Είπε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, δηλαδή τα αυτονόητα, ότι οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία. Τραγούδησε στίχους από τον εθνικό ύμνο της δοκιμαζόμενης χώρας, ζήτησε από όλους μας να μη σιωπήσουμε μπροστά σ΄αυτό που συμβαίνει και κατέληξε: «Η Ουκρανία για εμάς έχει ήδη νικήσει».

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο μήνυμά του, λίγο μετά τις 12 το βράδυ στην εκπομπή του Νίκου Πορτοκάλογλου «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ, όπου περί τους 45 τραγουδιστές και συνθέτες κλήθηκαν να πουν «Ένα τραγούδι για την Ουκρανία» έσωσε -ευτυχώς- τη βραδιά αλληλεγγύης στην ΕΡΤ, καθώς οι περισσότεροι …περί άλλων τύρβαζαν.

Εξαιρουμένου του ίδιου του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Μαρίας Φαραντούρη, οι  περισσότεροι από τους υπόλοιπους επιβεβαίωσαν το διχασμό μεταξύ των καλλιτεχνών, που βλέπουμε στις διάφορες συναυλίες που οργανώνονται τελευταία, όπου συγκεντρώνονται για να υμνήσουν την ειρήνη αλλά όχι για να θίξουν την ουσία του θέματος. Διότι οι λέξεις Ουκρανία και Ρώσοι για κάποιους είναι απαγορευμένες!

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη στην εκπομπή για την Ουκρανία
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη στην εκπομπή για την Ουκρανία

Είναι απορίας άξιον επομένως, πώς σε μια τέτοια συγκυρία και ενώ η εκπομπή, ένας τηλεμαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους ουκρανούς πρόσφυγες,  χώρεσαν οι στίχοι του Βάρναλη «Να σταματήσουν να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

Ή το άλλο «Θέλουμε τραγουδώντας να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο, για το καλό του ανθρώπου». Καμία αντίρρηση αλλά εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα, η εισβολή σε μια ξένη χώρα, άμαχοι που βρέθηκαν να κείτονται νεκροί επί μέρες μέσα στους δρόμους της Μπούκα, άλλοι που άφησαν τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες, κι άλλοι που έμειναν, χωρίς τροφή και νερό… Για ποια «παγκόσμια ειρήνη» μιλάμε;

Όμως «οφείλουμε κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών», είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος «σαν ενήλικοι που είμαστε», όπως τόνισε. Και ειρωνευόμενος την «ηγεσία του Κρεμλίνου» –και όχι το ρωσικό λαό– την χαρακτήρισε ως «τρομερή μάγισσα», που κατάφερε να κάνει «έναν λαό, τον ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων».

Το τέλος του τηλεμαραθώνιου για την Ουκρανία
Το τέλος του τηλεμαραθώνιου για την Ουκρανία

Το μήνυμα

«Τι μας φέρνει απόψε τόσο κοντά, τόσους πολλούς στην εκπομπή του Νίκου λες και ήταν διαδήλωση;», άρχισε το μήνυμά του ο Σαββόπουλος.

«Κάποιος θυμός, κάποια οργή; Όχι. Μας φέρνει απλούστατα η βαθιά συγκίνηση για τον πανέμορφο λαό της Ουκρανίας και για τη γενναία ηγεσία του. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο Αρμαγεδδών, διότι όπως όλοι αγαπούμε κι εμείς την ειρήνη, τον άνθρωπο κ.λπ. κ.λ.π.

Και οφείλουμε σαν ενήλικοι, όχι σαν αιώνιοι έφηβοι, έχει καταντήσει εντελώς μπανάλ αυτό το κλισέ, σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών. Όσο για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αποδείχθηκε, εν τέλει χωρίς να θέλει, χωρίς να το ξέρει, χωρίς να το καταλάβει σε τρομερή μάγισσα. Πώς τα κατάφερε κι έκανε έναν λαό, τον ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων».

«Οι Ουκρανοί όπως όλοι μας δηλαδή, κοίταζαν τη ζωούλα τους, τις δουλειές τους, την οικογένειά τους και ξαφνικά απέκτησαν επική συνείδηση. Διότι μόνο με ψυχολογία έπους, μπορείς να πας και να πεθάνεις γι’ αυτά τα υψηλά πράγματα, που όμως είναι και πολύ απτά και λέγονται πατρίδα, ελευθερία, δημοκρατία. Καλή είναι η ευημερία και η σχετική ξεγνοιασιά της αλλά φαίνεται, ότι στην κρίσιμη στιγμή ο δρόμος που σώζει τον κόσμο είναι πάντα ο ίδιος και είναι ένας: η θυσία.

Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας, μη σιωπήσετε, ακολουθήστε τον δρόμο της καρδιάς, βοηθήστε όπως μπορείτε τους Ουκρανούς, είναι το δικό τους θυσιασμένο αίμα, τώρα, που έρχεται να σώσει αυτό που κανένας, ποτέ, ολοκληρωτισμός δεν θα καταφέρει να νικήσει: το μεγαλείο της ζωής».

«Προσκυνώ την Ουκρανία, σκύβω το κεφάλι και ψέλνω μαζί της» είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος και άρχισε να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της. «Η Ουκρανία για εμάς έχει ήδη νικήσει», πρόσθεσε συνεχίζοντας τον ύμνο.

Παρακολουθήστε εδώ το μήνυμα του Διονύση Σαββόπουλου

Διαβάστε επίσης:

Μπιενάλε Βενετίας: Η Λουκία Αλαβάνου στα ίχνη του Οιδίποδα και των Ρομά

Μπράις Μάρντεν: Με έμπνευση από την αρχαιότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης