Η Δήμητρα Φιλίππου θαυμάζει και αγαπά την Ελένη Αρβελέρ. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί μαικήνας γραμμάτων και τεχνών.

Από το 2013 η Δήμητρα Φιλίππου τελεί πρόεδρος του Συλλόγου Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚΕΔ). Ενώ η Ελένη Αρβελέρ, επί σειρά ετών στο τιμόνι του ΕΠΚΕΔ, παρέδωσε τη σκυτάλη στον καθηγητή Παναγιώτη Ροΐλο. Ενενηκοντούτης γαρ (η Αρβελέρ έχει γεννηθεί το 1926)…

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε για να στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΕΠΚΕΔ, τη διεύρυνση της δράσης και την απήχησή του. Στόχος του ΕΠΚΕΔ καθεαυτού παραμένει η ανάδειξη και διάχυση του ελληνικού πολιτισμού στην οικουμένη.

Βραδιές πνευματικές

Τώρα πια εξάλλου η Ελένη Αρβελέρ ασχολείται όλο και περισσότερο με την ποίηση, που παρουσιάζει σε χώρους ιδιωτικούς. Όπως στο σαλόνι της Δήμητρας Φιλίππου. Η οποία πολλάκις οργάνωσε δείπνα γυναικεία τιμώντας την κορυφαία βυζαντινολόγο Αρβελέρ.

Εκείνη είχε όρεξη και διάβασε τα ποιήματά της, με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής της, στην κοινωνική ομήγυρη. Το τερπνόν μετά του πνευματικά ωφέλιμου.

Η ποίησή της διακρίνεται από μια σπάνια επιμειξία εξομολογητικών στοιχείων και γενικής Ιστορίας. Κάθε λέξη έχει μια ηχώ, σαν σκιά βαθειά που ακολουθεί και δεσμεύει τον ακροατή συλλαμβάνοντας τα δικά του μυστικά…

Και η Δήμητρα Φιλίππου με την παιδεία της καταλαβαίνει πού βρίσκεται η πραγματική αξία.

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Η πιο ζωντανή και αγαπητή ομιλήτρια

Από τη Μικρασία

Αυτή τη φορά η Δήμητρα Φιλίππου και ο Σύλλογος Οι φίλοι του ΕΠΚΕΔ διοργανώνουν ομιλία της Ελένης Αρβελέρ με θέμα Ο ρόλος της Μικρασίας στην ιστορία του Ελληνισμού.

Επίκαιρο το θέμα καθώς όπως γνωρίζουμε πέρυσι ολοκληρώθηκε η επέτειος των εκατό ετών της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εξάλλου, η ίδια η Ελένη Αρβελέρ κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Μεγάλωνε, και το τραύμα παρέμενε νωπό.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο θαυμασμός για την σπουδαία καθηγήτρια και διανοούμενη, είναι κατανοητός: Η Ελένη Αρβελέρ έχει γράψει τη δική της ιστορία.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1976, αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου στα επτακόσια τόσα χρόνια ζωής του. Πολυβραβευμένη διεθνώς, παραμένει Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF.

Πέραν από τα επίσημα προσόντα της, υπάρχει και η γλυκιά, ζεστή, ειλικρινής της φύση. Η προοδευτική της σκέψη. Μια τόσο ζωντανή ομιλήτρια, με τόσο ακριβή, διαυγή, οξυδερκή λόγο. Εν συνόλω, μια ακαταμάχητη προσωπικότητα.

Στην Ιστορία του Παλάς

Την εκδήλωση θα συντονίσει μία άλλη διάσημη κυρία, αξιοσέβαστη και μεγαλοπρεπής, αλλά που έρχεται από το θέατρο: Η Μιμή Ντενίση. 

Την Ελένη Αρβελέρ θα πλαισιώσει ο βυζαντινολόγος, καθηγητής ΕΚΠΑ Θάνος Μαρκόπουλος.

Μαζί τους και ο ιστορικός Νίκος Α. Κούκης, δάσκαλος, λυκειάρχης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (από το 2020).

Μετά την ομιλία, πρόκειται να ακολουθήσει παράσταση με τραγούδια από τη Μικρά Ασία.

Ερμηνεύει η Βασιλική Καρακώστα.

Η όλη παράσταση πραγματοποιείται στο περίφημο Παλάς, το αρχοντικό κτήριο γραφείων που αγόρασε ο αείμνηστος Κυριάκος Φιλίππου τη δεκαετία του 1990.

Δεσπόζει στην πλατεία του Κεφαλαρίου. Θυμίζει την εποχή του που μεσουρανούσε ο οραματιστής επιχειρηματίας. Το πνεύμα του παραμένει ζωντανό…

Πληροφορίες

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ώρα 18:30

Παλάς

Κολοκοτρώνη 23 και Μυκόνου

Κεφαλάρι Κηφισιά

Είσοδος ελεύθερη

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας