασιά, τσάντες και αθλητικά παπούτσια, ακόμη και ψηφιακά έργα τέχνης, τα πάντα άλλαξαν χέρια μέσα στο 2021 κάνοντας τους πωλητές – πρώην κατόχους τους, πλουσιότερους και τους αγοραστές απλώς ευτυχείς.
Ευτυχέστερος όλων όμως, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, που όπως ανακοίνωσε τα έργα τέχνης και αντικείμενα πολυτελείας που δημοπράτησε, απέφεραν 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτή ήταν η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας για τον οίκο, παρά την πανδημία. Ένα ρεκόρ για τον ίδιο, αλλά ρεκόρ επίσης και για πολλά από τα αντικείμενα, που πουλήθηκαν σε τιμές πάνω από τις εκτιμώμενες.
Λεονάρντο ντα Βίντσι, Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μπασκιά, Ρίχτερ είναι μερικές από τις πλέον διάσημες υπογραφές των έργων που διακινήθηκαν μέσω των δημοπρασιών, αρκετά μάλιστα από αυτά ως συλλεκτικές ενότητες. Με πλέον ηχηρή μεταξύ αυτών, εκείνη της Συλλογής Κοξ από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές ιμπρεσιονιστικής τέχνης που κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά.
Η πώληση των 23 έργων ήταν για την ακρίβεια κατά 160% υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης. Περιελάμβανε εξάλλου τρία εκπληκτικά έργα του Βαν Γκογκ με το ένα από αυτά, τις «Ξύλινες καλύβες ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια» του 1889 να φθάνει τα 71.350.000 δολάρια. Ενώ το έργο του Γκουστάβ Καγιεμπότ «Νέος άνδρας στο παράθυρό του» (1876) έφθασε τα 53.030.000 δολάρια, το «Εστάκ με κόκκινες στέγες» του Σεζάν τα 55.320.000 και το πορτρέτο του Μπασκιά από τον Άντι Γουόρχολ τα 40.091.500 δολάρια.
Τα 46.593.000 δολάρια απέφερε εξάλλου η πώληση έργων τέχνης και διακοσμητικών αντικειμένων από την συλλογή της δισεκατομμυριούχου Σάιντελ Μίλερ, ιδρύτριας της εταιρείας προϊόντων ομορφιάς Matrix Essentials. Ανάμεσα στα έργα Χουάν Μιρό, Ζαν Ντυμπουφέ και Τζόαν Μίτσελ καθώς και Φρανσουά- Ξαβιέ Λαλάν, όπως ένα οκταγωνικό τραπέζι με ελέφαντες, του τελευταίου που πουλήθηκε για 6.630.000 δολάρια, έξι φορές πάνω από την τιμή εκκίνησης.
Ντα Βίντσι και Γκρέκο
Στα 10 εκατομμύρια ευρώ έφθασε στο Λονδίνο, το μικρό σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τον τίτλο «Κεφάλι αρκούδας», σημειώνοντας έτσι νέο παγκόσμιο ρεκόρ για σχέδιό του. Γιατί μπορεί να έχουν διασωθεί πολλά σχέδια του μεγάλου δημιουργού, μόλις οκτώ όμως βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και αυτό ανέβασε πολύ την τιμή του.
Ο Ντα Βίντσι το είχε δημιουργήσει με την τεχνική του Silverpoint στις αρχές της δεκαετίας του 1480, λίγο πριν εγκαταλείψει τη Φλωρεντία για το Μιλάνο. Όπως πιστεύεται όμως, το σχέδιο επανεμφανίσθηκε σε έναν από τους καλύτερους πίνακές του, την «Κυρία με την ερμίνα» (1489-90), που τώρα στεγάζεται στο Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας. Κι αυτό, γιατί το κεφάλι της ερμίνας φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από αυτό της αρκούδας .
Μεγάλο ρεκόρ εξάλλου για τον Πικάσο και το έργο του «Γυναίκα καθισμένη δίπλα σε παράθυρο» του 1932, ένα από τα τελευταία υπέροχα έργα εκείνης της χρονιάς, στα οποία απαθανάτιζε τη μούσα του Μαρί-Τερέζ. Μετά από μια έντονη μάχη 19 λεπτών μεταξύ έξι υποψηφίων, το έργο πουλήθηκε τελικά για 103.410.000 δολάρια στη Νέα Υόρκη, ξεπερνώντας προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη.
Αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, είχε ένας Γκρέκο, που έφθασε σε δημοπρασία τα 1.222.500 δολάρια. Όπως έχει γράψει το mononews πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο, το «Πορτρέτο ενός κυρίου» (1570), όπως τιτλοφορείται, που ανήκε στη συλλογή Γιούλιους και Καμίλα Πρίστερ, ένα ζευγάρι Εβραίων της Βιέννης, των οποίων η περιουσία του κατασχέθηκε από την Γκεστάπο και στη συνέχεια «χάθηκε» για πολλά χρόνια, ώσπου να επανέλθει στο προσκήνιο και να βγει τελικά στην αγορά.
Από τον Τσόρτσιλ στον Μπασκιά
Ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά είχε πει ότι το 1982 ήταν η χρονιά που έφτιαξε τους καλύτερους πίνακες όλων των εποχών κι ένας από αυτούς είναι «Πολεμιστής», που απεικονίζει μια ολόσωμη ανδρική φιγούρα να κρατά στο δεξί χέρι ένα ξίφος ανασηκωμένο και έτοιμο να χτυπήσει. Το έργο πουλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ για 36.697.601 ευρώ και έγινε έτσι το ακριβότερο που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ασία.
Ρεκόρ και για έναν πίνακα του 1943 του Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον μόνο, που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συγκεκριμένα μετά την Διάσκεψη στην Καζαμπλάνκα τον Ιανουάριο αυτού του έτους. Αργότερα τον χάρισε στον Ρούσβελτ για τα γενέθλιά του. «Ο μιναρές του τζαμιού Κουτούμπα» όπως είναι ο τίτλος του πωλήθηκε για 8.285.000 στερλίνες κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του Τσόρτσιλ σε δημοπρασία.
Χειρόγραφα και αρχέτυπα
Δεκαεπτά εικονογραφημένα χειρόγραφα και περισσότερα από 200 αρχέτυπα της περίφημης συλλογής της Ελέιν και του Αλεξάντερ Ρόζενμπεργκ, που συγκεντρώνονταν επί 30 χρόνια πουλήθηκαν για 12.405.625 δολάρια σημειώνοντας 142% πάνω από την τιμή εκκίνησης. Κορυφαίο της συλλογής, το «Βιβλίο των Ωρών» του φιλοσόφου και δασκάλου Μπαρτολομέους Άνγκλικους, χρονολογούμενο περί το 1440, το οποίο ανέβηκε στα 3.630.000 δολάρια υπερδιπλάσιο από τη χαμηλή εκτίμηση.
Αλλά και ένα χειρόγραφο εργασίας 54 σελίδων γραμμένο από τον Αϊνστάιν και τον ελβετο-ιταλό μηχανικό Μικέλε Μπέσο έσπασε το ρεκόρ για επιστημονικό έγγραφο όταν πουλήθηκε στο Παρίσι για 11.656.560 ευρώ. Γραμμένο μεταξύ Ιουνίου 1913 και αρχών του 1914, το Χειρόγραφο του Αϊνστάιν-Μπέσο διευρύνει τη Θεωρία της Σχετικότητας που είχε δημοσιεύσει ο Αϊνστάιν το 1905.
Περιλαμβάνει 26 σελίδες στο χέρι του Αϊνστάιν και 25 από τον Μπέσο, με τρεις σελίδες καταχωρημένες και από τους δύο. Εκτός από ένα χειρόγραφο που φυλάσσεται στα Αρχεία Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ είναι το μόνο σωζόμενο έργο, που περιγράφει λεπτομερώς τη γένεση της Θεωρίας της Σχετικότητας.
Από την Ανατολή
Υπάρχουν μόνον 16 ακέραια «χαλιά δράκων» της δυναστείας των Μινγκ και στις 23 του περασμένου Νοεμβρίου ένα από αυτά πουλήθηκε στο Παρίσι για 6.881.000 ευρώ! Τιμή σχεδόν διπλάσια από την χαμηλή του εκτίμηση.
Τα «χαλιά δράκων» ήταν τοποθετημένα κάτω από τον αυτοκρατορικό θρόνο στην Απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου και αρχικά είχαν βαθύ κόκκινο χρώμα, που με το χρόνο έχει μετατραπεί σε χρυσοκίτρινο.
Απεικονίζει δύο δράκους με πέντε νύχια να κυνηγούν ένα φλεγόμενο μαργαριτάρι που συμβολίζει την τελειότητα και την ευημερία ενώ σύννεφα τρέχουν στο πάνω μέρος και κύματα κυλούν στο κάτω. Πώς όμως βρέθηκε στη Δύση;
Το είχε αγοράσει ένα ζευγάρι Αμερικανών που έκαναν το μήνα του μέλιτος στην Κίνα το 1920. Έτσι σήμερα αποτελεί το ένα από τα επτά που βρίσκονται σε δυτικές ιδιωτικές συλλογές ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στο μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου.
Από την Κίνα επίσης και ένα εκπληκτικό κινέζικο οινοδοχείο ηλικίας 3.200 ετών της δυναστείας των Σανγκ με τη μορφή μιας τίγρης και μιας κουκουβάγιας, που πωλήθηκε για 8.604.000 δολάρια, τιμή υπερδιπλάσια της εκκίνησης.
Και από την Ανατολή πάντα, την Περσία συγκεκριμένα o πίνακας που απεικονίζει 24 από τους γιους και τους εγγονούς του Φαθ Αλί Σαχ (1773 – 1834). Μία πραγματικά οικογενειακή πινακοθήκη, που φιλοτεχνήθηκε περί το 1810-20 και πουλήθηκε για 2.758.480 ευρώ υπερδιπλασιάζοντας την τιμή εκκίνησης. Ο πίνακας είχε αγοραστεί το 1921 από τον αμερικανό ζωγράφο και συλλέκτη Φρέντερικ Κλέι Μπάρτλετ ο οποίος το είχε στο σπίτι του που ήταν και εκθεσιακός χώρος.
Πολυτέλεια και φιλανθρωπία
Το μεγαλύτερο μωβ –ροζ διαμάντι, βάρους 15,81 καρατίων και άψογης κατάστασης, που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία έφθασε στην Magnificent Jewels του Χονγκ Κονγκ τα 25,334,236.73 ευρώ. Έγινε έτσι το πολυτιμότερο κόσμημα που πωλήθηκε στον οίκο Christie’s το 2021.
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ έφθασε εξάλλου, το ζευγάρι βραχιολιών της Μαρίας Αντουανέτας με διαμάντια 140 – 150 καρατίων. Και στις 5.203.250 λίρες Αγγλίας πουλήθηκε η συλλογή Χάρι Γουλφ με αριστουργήματα του Φαμπερζέ, μία από τις καλύτερες που κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά.
Το ρολόι Rolex Deep Sea, που πριν από 68 χρόνια κατέβηκε σε βάθη που δεν είχε πάει ποτέ άνθρωπος, στα 3.150 μέτρα συγκεκριμένα, στα ανοιχτά της ιταλικής ακτής μεταξύ Ρώμης και Νάπολης πωλήθηκε για 1.820.739 ευρώ στη Γενεύη. Είναι ένα από τα επτά μόνον ρολόγια Deep Sea Special που κατασκευάστηκαν για σκοπούς δοκιμής πίεσης, μεταξύ 1953 και 1960.
Η ακριβότερη τσάντα όμως, που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ήταν μία Hermès (Hermès Himalaya Niloticus Crocodile retourné Kelly 28) από λευκό ματ δέρμα κροκοδείλου με κούμπωμα από λευκό χρυσό 18 καρατίων και διαμάντια. Έφθασε τις 453.680 ευρώ!
Και η δημοπρασία για τα καλύτερα και σπανιότερα κρασιά και οινοπνευματώδη που έγινε στο Λονδίνο απέδωσε συνολικά 7.629.753 λίρες Αγγλίας, το υψηλότερο ποσό στο οποίο έχει φθάσει ποτέ η κατηγορία αυτή στον οίκο Christie’s. Ανάμεσά τους ένα σπάνιο μπουκάλι Perrier-Jouët Brut Millésimé από το 1874, το οποίο πέτυχε τιμή ρεκόρ 42.875 λιρών Αγγλίας.
Τέλος, αναμνηστικά αντικείμενα του τένις από τη συλλογή του διάσημου τενίστα Ρότζερ Φέντερερ πουλήθηκαν σε μία ζωντανή και μία διαδικτυακή δημοπρασία για 3.392.875 δολάρια, προς όφελος του Ιδρύματος Ρότζερ Φέντερερ, το οποίο δραστηριοποιείται στην πρόσβαση παιδιών στην ποιοτική εκπαίδευση.
Η πώληση ήταν τριπλάσια της τιμής εκκίνησης.
Αλλά και τα υπογεγραμμένα από τον Λιονέλ Μέσι παπούτσια του, που φορούσε στις 22 Δεκεμβρίου 2020, όταν σημείωσε το 644ο γκολ του για την Μπαρτσελόνα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μία ομάδα πουλήθηκαν για 125.000 λίρες Αγγλίας σε μια διαδικτυακή φιλανθρωπική δημοπρασία. Τα έσοδα αποδόθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Vall d’Hebron στη Βαρκελώνη για άρρωστα παιδιά.
Διαβάστε ακόμη:
Επιστρέφει στην Ελλάδα οριστικά το θραύσμα του Παρθενώνα από το Παλέρμο
Ωδή στον αρχαίο ίππο-Η έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ