Λέγεται πως δεν το ξεχνάς ποτέ… Κτίριο Τεχνών δημιουργεί στο σχολείο του ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, επιχειρηματίας και μαικήνας της τέχνης Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Η δωρεά αφορά την ανέγερση του Κτιρίου εντός των εγκαταστάσεων του σχολείο στο Ψυχικό (το λεγόμενο Campus Ψυχικού). Πρόκειται να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό κέντρο και εκθεσιακός χώρος με στόχο την καλλιτεχνική παιδεία των μαθητών και όχι μόνο.

Στο νέο κτίριο θα στεγάζονται το πρόγραμμα τεχνών του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) καθώς και τα αντίστοιχα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών.

Οι εκθεσιακοί χώροι ενίοτε θα φιλοξενούν και το ευρύ κοινό με τη δημιουργία διάφορων καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Θα επιδιωχθεί έτσι η δημιουργία πολιτιστικής πλατφόρμας συνεργατικών και εκπαιδευτικών έργων.

Θα δράσει ως κορυφαίος συνομιλητής στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τέχνης σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Θα επιτρέπει στους μαθητές, στους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών, στους καλλιτέχνες αλλά και στα μέλη της ευρύτερης κοινότητας να ενδυναμώσουν και να εμπλουτίσουν τις αισθητικές, καλλιτεχνικές εμπειρίες τους.

Η ΣΥΝΝΕΟΝ

Η πλήρης ονομασία του έργου φέρει το όνομα του δωρητή του: «Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος». Θα ολοκληρωθεί έως το 2025, την επέτειο των 100 χρόνων του Κολλεγίου Αθηνών.

Η μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ, αποτελεί τυπικά τον αποκλειστικό δωρητή του. Δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο με αποκλειστικό σκοπό τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 6,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετη δωρεά 500.000 ευρώ θα διατεθεί για τον εξοπλισμό του μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Το Κτίριο Τεχνών στις εγκαταστάσεις του Campus Ψυχικού, θα καλύψει έκταση που επιτρέπει την ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφανείας κυρίων χώρων περίπου 1500 τμ.

Προβλέπεται εκπαιδευτικό κέντρο, εκθεσιακός χώρος, υπόγειοι βοηθητικοί χώροι, υπόγειος χώρος στάθμευσης, υπαίθριος χώρος.

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Η δημιουργία του έργου θα ανατεθεί σε αρχιτεκτονική ομάδα που θα προκύψει από τη διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών που προκηρύσσουν το Κολλέγιο Αθηνών και η ΣΥΝΝΕΟΝ (περισσότερες πληροφορίες στο artsbuilding.gr).

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε Έλληνες Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή/και συμπράττοντες μελετητές ή ομάδες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή Έλληνες με έδρα την αλλοδαπή που συμπράττουν με έτερο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με έδρα την Ελλάδα.

Η επιλογή της πρότασης και κατ’ επέκταση της αρχιτεκτονικής ομάδας που θα εκπονήσει την μελέτη ανέγερσης του έργου θα εκτελεστεί από κριτική επιτροπή. Απαρτίζεται από διακεκριμένους επαγγελματίες στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής τοπίου, της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και των τεχνών.

Το Κολλέγιο Αθηνών

Το Κολλέγιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1925 από πεφωτισμένους Έλληνες με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα.

Επίσης, με την υποστήριξη διακεκριμένων Αμερικανών φιλελλήνων.

Ανήκει στο μη κερδοσκοπικό σωματείο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Ε.Ε.Ι.).

Περίπου το 1/4 των μαθητών του Ε.Ε.Ι. φοιτά με υποτροφίες αριστείας ή οικονομικής ενίσχυσης.

Επί έναν σχεδόν αιώνα λειτουργεί ως φάρος και κέντρο αριστείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενσωματώνοντας τις καλύτερες παιδαγωγικές πρακτικές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παρέχει ολοκληρωμένη παιδεία υψηλού επιπέδου με διεθνή κριτήρια, που εμπλουτίζεται από πρόγραμμα ποικίλων εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων και δράσεις κοινωνικής προσφοράς.

Ενθαρρύνει τους μαθητές του να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, με διερευνητικό πνεύμα, ώστε να είναι πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας.

Διαμορφώνει υπεύθυνους πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου με πνευματική και ηθική δύναμη αλλά και ενεργό κοινωνική ευαισθησία, με βάση την ελληνική πνευματική κληρονομιά και τις κοινωνικές αξίες της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δέχτηκε με χαρά την πρόταση του Κολλεγίου Αθηνών να χρηματοδοτήσει την δημιουργία αυτού του χώρου. Διακατέχεται από τη βαθιά πεποίθηση ότι η έκθεση στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί απαραίτητο συστατικό της σύγχρονης εκπαίδευσης, καθώς καλλιεργεί την περιέργεια και ενισχύει την δημιουργικότητα.

Για τη νέα γενιά

Με παρόμοιο πνεύμα, ήδη στηρίζει την εκπαίδευση στην τέχνη και τους νέους δημιουργούς μέσω των προγραμμάτων του οργανισμού ΝΕΟΝ.

Το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;», συνεργασία του ΝΕΟΝ με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει υλοποιήσει προγράμματα σε 145 σχολεία, με τη συμμετοχή 16.848 μαθητών.

Επιπλέον, ο ΝΕΟΝ έχει διαθέσει 2,5 εκατ. ευρώ για υποτροφίες και χορηγίες στον σύγχρονο πολιτισμό από το 2013 έως σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Ετοίμασε το Καπνεργοστάσιο για την Πύλη

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση